مارکت کپ Market Cap (ارزش بازار) مخفف Market Capitalization در واقع ارزش نسبی یک ارز دیجیتال نسبت به ارز های دیگر را نشان داده و معیاری بسیار مهم برای بررسی ارزش یک رمز ارز محسوب می شود.
بدین وسیله مارکت کپ میتواند بسیاری از نیازهای متغیر سرمایهگذاران را در یک چارچوب خاص نمایش دهد. طبقهبندیهای انجام گرفته برای یک شرکت که با عنوان بزرگ، متوسط و یا کوچک انجام میگیرد براساس ارزش بازار آن برآورد میشود.
نام اختصاصی | Market cap (ارزش بازار) |
نام کامل | Market capitalization |
بیانگر | ارزش نسبی یک ارز دیجیتال نسبت به ارزهای دیگر |
من شخصا از مارکت کپ برای بررسی ترید هایی که در برخی ارز ها میخواهم انجام دهم استفاده میکنم. البته، در نظر داشته باشید که حجم و ارزش بازار، معیاری نیست که قیمت را مستقیما تحت تاثیر قرار دهد. من از مارکت کپ به دلیل اینکه بتوانم یک نگرش و بینش بهتری نسبت به ارزی که گاها کمتر میشناسمش داشته باشم استفاده میکنم. به عنوان مثال ، چند سال پیش یک ارز در اخبار اینستاگرامی بولد شد! یک دفعه و ناگهان این ارز به صدر اخبار اینستاگرامی های ایرانی رسید!!! همه افرادی که کانال داشتند میگفتند که از این ارز بخرید!! خب در این لحظه، مارکت کپ بسیار به کمک من آمد. بعد از بررسی حجم بازار این ارز و بعد از بررسی اینکه دقیقا کدام کیف پول ها چه میزان از این ارز را دارند، فهمیدم که این ارز اصلا ارزش خاصی ندارد و صرفا یک کلاهبرداری ست.
سعید محمدی – مدیر وبسایت ایتسکا
بنابر این مشاهده مارکت کپ مخصوصا زمانی که یک ارز را نمیشناسید میتواند کمک بسیاری به شما بکند.
مشخصا هیچوقت برای ترید بیتکوین اقدام به بررسی مارکت کپ نمیکنیم! مارکت کپ و حجم بازار بیشتر مناسب ارز های ناشناخته یا کم شناخته برای ماست.
بیشتر بخوانید: زمستان کریپتو چیست؟ چگونه از زمستان کریپتو به سلامت عبور کنیم؟
Market cap چیست؟
Market capitalization یا همان ارزش بازار است که ارزش کل دلاری سهام یک شرکت را نشان میدهد. افراد سرمایهگذار از این رقم برای تعیین اندازه یک شرکت استفاده میکنند. در واقع با کمک مارکت کپ میتوان تعیین کرد که آیا شرکت مورد نظر برای خرید مناسب است یا خیر.
محاسبه Market cap
وقتی قصد داریم ارزش بازار یک شرکت را محاسبه کنیم، باید تعداد سهام در گردش شرکت را در ارزش بازار فعلی هر سهم ضرب کنیم.
ارزش بازار= قیمت فعلی سهام + کل تعداد سهام در گردش
معمولا شرکتها بر اساس ارزش بازار به سه دسته کلی تقسیم میشوند که شامل:
- سهام بزرگ با دارایی بالای ۱۰ میلیارد دلار
- سهام متوسط با دارایی بین ۲ تا ۱۰ میلیارد دلار
- سهام کوچک با دارایی بین ۳۰۰ میلیون تا ۲ میلیارد دلار هستند.
اگر قصد سرمایهگذاری داشته باشیم، باید به سراغ شرکتهایی برویم که ارزش بازار بزرگتر دارند. این شرکتها مطمئنتر هستند و جز شرکتهای تثبیت شده به شمار میآیند. معمولاً این شرکتها سابقه طولانیتری در کسب و کار دارند.
بیبشتر بخوانید: حرکت گله ای در بازارهای مالی؛ چگونه از آن اجتناب کنیم؟
درک ارزش بازار
درک ارزش یک شرکت برای تعیین دقیق و سریع اغلب کار دشواری است. با کمک ارزش بازار و یا همان مارکت کپ میتوانید در بازه زمانی کوتاه و به آسانی ارزش یک شرکت را تخمین بزنید.
زمانی که شرکتی سهام خود را به عموم مردم عرضه میکند، وارد معاملات بورس شده و قیمت آن به کمک عرضه و تقاضا برای سهام آن بازار تعیین میشود.
زمانی که بنا به دلایل مطلوبی، تقاضای خرید سهام بیشتر باشد، قیمت آن سهام هم افزایش مییابد. زمانی که پتانسیل آینده شرکت خوب به نظر نرسد، فروشندگان سهام میتوانند قیمت آن را پایین بیاورند.
