معنی فیوچرز ، قرار داد های آتی و در اصطلاح بازرگانی قرارداد معامله سهام یا کالا به منظور تحویل در آینده است. فیوچرز به زبان ساده یعنی کالا و یا سهامی را به نوعی پیش خرید کنیم . و انتظار داشته باشیم قیمت کالا و یا همان سهم در آن بازه زمانی افزایش پیدا کند. در ایران امکان معاملات آتی فراهم بوده و می توانند کالایی را قبل از عرضه خریداری کنند. و در زمان عرضه اگر قیمت فعلی کالا از قیمت پیش خرید بیشتر باشد فرد سود کرده و اگر کالا با قیمت کمتری عرضه شود فرد ضرر خواهد کرد. این معاملات با عنوان معاملات آتی شهرت دارد.
معاملات آتی در بازار فارکس با عنوان معاملات فیوچرز شناخته می شود. معاملات فیوچرز هم در بازار فارکس و هم در ارز های دیجیتال وجود دارد. به این صورت که فرد ابتدا در صفحه کاربری خود وارد معاملات فیوچرز شده و اقدام به باز کردن پوزیشن می کند. فرد تحلیل های لازم را انجام داده و روند بازار را پیش بینی می کند. و با توجه به روند حرکتی بازار اوردر گذاری می کند.
تفاوت اصلی معاملات آتی با اسپات این است که در معاملات فیوچرز معامله گر در صورت تشخیص و تحلیل صحیح می تواند هم از روند صعودی بازار سود کند و هم از روند نزولی. در ادامه آموزش معاملات فیوچرز را برایتان آورده ایم.
برای موفقیت در این نوع معاملات علاوه بر اینکه باید دانش و تجربه کافی داشته باشید، آشنایی با بهترین صرافی فیوچرز ارز دیجیتال هم می تواند به شما کمک کند.
معاملات فیوچرز چیست؟
در تعریف معاملات فیوچرز یا همان معاملات آتی باید به این نکته اشاره کرد که تمامی این توصیفات در خود کلمه فیوچر نهفته است. تعویق انجام معامله به یک زمان خاص با بندها و ویژگی هایی که به طور کامل در متن معامله نوشته و ثبت می شود. در این معاملات نوع خاصی از یک دارایی به طور مثال ارز دیجیتال، محصولات کشاورزی، فلز و غیره توسط خریدار و فروشنده توافق می شود و تحت عنوان یک معامله آتی به عقد قرارداد می رسد.
یکی از مهمترین ویژگی های این قرارداد اشاره به ثمن معامله و کل مبلغ قرارداد است که غالبا در ابتدای آن و با نهایی کردن قیمت، پرداخت می شود و هرگونه ما به التفاوت در موعد سررسید قرارداد هیچ تاثیری در اصل معامله ندارد. این عدم تاثیر قیمت در سررسید معامله و زمان عقد قرارداد سبب تعریف این نوع از معاملات شده است.
نوسانات قیمت بالا خصوصا در کشورهایی مانند ایران، این موضوع را بسیار برجسته می کند که با یک استراتژی مناسب، محصولات موردنیاز خود را در قیمت بهینه خرید کنید و بعدا تحویل بگیرید. همین رهایی از نوسانات قیمت می تواند در کیفیت خروجی بسیار موثر باشد و آن را بهبود بخشد.
در سمت مقابل برای فروشنده نیز می توان این گونه تفسیر کرد که طرف فروشنده با اطلاع قبلی از سررسید موعد قرارداد می تواند هم در فرآیند تحویل به موقع و با کیفیت اقدامات مناسب انجام دهد و هم اینکه مبلغ قرارداد را پیش از تحویل دریافت کرده و می تواند در سایر ابعاد پروژه از آن بهره برداری نماید.
در صورت نوسان منفی قیمت این موضوع به نفع فروشنده تمام می شود و او محصول خود را به قیمت بالاتری از سررسید فروخته است. این توضیحات در مورد طرفین خریدار و فروشنده، در زمینه مدیریت ریسک است. بنابراین قراردادهای فیوچرز ابزاری برای مدیریت ریسک است که اتفاقا در مورد پوشش نوسان های آینده بسیار موفق عمل کرده است.
