بررسی تاریخچه کوتاه از معاملات فارکس برای هر کاربر فارکس لازم است. همه ما بازار فارکس را به عنوان بزرگترین بازار مالی جهان میشناسیم که در این بازار ارزهای مختلف با همدیگر مبادله میشود. بازار فارکس بازار نوظهوری نیست، بلکه ریشه فعالیت این بازار به گذشتههای بسیار دور برمیگردد.
در زمانهای گذشته بین ملل مختلف تجارتهایی شکل میگرفت و لازم است که در اثنای این تجارت ارزهای مختلف با همدیگر مبادله شود. اما میخواهیم نگاهی به تاریخچه بازار فارکس و معاملات آن بیاندازیم.
بازار فارکس چه نوع بازاری است؟
بازار ارز که آن را با نام بازار فارکس هم میشناسیم، به عنوان بزرگترین و نقد شوندهترین بازار مالی در جهان شناخته شده است. این بازار در ۵ روز هفته و به صورت ۲۴ ساعت شبانه روز کار میکند.
معاملهگران در این بازار میتوانند ارزهای مختلف را خرید و فروش کرده و مبادلات خود را انجام دهند. اما کسانی که به سمت بازار فارکس میآیند، ممکن است در ابتدا با این سوال مواجه شوند که این بازار در ابتدا چگونه به وجود آمد. در این مقاله میخواهیم در ارتباط با سیر تحولات بازار ارز و تاریخچه جذاب آن اطلاعات کاملی بدهیم.
تجارت کالا به کالا در 6000 سال قبل از میلاد
بهتر است شروع بررسی تاریخچه بازار فارکس را به زمانهای بسیار قدیم و حدود ۶۰۰۰ سال قبل از میلاد مسیح ببریم. در این زمان شرایط انجام تجارت به شکل پول امروزی وجود نداشت و آن چیزی که مردم در تجارتهای خود استفاده میکردند، مبادله کالا به کالا بود.
اولین مردمانی که از روش تجارت کالا به کالا استفاده کردند، قبایل بین النهرین بودند. این وضعیت تا زمانی ادامه پیدا کرد که یک قرن قبل از میلاد در منطقه آناتولی اولین سکههای طلا زده شد. ضرب سکه در مللهای دیگر از جمله مصر باستان هم رواج پیدا کرد و مردم از سکه به جای مبادله کالا به کالا استفاده کردند تا بتوانند کالاهای اساسی خود را تهیه کنند.
ضرب سکه جایگزین تجارت کالا به کالا
بازار مدرن فارکسی که امروز همه ما با آن آشنا هستیم، در اواخر قرن نوزدهم میلادی با استانداردسازی طلا شکل گرفت. بر اساس استاندارد طلا ارزها به مقدار ثابتی از طلا وصل شدند.
در این زمان مراکز مالی بزرگ جهان چون نیویورک، لندن و پاریس به عنوان قطب تجارت ارز ظاهر شدند. بانکها و موسسات مالی مختلف در تسهیل این مبادلات نقش بسیار حیاتی داشتند و توانستند به عنوان واسطه بین خریداران و فروشندگان عمل نمایند.
ضرب سکه در نهایت در بین مردم ملل مختلف توانست به عنوان پول رایج شناخته شود، چون هم در برابر عوامل محیطی مقاومت خوبی داشت و هم ارزش ذاتی آن به دلیل طلا بودن بسیار بالا بود. بعد از قرون وسطی بانکهایی اقدام به تبادل ارز کردند.
فروپاشی استاندارد طلا
استاندارد طلا تا آغاز جنگ جهانی اول برقرار بود. در این زمان کشورها تبدیل ارزهای خود به طلا را به حالت تعلیق درآوردند. این کار به دلیل تامین مالی جنگ انجام شد که در نتیجه باعث شد در تجارت جهانی و بازارهای ارز اختلافات قابل توجهی ایجاد شود.