با ذکر یک مثال ساده میخواهیم به شما نکته مهمی را بیان کنیم. فرض کنید قیمت سهام یک شرکت ۵۰ دلار و قیمت سهام شرکت دیگر ۱۰۰ دلار است. در واقع شما نباید اینگونه تصور کنید که شرکت دوم اندازه بزرگتری نسبت به شرکت اول دارد، بلکه در تجزیه و تحلیل اوراق بهادار باید به تعداد سهام منتشر شده در بازار توجه کنید.
تعیین Market cap
ارزش بازار یک شرکت برای اولین بار به وسیله عرضه اولیه سهام تعیین میشود. شرکتی که قصد دارد سهام خود را به عموم مردم ارائه دهد، قبل از عرضه اولیه از یک بانک سرمایهگذاری استفاده میکند.
این شرکت با کمک بانک سرمایهگذاری تکنیکهای ارزش گذاری را برای تعیین ارزش شرکت و تعداد سهام و قیمت آن مشخص میکند. میخواهیم این موضوع را با مثالی ساده برای شما بیان کنیم.
شرکتی را در نظر میگیریم که به وسیله بانک سرمایهگذاری ۱۰۰ میلیون دلار تعیین شده است. این شرکت تصمیم میگیرد که ۱۰ میلیون سهم را با قیمت ۱۰ دلار به ازای هر سهم منتشر کند، اما ارزش بازار اولیه همان ۱۰۰ میلیون دلار خواهد بود.
Market cap و استراتژی سرمایهگذاری
مارکت کپ یک روش ساده و اثربخش برای ارزیابی ریسک بازار است و میتواند برای تعیین سهام مد نظر شما معیار مناسبی باشد. شما با کمک مارکت کپ میتوانید سبد سهام خود را با شرکتهایی که اندازه مختلفی دارند، متنوع کنید.
به عنوان مثال استراتژی مارکت کپ به شما بیان میکند که اگر قصد سرمایهگذاری در شرکتهای بزرگ را دارید، نباید انتظار داشته باشید که در بازه کوتاه مدت به سود برسید. اما در بازه طولانی مدت میتوانید به سودهای قابل توجهی دست پیدا کنید.
پس نتیجه میگیریم که مارکت کپ و یا همان ارزش بازار اغلب برای تعیین اندازه یک شرکت و سپس برای ارزیابی عملکرد مالی آن نسبت به سایر شرکتها در اندازههای مختلف قابل استفاده است. میخواهیم در ادامه انواع شرکتها با ارزشهای مختلف را به شما به صورت کامل توضیح دهیم.
شرکتهای بزرگ
آن دسته از شرکتهایی که ارزش بالایی دارند، به آنها شرکت بزرگ سرمایه هم گفته میشود. معمولا ارزش بازار این شرکتها از ۱۰ میلیارد دلار بیشتر است. این قبیل شرکتها همانطوری که در بالا به آن اشاره کردیم، سابقه طولانی در بازار داشته و افراد فعال آن، در صنایع تثبیت شده هستند.
سرمایهگذاری در شرکتهایی که ارزش بالایی دارند و به اصطلاح Large cap، معمولاً در مدت کوتاه، بازدهی کلانی به همراه نخواهد داشت. در طی مدت زمان طولانی این شرکتها با افزایش مستمر ارزش سهام به ترتیب سود آنها پرداخت میشود و به سرمایهگذاران پاداش ارائه میدهند. از شرکتهای بزرگ میتوانیم به اپل و مایکروسافت اشاره کنیم.
شرکتهای متوسط
شرکتهایی که با ارزش متوسط هستند و یا به اصطلاح mode cap نامیده میشوند، دارای ارزش بازار بین ۲ تا ۱۰ میلیارد دلار میباشند. این شرکتها نیز تثبیت شده هستند و در صنایع مختلف فعالیت آنها ادامه دارد و از رشد خوبی برخوردار هستند.
معمولاً شرکتهای متوسط جزو شرکتهای در حال گسترش هستند. ممکن است که اندازه شرکتهای متوسط تثبیت نشده باشد. به همین خاطر ریسک بالاتری دارند، اما در کل پتانسیل رشد آنها جذاب است.
شرکتهای کوچک
شرکتهایی که ارزش بازار آنها بین ۳۰۰ میلیون تا ۲ میلیارد دلار برآورد شده است، به عنوان شرکتهایی با ارزش کم و یا small cap شناخته میشوند. این شرکتهای کوچک جوانتر هستند و در بازارهای خاص و در صنایع جدید فعالیت خود را ادامه میدهند. معمولاً این شرکتها جزو سرمایهگذاریهای پرخطر در نظر گرفته میشوند. عموماً شرکتهای کوچکتری که منابع کمتری دارند، نسبت به رکوردهای اختصاصی حساسیت بیشتری خواهند داشت.
نوع شرکت | ارزش بازار | سابقه | ریسک |
بزرگ | بیش از ۱۰ میلیارد دلار | طولانی | کم |
متوسط | ۲ تا ۱۰ میلیارد دلار | تثبیت شده | متوسط |
کوچک | ۳۰۰ میلیون تا ۲ میلیارد دلار | جوان | بالا |