معاملات اسپات و فیوچرز
در بازار های مالی معاملات مختلفی وجود دارد. معاملات اسپات (آنی) و فیوچرز (آتی) از جمله معاملاتی هستند که در بسیار زیاد انجام می شوند. انجام معاملات اسپات بسیار ساده می باشد. به این صورت که شما در یک لحظه خاص اقدام به خرید یک سهام ، ارز و یا ارز دیجیتال می کنید. حال ممکن است این خرید در زمان مناسبی انجام شود و یا خیر؟
به عنوان مثال یک پوزیشن اسپات باز کرده اید. و مثلا ارز دیجیتال سولانا را در قیمت 149 دلار خریداری کرده اید. و تارگت شما 151 دلار است. حال اگر پیش بینی شما صحیح باشد ، به ازای هر سولانا 2 دلار سود خواهید برد و در عوض اگر قیمت پایین بیاید مثلا قیمت سولانا 140 دلار شود ، شما به ازای هر سولانا 9 دلار ضرر خواهید کرد.
در معاملات فیوچرز معمولا از اهرم زیاد استفاده می شود و معاملات آن بسیار پر ریسک هستند. در این صورت شما در صورت پیش بینی صحیح از پایین آمدن قیمت نیز سود خواهید برد. به این صورت که مثلا بر روی جفت ارز سولانا و دلار یک پوزیشن فیوچرز باز کرده اید و احتمال می دهید قیمت آن پایین خواهد آمد. در این صورت شما بر روی SELL کلیک خواهید کرد. و زمانی که به سود کافی رسیدید و قیمت تا حد مشخص شده پایین آمد ارز شما فروخته شده و سود خواهید کرد. در این معاملات اگر از اهرم استفاده کنید میزان سود و زیان شما چندین برابر خواهد شد.
به عنوان مثال فرض کنید شما با 100 دلار وارد معامله فیوچرز شده اید. و از اهرم X10 استفاده می کنید. یعنی شما با 1000 دلار وارد معامله می شوید. در این صورت اگر پیش بینی شما اشتباه باشد، و حد ضرر را به درستی انتخاب نکرده باشید ، معامله تا زمانی ادامه پیدا می کند که 100 شما با احتساب کارمزد کارگزاری به اتمام برسد. و بعد از این مقدار برور و یا صرافی به صورت خودکار معامله را خواهد بست.
آموزش فیوچرز
معاملات فیوچرز در بروکر ها و صرافی های زیادی قابل انجام است. و روال کار در تمامی آنها مشترک است. و اگر نحوه انجام معاملات فیوچرز را در یکی از بروکر های فارکس و یا صرافی های ارز دیجیتال یاد بگیرید به راحتی خواهید توانست آن را در صرافی های دیگر نیز به کار ببرید. برای انتخاب بهترین بروکر فارکس برای ایرانیان برای معاملات خود روی لینک کلیک کنید.
اهرم فیوچرز چیست؟
اگر مقاله ای که لینک آن را در قسمت بالا قرار داده ایم مطالعه کرده باشید ، در قسمتی از معامله که بعد از انتخاب جفت ارز و تشخیص روند بازار ، هنگام باز کردن پوزیشن در قسمت Margin می توانید برای خود اهرم و مارجین مشخص کنید. با استفاده از اهرم در واقع از بروکر و یا صرافی وام گرفته و با چندین برابر سرمایه خود معامله کنید.
در این صورت در صورت سود چندین برابر سود کرده و بالعکس در صورت زیان نیز زیان چند برابری شده و ممکن است کل سرمایه خود را از دست بدهید. پس هنگام استفاده از اهرم فیوچرز مدیریت ریسک داشته و فقط در صورت اطمینان از روند بازار و تحلیل های خود از آن استفاده کنید. در کل بهتر است جهت مدیریت ریسک در معاملات فیوچرز از اهرم های پایین تر استفاده کنید.
