کریپتو ولت و یا همان کیف پول ارز دیجیتال ابزاری بسیار حیاتی برای نگهداری ، خرید، معامله و فروش ارزهای دیجیتال می باشد. معاملهگران با کریپتو ولت ها ارزها را به صورت امن ذخیره کرده و همچنین اطلاعات تراکنشها را حفاظت و تأیید کنند. این کیفپولها میتوانند سختافزاری یا نرمافزاری باشند که به آنها کیفپولهای سرد و گرم نیز گفته میشود.
در ادامه مطلب با انواع مختلف کیف پول دیجیتال، چگونگی عملکرد آنها و اینکه کدام یک را باید انتخاب کنید آشنا خواهید شد. در واقع در این مطلب به بررسی اصولی و عملی این نوع کیف پولها پرداخته و راهنماییهای لازم برای انتخاب و استفاده بهینه از آنها را ارائه خواهیم داد.
همچنین با انواع کیف پولها آشنا میشویم، از جمله کیف پولهای آنلاین، سختافزاری، نرمافزاری، کاغذی و… که هر کدام ویژگیها و مزیتهای منحصر به فردی دارند.
کیف پول ارز دیجیتال چیست؟
برای شروع فعالیت در بازار ارزهای دیجیتال یعنی خرید و نگهداری ارز ها به اولین چیزی که احتیاج پیدا خواهید کرد یک کیف پول ارز دیجیتال (به انگلیسی: Cryptocurrency Wallets) است .این کیف پول ها بستری برای نگهداری ارزهای دیجیتال میباشند.
کریپتو ولت به کاربران این امکان را میدهد که ارزهای دیجیتال و داراییهای بلاک چین خود را به صورت امن ذخیره و مدیریت کنند. آنها ابزارهایی هستند که به کاربران اجازه می دهند با یک شبکه بلاک چین تعامل داشته باشند.
این می تواند یک تکه کاغذ، یک دستگاه فیزیکی مانند درایو USB یا برنامه ای باشد که به کاربران امکان می دهد تراکنش های ارز دیجیتال را انجام دهند.
برخلاف تصور رایج، کیف پول ارز دیجیتال ، کریپتوکارنسی ها یا ارزهای دیجیتال را ذخیره نمیکنند. بلکه آنها ابزارهای لازم برای برقراری ارتباط با بلاک چین را فراهم می کنند. به زبان ساده، آنها یک پایگاه داده عمومی یا دفتر کل غیرمتمرکز هستند. به این معنی که کیف پول دیجیتال میتواند تمام اطلاعات مورد نیاز برای استفاده از این ارز دیجیتال، از جمله لیست تراکنش ها، جفتهای کلید عمومی و خصوصی را ذخیره سازی و ایجاد کنند.
بیشتر بخوانید : بهترین کیف پول ارز دیجیتال برای ایران
بررسی کیف پول دیجیتال
کیف پول دیجیتال برای ارسال و دریافت ارزهای دیجیتال بسیار ضروری و مهم هستند، بدون اینکه نیاز به این باشد که شخص ثالثی تراکنش ها را تأیید نماید. لیست تراکنش ها همان اطلاعات مربوط به ارزهای دیجیتال ارسال شده و دریافت شده از جانب کیف پول ارز دیجیتال شما میباشد.
کلید عمومی برای ارسال یا دریافت ارز دیجیتال به کیف پول استفاده می شود. کلید عمومی کیف پول ارز دیجیتال شما مانند یک شماره حساب عمل میکند. کلید عمومی همان آدرسی است که برای دریافت ارز دیجیتال، آن را به صرافی ها و افراد مختلف اعلام میکنید .همچنین برای انتقال ارز دیجیتال به کیف پول های دیگر نیاز به دانستن کلید عمومی آن ها دارید .
از سوی دیگر، یک کلید خصوصی برای تأیید تراکنش ها و اثبات مالکیت یک آدرس بلاک چین یا به عبارتی باز کردن و دسترسی به ارزهای دیجیتال استفاده می شود. کلید خصوصی همانطور که از نامش پیداست میبایست همواره پیش خودتان محفوظ بماند.
این کلید را به هیچ وجه نبایست در اختیار کسی قرار دهید. اگر شخصی به کلید خصوصی کیف پولتان دست بیابد میتواند به تمامی دارایی های کیف پولتان دسترسی پیدا کند .همچنین لازم است که آن را در جایی مطمئن ذخیره سازی نمایید .اگر کلید خصوصی کیف پولتان را گم کنید ممکن است که دیگر هیچگاه نتوانید به کیف پولتان و دارایی های درون آن دسترسی پیدا کنید .
