در این قسمت به آموزش رسم نواحی عرضه و تقاضا در مارکت استراکچر می پردازیم. در درس قبلی در مورد ناحیه عرضه و تقاضا در فارکس و نحوه مشخص کردن آنها آموزش دیدیم. و در این درس این نواحی را با مارکت استراکچر و آنچه در درس های قبلی آموخته ایم ترکیب می کنیم. تا بیشتر به کاربرد این مباحث در معاملات واقعی و زنده فارکس پی ببرید.
این مقاله درس 38 از دوره اسمارت مانی ایتسکا (پرایس اکشن پیشرفته) می باشد. این دوره به زبان فارسی و به صورت کاملا رایگان ایجاد شده و در اختیار دانشجویان این دوره قرار گرفته است. برای مشاهده تمامی درس ها و دسترسی به آنها بر روی لینک زیر کلیک کنید.
نواحی عرضه و تقاضا در مارکت استراکچر
در این درس فعلا بر روی مارکت استراکچر و نواحی که باعث BOS (Break Of Structure) شکست شده اند را بررسی می کنیم.
یعنی از مفهوم کف قوی در پایین روند صعودی و سقف قوی در بالای روند نزولی توجه می کنیم. یعنی زمانی که HH زده شد و یک باس ایجاد شد ، HL تشکیل می شود. و بعد از باس انتظار ایجاد پولبک در نمودار را داریم.
رسم نواحی عرضه و تقاضا در روند صعودی
روند صعودی از مجموعه ای از HH (Higher High) ها و HL (Higher Low) های پی در پی تشکیل شده است. فاصله میان HL های متوالی به عنوان ناحیه تقاضا در روند صعودی در نظر گرفته می شود. برای درک بیشتر به مثال شکل زیر توجه کنید.
در مثال زیر بعد از اولین HH زمانی که سقف قبلی زده شد. HL ایجاد می شود. فقط باید دقت کنید HL نباید پایین تر از کف قبلی قرار گیرد. زیرا در آن صورت روند صعودی حفظ نشده است.
در این حالت کادر نارنجی رنگ که رسم رده ایم یک ناحیه تقاضای قوی محسوب می شود. زمانی که قیمت بالا رفته و دوباره به این ناحیه برگردد باید توجه و دقت بسیار زیادی کرده و نقطه ورود به معامله را پیدا کنیم.
اگر به شکل زیر دقت کنید در فواصل میان HH ها میزان عرضه نیز افزایش چشم گیری داشته است.
ولی همیشه تاکید داشته ایم هیچگاه بر خلاف روند بازار معامله نکنید. یعنی در روند صعودی سفارشات Long و در روند نزولی سفارشات short داشته باشید.
همانطور که در شکل بالا می بینید عرضه به صورت پی در پی با شکست رو به رو شده و تقاضا همچنان ادامه دارد.
شکل بالا ساده بوده و پیدا کردن نواحی عرضه و تقاضا در مارکت استراکچر را راحت کرده است. ولی نمودار ها و چارت های قیمتی همیشه پیچیده هستند. مانند شکل زیر.
نقاط مهم و تاثیر گذار را با دایره آبی رنگ مشخص کرده ایم. در شکل زیر نیز چون روند کلی بازار صعودی است ، ناحیه های عرضه که با کادر سبز رنگ مشخص کرده ایم زیاد قوی نمی باشند و تقاضا بر عرضه غلبه دارد.
دلیل اینکه می گوییم این نواحی عرضه ضعیف هستند ، این است که نتوانسته هیچ کف ضعیفی را زده و یک باس ایجاد کند.
در ناحیه عرضه و در نقطه A سفارش های فروش فعال شده اند. و هر عرضه ای که در بازار وجود دارد در این ناحیه در حال پر شدن است. بعد از آن یک ناحیه تقاضای کوچک در بازار ایجاد شده است.
همیشه بیش از یک نقطه نقاضا برای مشخص کردن این ناحیه وجود دارد. زمانی که قیمت باس مشخص شده در شکل زیر را ایجاد می کند ، نقطه تقاضای معتبر جدیدی ایجاد می شود که می تواند ناحیه تقاضای قوی محسوب شود.
پس در این حرکت سوئینگ 2 ناحیه تقاضای معتبر وجود دارد. نواحی K و L که در شکل زیر مشخص کرده ایم.
