بازار فارکس تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار گرفته است. بانک های مرکزی نقش خیلی زیادی در تعیین نرخ ارز، ثبات اقتصادی بازار و نوسانات آن بر عهده دارند. بانک های مرکزی از مهمترین نهادهایی است که تصمیمات آن تاثیر کاملا مستقیم در روند بازار فارکس دارد. اما در اینجا قصد داریم برخی از نقش های بانک مرکزی در فارکس را کامل و دقیق توضیح دهیم:
مداخله در بازار
بانک های مرکزی همیشه در تمامی بازارهای مالی مداخله دارن. این بانک ها همچنان تاثیرات زیادی در بازار فارکس گذاشته اند. به طور کلی مداخله ای که بانک های مرکزی در بازار فارکس داشته اند به دو صورت است:
خرید یا فروش ارز
گاهی اوقات بازار در شرایطی قرار می گیرد که نرخ ارز نوسانات خیلی زیادی دارد. وقتی بانک مرکزی این شرایط را نامناسب ببیند، برای جلوگیری از نوسانات ارز، در خرید و فروش ارز مداخله می کند. این کار بانک های مرکزی باعث جلوگیری از نوسانات و ثابت یافتن نرخ ارز می شود.
تاثیر در عرضه و تقاضا
مواقعی ممکن است بانک های مرکزی، برای یک ارز خاصی عرضه و تقاضا را تغییر دهند. این کار در نرخ ارز خیلی تاثیر دارد.
تعیین نرخ بهره
نرخ بهره همیشه در روند قیمت ها تاثیر دارد. بانک های مرکزی عموما تعیین کننده نرخ بهره هستند. آنها از دو روش، نرخ بهره را تعیین می کنند:
جذب سرمایه گذاری
مقدار نرخ بهره تعیین شده، در میزان جذب سرمایه گذار تاثیر خیلی زیادی دارد. زمانی که نرخ بهره بالا باشد، سرمایه گذاران تمایل و شوق بیشتری برای سرمایه گذاری در آن ارز نشان می دهند، چون با این کار به سودهای خوبی می رسند. پس تقاضا برای ارز بیشتر شده و آن ارز را در برابر سایر ارزها تقویت می کند.
کنترل تورم
گاهی اوقات بانک ها نرخ بهره را بالا می برند تا بتوانند به این شیوه، تورم را کنترل کنند. چون بالا رفتن نرخ بهره باعث بیشتر شدن هزینه های قرض گیری شده و میزان تقاضای آن را کمتر می کند. پس با این روش می توان تورم ار کنترل کرد.
ثبات اقتصادی
هر دولتی به دنبال ایجاد ثبات اقتصادی است تا بتواند ارز پول خود را حفظ کند. بانک های مرکزی با ثابات اقتصادی در بازار فارکس تاثیر خیلی زیادی می گذارند. اما ثبات اقتصادی چگونه حاصل می شود؟
کنترل تورم
یکی از شگردهای حفظ ثبات اقتصادی توسط بانک های مرکزی، کنترل تورم است. وقتی تورم بالا باشد، ارزش پول ملی کم شده و در اقتصاد بی ثباتی به وجود می آید.
حفظ ارزش پول
بانک های مرکزی همیشه به دنبال آن هستند که ارزش پول ملی را حفظ کنند. حفظ ارزش پول ملی از طریق ابزارهایی مثل نرخ بهره و یا مداخله در بازار امکان پذیر است.
اعلامیه ها و جهت گیری ها
تغییر جهت بازار
بانک های مرکزی وقتی در سیاست های پولی خود تغییراتی اعمال می کنند، این تغییرات مستقیما در جهت و روند بازار فارکس هم تاثیر می گذارد. مثلا وقتی بانک مرکزی نرخ بهره را پایین آورد، ارزش پول آن کشور کم می شود.
تاثیر بر انتظارات بازار
برخی اوقات بانک های مرکزی در مورد سیاست های پولی آینده، اعلامیه ها و بیانیه هایی صادر می کنند. این اعلامیه ها در انتظارات سرمایه گذاران تاثیر گذاشته و باعث می شود که در نرخ ارز هم تاثیر بگذارد.
نقش بانک مرکزی
|
تأثیر بر بازار فارکس
|
تعیین نرخ بهره
|
افزایش نرخ بهره: تقویت ارز، کاهش نرخ بهره: تضعیف ارز
|
مداخله در بازار
|
خرید ارز: تقویت ارز، فروش ارز: تضعیف ارز
|
اعلامیهها و سیاستهای پولی | تغییر انتظارات سرمایهگذاران، تغییر جهت بازار
|
ثبات اقتصادی | حفظ ارزش پول ملی، کنترل تورم |
نتیجه گیری
بانک های مرکزی به عنوان بخش های بزرگ با سرمایه غنی اختیارات مهم و تاثیرات زیادی در بازارهای مالی دارند. بانک های مرکزی با راهکارهایی که در پیش می گیرند، می توانند در بازارهای فارکس دخالت کرده و شرایط را تا حدی کنترل کنند.