انواع کریپتو ولت
کریپتو ولت انواع مختلفی دارد و هر کدام دارای مزایا و معایب خاصی میباشند که آن ها را یک به یک در ادامه مقاله به شما معرفی خواهیم کرد .در ضمن روشهای مختلفی برای تقسیم بندی کیف پول ارزهای دیجیتال وجود دارد. 3 روش متداول برای دسته بندی کیف پول های ارز دیجیتال عبارتند از:
- یکی از راهها تقسیم آنها به دو دسته کلی است: کیف پول های حضانتی و کیف پول های غیر حضانتی
- راه دوم تقسیم آنها به عنوان کیف پول سرد و گرم است که با اتصال آنها به اینترنت مشخص می شود.
- یکی دیگر از راه های متمایز کردن کیف پول های رمزنگاری شده، مکانیسم های دسترسی آن است، مانند کیف پول های نرم افزاری، کیف پول های سخت افزاری و کیف پول های کاغذی.
کیف پولهای نرمافزاری بر اساس مکانیسمهای کاری خود، در دسته بندی کیف پول گرم و کیفپولهای سختافزاری و کاغذی در دسته بندی کیفپولهای سرد طبقهبندی میشوند.
کیف پول ارز دیجیتال حضانتی (custodial wallets)
کیف پول ارز دیجیتال حضانتی، نگهبانی یا نگهدارنده، نوعی از کیف پول دیجیتالی هستند که در آنها کلیدهای خصوصی ارزهای دیجیتال توسط یک سرویسدهنده یا نهاد مالی مدیریت و نگهداری میشوند و یک شخص ثالث داراییهای رمزنگاری شده را برای کاربر نگه میدارد. در واقع شما حضانت کیف پول خودتان را برون سپاری می کنید. شخص ثالث مسئول نگهداری و مدیریت کلیدهای خصوصی از طرف کاربر خواهد بود.
این کیف پول ارز دیجیتال به این معنی است که کاربران در این نوع کیف پولها کنترل کامل بر کلیدهای خصوصی خود ندارند و به جای آن، کلیدهای خصوصی توسط سرویسدهنده مدیریت میشوند. آنها نمیتوانند تراکنشها را امضا کنند. با این حال، این لزوما چیز بدی نیست. نگهبان، مسئول حفظ امنیت ارز دیجیتال خواهد بود، بنابراین کاربر نباید نگران از دست دادن کلید خصوصی خود باشد.
کیف پول های غیر حضانتی (Non-custodial wallets)
همانطور که از نام این کیف پول ارز دیجیتال پیداست، کیف پولهای غیر حضانتی، کیف پولی است که کاربر یا دارنده آن، دارای کلیدهای خصوصی است و هیچ شخص ثالث در نگهداری آنها دخالت نمی کند. کاربران مستقل از سرویسدهندهها (صرافیها یا نهادهای مالی) کنترل کامل بر کلیدهای خصوصی خود دارند. در این نوع کیف پولها، کاربران خود مسئولیت امنیت و نگهداری کلیدهای خصوصی خود را برعهده دارند و کلیدهای خصوصی آنها در دسترس افراد یا نهادهای دیگری قرار نمیگیرد.
خود کاربران می توانند کنترل کامل بر وجوه خود داشته باشند، به این معنی که آنها کاملاً مسئول حفظ امنیت کلیدهای خصوصی خود هستند. برخلاف کیف پولهای حضانتی، کیفپولهای غیر حضانتی به راحتی در هر شرایطی و بدون KYC به وجوه ذخیرهشده قابل دسترسی بوده و معمولاً هزینههای تراکنش کمتری دارند.
کیف پول گرم (Hot wallets)
به هر کیف پولی که به نوعی به اینترنت متصل باشد کیف پول گرم می گویند. در واقع کیف پول گرم به آن دسته از کیف پول های ارز دیجیتال گویند که تمامی اطلاعات را به صورت آنلاین ذخیره میکنند کلیدهای خصوصی این نوع کیف پولها به صورت آنلاین و در سرورها ذخیره میشوند.
تمامی کیف پول های دسکتاپی، موبایلی و آنلاین جزو این دسته از کیف پول ها میباشند .راهاندازی آنها آسان است و در بین معاملهگران ارزهای دیجیتال و کاربران، محبوبترین کیف پول ارزهای دیجیتال به شمار می روند. همچنین، وجوه به راحتی با کیف پول گرم قابل دسترسی است.
این نوع ذخیره سازی اطلاعات باعث میشود که امنیت این کیف پول ارز دیجیتال پایین باشد و امکان هک شدن آن به مراتب بالاتر از کیف پول های سرد که در ادامه معرفی خواهد شد، باشد.
کیف پول سرد (Cold wallets)
کیف پول سرد نوع دیگری از کیف پول ارز دیجیتال هستند که به صورت فیزیکی و آفلاین (بدون اتصال به اینترنت) کار میکنند. آنها اطلاعات را به صورت آفلاین ذخیره میکنند. در نتیجه این کیف پول ها به مراتب امن تر از کیف پول های گرم هستند زیرا از یک رسانه فیزیکی برای ذخیره کلیدها به صورت آفلاین استفاده می کنند. این روش برای ذخیره ارزهای رمزنگاری شده، به طور خاص برای سرمایه گذاران بلندمدت مناسب است.