استفاده از اهرم در معاملات را به صورت یک ضریب موثر در افزایش سرمایه معاملاتی خود فرض کنید. صرافی ها و کارگزاری ها برای تسهیل قدرت معاملاتی مشتریان خود، امکان استفاده از این اهرم را برای آنها فراهم می کنند. به طور مثال در صورت استفاده از اهرم “x” در معامله، سرمایه شما ضربدر همین مقدار ایکس شده و قدرت معاملاتی شما نیز به همین مقدار افزایش می یابد. اما از جنبه ای دیگر، امکان سود و زیان شما نیز به همین مقدار بالاتر می رود و این یعنی ریسک بالاتر.
برای پوش این ریسک حتما باید از نهایت دانش خود در این زمینه استفاده کنید و اهرم را تنها در موقعیت هایی بکار ببندید که واقعا به این جنبه از قدرت ترید خود ایمان داشته باشید. ریسک در این حوزه آنقدر بالاست که احتمال دارد زیانی که متوجه شما شده است، از میزان سرمایه اولیه شما بدون اهرم بالاتر رود و حساب شما را به اصطلاح “لیکوئید” کند. صرافی ها در این صورت امکان معامله را برای شما مسدود می کنند و حساب شما را از دسترس خارج می نمایند.
تفاوت فارکس و فیوچرز
بسیاری از افراد که آشنایی کافی با بازار های مالی ندارند ، فارکس و فیوچرز را یکی می دانند. در صورتی که این دو کاملا متفاوت از هم هستند. در بازار فارکس انواع معاملات از قبیل اسپات ، معاملات آنی ، باینری آپشن و معاملات فیوچرز را می توان انجام داد. در صورتی که فیوچرز خود نوعی از معاملات فارکس می باشد. انجام معاملات بازار فارکس توسط بروکر های فارکس انجام می شود. در صورتی که امکان انجام معاملات فیوچرز در تمامی بروکر ها موجود نمی باشد و فقط بعضی بروکر ها امکان انجام معاملات فیوچرز را برای مشتریانشان فراهم می کنند.
معاملات فیوچرز در صرافی های ارز دیجیتال نیز رواج داشته و در صرافی کوینکس و بایننس بیشترین معاملات فیوچرز انجام می شود. کارگزاری ها و صرافی ها برای انجام معاملات آتی کارمزد هایی قرار داده اند که حتما باید به آن توجه شود.
سیگنال فیوچرز چیست؟
سیگنال فیوچرز در واقع ارزیابی معاملات فیوچرز می باشد. به طوری که فرد بعد از تحلیل و ارزیابی بازار های فارکس و ارز های دیجیتال اقدام به انجام معاملات آتی کرده و سود کسب کند. روند بازار های مالی هیچ گاه تصادفی نبوده و می توان با آموزش و کسب تجربه در این بازار به سود رسید. البته سرمایه گذاری در این بازار ها بسیار پر ریسک نیز می باشد. به این دلیل تریدر ها می توانند با استفاده از سیگنال فیوچرز و انجام معاملات آتی سود میانگین ماهیانه خود را بالا ببرند.
بهترین زمان معاملات فیوچرز
تشخیص بهترین زمان معاملات فیوچرز اهمیت بسیار زیادی دارد. هیچ گاه نمی توان به صورت قطعی بیان کرد که چه زمانی بهترین زمان معاملات فیوچرز است. ولی تایم هایی در بازار وجود دارد که در آن زمان نوسانات بازار زیاد است و نوسان گیران با تشخیص صحیح روند بازار اقدام به نوسان گیری و معاملات فیوچرز پر سود می کنند. به عنوان مثال در زمان اشتراک بازار نیویورک و لندن نوسانات بازار زیاد بوده و بهترین زمان برای نوسان گیری است. این زمان ساعت 4 به وقت گرینویچ لندن بوده و به وقت تهران 8:30 تا 9 می باشد.