بعد از جنگ جهانی اول تلاشهایی انجام شد تا بتوانند دوباره استاندارد طلا را بازگردانند. اما در دهه ۱۹۳۰ به خاطر بیثباتی اقتصادی و رکورد بزرگ این کار با شکست مواجه شد. در این زمان کشورها شروع به اتخاذ شیوههای دیگری کردند که از آن جمله میتوان به نرخهای ارز ثابت، شناور و مدیریت شده اشاره کنیم که باعث شد بازار ارز پیچیدگی پیدا کند.
تولد سیستم برتون وودز
در سال ۱۹۴۴ نمایندگان ۴۴ کشور در بورتون وودز گرد هم آمدند تا با کمک هم بتوانند یک سیستم پول بین المللی جدیدی ایجاد کنند. این سیستم برتون وودز نام گرفت که هدف آن ارتقای ثبات و جلوگیری از کمتر شدن ارزشهای رقابتی بود که باعث شده بود در دوره بین جنگ اقتصاد جهانی را به آن گرفتار کند.
بنا به سیستم برتون وودوز ارزها به دلار آمریکا متصل شدند و به نوبه خود با نرخ ۳۵ دلار در هر اونس به طلا ثابت گشتند. به این ترتیب ثبات و تجارت و سرمایهگذاری بینالمللی آسانتر شد.
افزایش نرخ ارز شناور
در سال ۱۹۷۱، زمانی که ایالات متحده به طور یک جانبه به تبدیل دلار به طلا پایان داد، سیستم برتون وودز هم سقوط کرد.
این کار آغاز دوران نرخهای ارزهای شناور بود. در اینجا ارزش ارز به وسیله نیروهای بازار تعیین شد. ظهور یافتن رایانه و فناوری ارتباطات از راه دور باعث شد که بازار فارکس وارد عصر جدیدی از رشد و دسترسی شود.
قبل از آن تنها موسسات و شرکتهای مالی بزرگ میتوانستند به بازار فارکس دسترسی داشته باشند، اما با پیشرفتهایی که در فناوری حاصل شد تجارت فارکس به سمت سرمایهگذاران فردی و موسسات کوچکتر هم سوق پیدا کرد و آنها هم توانستند در آن فعالیت کنند.
شکل گیری فارکس
با پیشرفت علم و فناوری معاملات فارکس به شکل امروزی و در بستر اینترنتی در دسترس افراد زیادی قرار گرفت. پلتفرمهای معاملاتی مختلف روی کار آمدند که به صورت آنلاین ابزارهای تحلیلی پیشرفته ای در اختیار کاربران قرار می دهند و میتوانند در سرتاسر جهان در هر تایمی که بخواهند در این بازار فعالیت کرده و از آن سود به دست آورند.
دوره زمانی | رویدادهای کلیدی |
6000 سال پیش از میلاد | مبادله کالا به کالا در بین النهرین |
یک قرن قبل از میلاد | ضرب اولین سکههای طلا در آناتولی |
قرون وسطی | آغاز تبادل ارز توسط بانکهای بینالمللی |
دوره مدرن | تاسیس بانکهای ملی و تلاش برای کنترل نرخ ارز |
عصر حاضر | ورود معاملات فارکس به بستر اینترنت و دسترسی آسانتر |
حرف آخر
بازار ارز از زمان پیدایش تاکنون، راه درازی طی کرده است. این بازار از مراکز تجاری اروپای قرون وسطی تا بازار جهانی مدرن حرکت کرده و در نهایت باعث شده که بازار فارکس را تشکیل دهد.
امروزه بازار فارکس به بزرگترین و نقد شوندهترین بازار مالی در جهان تبدیل شده است. اینکه بتوان تاریخچه فارکس را درک کرد، به بینشهای بزرگی نیاز دارد.
ممکن است که در طول مسیر افراد با چالشهای مواجه شوند. اما هر چقدر آگاهی در این زمینه بیشتر باشد، بهتر میتوان اهمیت این بازار را درک کرد. حال بازار فارکس در حال ادامه دادن به تکامل خود است، معاملهگران و سرمایهگذاران باید اطلاعات خودشان را به روز نگه دارند تا بتوانند از فرصتهای این بازار به نحو احسن استفاده کنند.