کیف پول های سرد در دو دسته ی کیف پول های کاغذی و سخت افزاری طبقه بندی میشوند . اگر قصد دارید مقدار زیادی از ارز های دیجیتال را نگهداری کنید بهتر است که از کیف پول های سرد استفاده کنید .
کیف پولهای سرد ممکن است در استفاده روزمره نسبت به کیف پولهای نرمافزاری کمی پیچیده تر باشند. این نوع کیف پولها عمدتاً برای ذخیرهسازی ایمن بلندمدت ارزهای رمزنگاری استفاده میشوند و برای معاملات فراگیرتر و پرکاربردتر، کیف پولهای نرمافزاری یا آنلاین، مناسب تر هستند.
کیف پول های نرم افزاری (Software wallets)
کیف پولهای نرمافزاری، یکی از انواع محبوب کیف پول ارز دیجیتال هستند که به کاربران اجازه میدهند ارزهای رمزنگاری خود را به راحتی در دستگاههای الکترونیکی مختلف نگهداری و مدیریت کنند. در واقع، این کیف پول ها، همانطور که از نامشان پیداست، برنامه هایی هستند که می توان از طریق مرورگر به آنها دسترسی پیدا کرد یا روی رایانه یا دستگاه تلفن همراه نصب کرد.
این کریپتو ولت ها معمولاً از طریق برنامه های کیف پول دسکتاپ یا تلفن همراه به اینترنت متصل می شوند و به صورت نرمافزاری در کامپیوترها، لپتاپها، تلفنهای همراه و دستگاههای تبلت قابل نصب و استفاده هستند.
کیف پول های سخت افزاری (Hardware wallets)
کیف پول های سخت افزاری یکی از انواع اصلی کیف پول ارز دیجیتال هستند که به صورت فیزیکی و قابل حمل عرضه میشوند. آنها دستگاه های فیزیکی و الکترونیکی هستند که به اینترنت متصل نیستند. آنها از یک مولد اعداد تصادفی (RNG یا random number generator) برای تولید کلیدهای خصوصی و عمومی استفاده می کنند. آنها کمتر کاربر پسند هستند و دسترسی به ارزهای دیجیتال را نسبت به کیف پول های نرم افزاری سخت تر می کنند.
کیف پول های سخت افزاری از دستگاههای اختصاصی تشکیل شدهاند که اطلاعات ارز دیجیتال شما را به صورت آفلاین و در یک محیط امن ذخیره میکنند. آنها یکی از بهترین انتخاب ها برای نگهداری ارز های دیجیتال است. کلید خصوصی این دسته از کیف پول ها به صورت آفلاین و بر روی خود دستگاه ذخیره میشود
عواملی همچون قیمت بالا و دسترسی محدود باعث شده تا این نوع کیف پول ارز دیجیتال برای معاملات روزانه و نگهداری موجودی های کم مناسب نباشد .اما اگر قصد دارید مقدار زیادی ارز دیجیتال را نگهداری کنید بهترین گزینه برای شما کیف پول های سخت افزاری میباشد .
کیف پول های کاغذی (Paper wallets)
کیف پول های کاغذی یکی از قدیمیترین و سادهترین روشهای ذخیره و نگهداری ارزهای رمزنگاری است. در این روش، کلیدهای خصوصی و عمومی ارز دیجیتال به صورت دستی یا با استفاده از یک نرمافزار، تصادفی تولید میشوند و سپس بر روی یک کاغذ چاپ میشوند. آنها دقیقا یک برگه کاغذ هستند که اطلاعاتی چون کلید خصوصی و عمومی بر روی آن نگاشته شده است .
ذخیره سازی اطلاعات در این کیف پول ها به صورت آفلاین است و به همین دلیل از امنیت بشدت بالایی در برابر هک شدن برخوردار است .البته عواملی همچون تخریب پذیری فیزیکی یا احتمال سرقت و حتی گم شدن باعث شده تا این کریپتو ولت ها به صورت گسترده مورد استفاده قرار نگیرد . برای دستیابی به دارایی های کیف پول کاغذی میبایست از کلید خصوصی آن در بقیه کیف پول ها استفاده نمود .
ویژگی های کیف پول ارز دیجیتال چیست؟
برخی از ویژگیهای اصلی در کیف پول ارز دیجیتال وجود دارد که میتواند به کاربران کمک کند تا با خیال راحت به ارزهای دیجیتال خود دسترسی پیدا کنند. برخی از این ویژگی ها عبارتند از:
- مدیریت کلید (Key management)
- احراز هویت (Authentication)
- پشتیبانی از کارت بدهی یا اعتباری (Debit or credit card support)
- چند امضایی (Multi-signature)
- ردیابی قیمت (Price tracking)
- دسترسی به برنامه های غیرمتمرکز (Access decentralized applications)