از طرف دیگر تحلیل گران در طول شبانه روز معاملات را بررسی کرده و به تایم هایی رسیده اند که در آن زمان ها قیمت ارز های دیجیتال کاهش می یابد و زمان خوبی برای خرید است. به عنوان مثال در ساعات 3 تا 4 عصر و نیز 11 تا 12 شب به وقت تهران قیمت ارز های دیجیتال کاهش یافته و زمان خوبی برای معاملات فیوچرز ارز دیجیتال و گذاشتن اوردر Sell می باشد. البته این بیانات طبق آمار بوده و باید طبق موارد مهم دیگری از قبیل اخبار ، نوع ارز و تحلیل تکنیکال روند بازار را پیش بینی کرد.
البته باید همیشه این واقعیت را قبول کنید که بازار ارز های دیجیتال غیر قابل پیش بینی است و در بسیاری از مواقع نابغه ها و تحلیل گران از تحلیل و روند بازار عاجز می مانند.
حکم معاملات فیوچرز (حکم شرعی معاملات فیوچرز ارز دیجیتال)
با توجه به اینکه ارز های دیجیتال یک دارایی محسوب می شوند. خرید و فروش و نگهداری آنها به دید سرمایه گذاری و حفظ ارزش پول از نظر شرعی ایرادی ندارد. معاملات فیوچرز در واقع شبیه پیش خرید کالا های عادی می باشد و اگر به این دید انجام شود نمی توان گفت حرام است. ولی در کل اکثر مسلمانان دارای مرجع تقلید هستند. و مراجع تقلید در مورد ارز های دیجیتال و انواع معاملات آنها حکم های متفاوتی دارند. به این دلیل برای اطلاع از حکم معاملات فیوچرز و نیز حکم شرعی معاملات فیوچرز ارز دیجیتال با مراجع تقلید خود تماس گرفته و این سوال را مستقیما از مرجع تقلید بپرسید.
معایب معاملات فیوچرز
یکی از معایب عمده معاملات فیوچرز ریسک بسیار بالای آن است. افرادی که اقدام به انجام معاملات فیوچرز می کنند باید آموزش لازم و کافی را دیده باشند. کسانی که از اهرم های بالا ، استفاده می کنند و هنگام باز کردن پوزیشن حد ضرر مشخص نمی کنند ، به احتمال بسیار زیاد سرمایه خود را از دست خواهند داد. تشخیص صحیح روند بازار از عوامل ضروری در معاملات آتی است و در صورت تشخیص اشتباه فرد متضرر خواهد شد.
این روزها با رواج شدن ترید و خرید و فروش ارز های دیجیتال احتمالا واژه معاملات فیوچرز به گوش شما خورده است. معاملات و طرفین درگیر در آن، برای خرید و فروش و انواع مبادلات مالی و کالایی، نیاز به متعهد شدن در یک قالب خاص دارند که کاملا از پیش تعیین شده و قابل پیگیری است. بندهایی روشن و شفاف که در آن هرگونه خروج از تعهدات و بدعهدی در مقابل جرایم و زیان هایی پیش بینی شده است و خوش عهدی نیز در نهایت منجر به ختم معامله و اجرای بندهای عقد آن می شود.
قراردادهای فیوچرز نیز از این قاعده های کلی و ثابت قراردادی جدا نیستند و آنچه که در اصل آنها را از سایر اشکال قرارداد متفاوت می کند، نوعی از تعویق زمانی در اجرای تعهدات است. در واقع شما در قالب این قرارداد متعهد به اجرای امری خاص در زمانی معین در قرارداد می شوید. به طور مثال متعهد به تحویل مقدار مشخصی از اجناس در تاریخ مشخص و با ویژگی های معینی می شوید. امروزه این نوع از پیمان ها بسیار رواج داشته و حتی در برخی از بازارهای سرمایه نیز از همین مفهوم برای نقل و انتقال دارایی ها استفاده می کنند. در ادامه به مفاهیم قراردادهای فیوچرز می پردازیم. با ایتسکا همراه باشید.
روند معاملات فیوچرز
در مورد عملیات خرید و فروش از طریق قراردادهای فیوچرز، دو اصطلاح “پوزیشن صعود” و “پوزیشن ریزش” به این صورت شرح داده می شود :
- پوزیشن صعود (Position Long) : عبارتی که در موقعیت های خرید مورد استفاده قرار می گیرد.
- پوزیشن ریزش (Position Short) : عبارتی که در موقعیت های فروش مورد استفاده قرار می گیرد.
برای توضیح این عبارات، با بدانید که معاملات در بازارهای اقتصادی و مالی به دو دسته معاملات “اسپات” و معاملات “فیوچرز” تقسیم می شود. حالت اسپات همان رویه معمول در معاملات است که تحویل کالا و پرداخت پول به صورت همزمان انجام می شود. واضح است که در این شرایط سود فروشنده از رشد قیمت کالا است و روش دیگری برای اخذ سود وجود ندارد. به طور مثال، بازار ارزهای دیججیتال یک بازار مبتنی بر معاملات اسپات است و تنها در صورت پرداخت لحظه ای قیمت ارز، آن را به کیف پول شما انتقال می دهد.
در مورد معاملات فیوچرز، داستان برعکس می باشد. یعنی امکان سود طرفین معامله از رشد و سقوط قیمت ها وجود دارد. این نوعی از معاملات دوسویه است. حال با فرض افزایش قیمت در روزهای آتی برای یک کالا یا ارز خاص، سود شما در یک معامله خرید با موقعیت بلند نهفته است.
اگر این معامله خرید همراه با عکس فرضیه شما برای قیمت همراه باشد، سبب زیان شما خواهد شد. همچنین اگر فرض شما به نزول قیمت کالا یا ارز در آینده باشد، یک معامله فروش با موقعیت کوتاه برای شما سودده خواهد بود و در غیر این صورت اگر این معامله فروش با صعود قیمت همراه باشد، برای شما زیان بار است.
بیشتر بخوانید : بهترین صرافی ارز دیجیتال ایرانی
حوزه های عقد قرارداد فیوچرز
نوع قراردادهای آتی هیچ محدودیتی را برای ارز و کالای خاصی در نظر نگرفته است و هر آنچه را بتوان در قبال پول معاوضه کرد و در آینده تحویل داد، در این حلقه جا می شود. زمینه ای از کالاها مانند کالاهای کشاورزی، بازار فلزات و نفت و بازارهای سرمایه سهام و ارز بیشترین سهم را از این نوع معاملات دارند.
معاملات فیوچررز در ایران
انعقاد قراردادهای آتی در بازارهای داخلی انجام نمی شود و صرافی ها و کارگزاری های داخل کشور آن را پشتیبانی نمی کنند اما در سطح بازارهای بین المللی و صرافی های سایر کشورها، این نوع معاملات از رایج ترین انواع قراردادهای عقد شده می باشد.
نوسان قیمت در فیوچرز
نوسانات قیمت در بازارهای مالی از منابع کسب سود در قراردادهای فیوچرز است. آنچه این نوسانات را جذاب می کند، بکارگیری هوش و ذکاوت معامله گر در استفاده از پتانسیل آن در آینده است. قیمتی که در وضعیت فعلی برای پرداخت و عقد قرارداد تصویب می شود، حاصل ایجاد تناسبی از میزان عرضه و تقاضا در بازار است که البته اعتقاد نگارنده به لحاظ کردن سایر پارامترهای جانبی نیز هست. این پارامترهای جانبی مانند شرایط آب و هوایی در آینده برای عقد قراردادهای کشاورزی است که فارغ از میزان عرضه و تقاضا در بازار باید مورد توجه تریدرها قرار بگیرد.
از سایر قابلیت های این نوع از قراردادها باید به پرداخت زمانبندی شده اشاره کرد. یعنی لزوم پرداخت کل ثمن معامله در لحظه عقد قرارداد می تواند از طریق توافقات طرفین به صورت زمانبندی و قسطی انجام شود اما توجه داشته باشید که قاعده و اصول سوددمندی این قراردادها خصوصا برای فروشنده، اخذ کلیه هزینه ها در ابتدای معامله است. بنابراین ریسک پرداخت زمانبندی شده را گردن نگیرید.