پس در کل HL ها باعث ایجاد نواحی تقاضای معتبر و قوی در نمودار می شوند و آنها را می توان بر اساس BOS هایی که ایجاد می شود ، تشخیص داد.
به این دلیل توصیه می کنیم قبل از مطالعه این درس حتما باید بر مارکت استراکچر مسلط باشید.
در مثال بالا حتی می توانید ناحیه عرضه را نیز معامله کنید. ولی چون روند کلی بازار صعودی است و هیچ باس صعودی به نزولی نداریم ، پس باید سریع وارد شده و سریع نیز از معامله Short خارج شوید.
رسم نواحی عرضه و تقاضا در روند نزولی
روند نزولی از مجموعه ای LH (Lower High) ها و LL (Lower Low) های متوالی تشکیل شده است. فاصله میان LH های متوالی به عنوان ناحیه عرضه در نظر گرفته می شوند. برای درک بیشتر مثال زیر را بررسی کنید.
در این شکل کف ها ضعیف و سقف ها قوی هستند. چون کف ها زده شده و باعث ایجاد BOS در نمودار می شوند. و عرضه در بازار زیاد بوده و کنترل بازار در دست فروشندگان می باشد.
در دو شکل بالا تصاویر خیلی ساده بودند. ولی دنیای واقعی با این تصاویر تفاوت بسیار زیادی داشته و پیچیده تر هستند. و ما از شواهد بسیار زیادی برای پیدا کردن این نواحی که احتمال قوی بودن آنها زیاد است استفاده می کنیم.
تمرین : نحوه رسم نواحی عرضه و تقاضا در مارکت استراکچر
در این قسمت برای آموزش بهتر مثال دیگری را بررسی می کنیم. اگر درس های قبلی ما را مطالعه کرده باشید نمودار زیر از مبحث مولتی تایم فریم حتما باید خاطرتان باشد.
حال می خواهیم بر روی این نمودار نواحی عرضه و تقاضا را اضافه کنیم.
در شکل زیر خطوط سبز رنگ نشان دهنده تایم فریم 4H چهار ساعته می باشد. و در این تایم فریم در روند صعودی قرار داریم. بعد از باس در این تایم فریم باید منتظر پولبک در تایم فریم 4 ساعته باشیم.
برای تشخیص زمان وقوع پولبک باید از CHOCH (Change Of Character) استفاده کنیم. خطوط آبی رنگ موجود در شکل نیز نشان دهنده تایم فریم 15m 15 دقیقه ای می باشد.
اکثر اوقات mBos ها در تایم فریم 4 ساعته یک تغییر روند در تایم فریم 15 دقیقه ای می باشد.
در شکل می بینید که چارت 15 دقیقه ای نزولی شده و مطابق با پولبک 4h می باشد.
در این مثال می توانیم از پولبک برای فروش و سفارش فروش اسفاده کنیم و حد سود خود را نیز در ناحیه دیسکانت که در شکل مشخص است قرار دهیم.
ناحیه تقاضا ر نیز با توجه HL در بازار رسم کرده ایم. پس زمانی که CHOCH را در چار دیدیم می توانیم پیش بینی کنیم که قیمت تا ناحیه Discount پایین خواهد آمد.
ناحیه عرضه را نیز می توان از HH تا اولین HL ایاد شده رسم کرد. پس در این نواحی عرضه که با کادر قرمز رنگ مشخص کرده ایم ، می توان وارد سفارش فروش شد.
در این معامله که بر خلاف روند اصلی است باید مراقب این نکته باشید که تایم 4 ساعته ما صعودی می باشد. زیرا روند کلی بازار صعودی است و باید زودتر از معامله خارج شد. و هر لحظه ممکن است HL در تایم فریم 4 ساعته ایجاد شده و ب پایان پولبک در نمودار برسیم.
زمانی که از خط سطح تعادلی عبور که و به ناحیه دیسکانت می رسیم باید توجه داشته باشید که پولبک قرار نیست همیشه تا ناحیه تقاضا پیش روی داشته باشد.
پس اگر در ناحیه دیسکانت دیدید که یک ناحیه تقاضا به سمت بالا ایجاد شده است، (با وجود اینکه هیچ باسی به سمت بالا نداریم !) در این ناحیه باید در نظر بگیرید قدرت کافی برای بالا بردن قیمت به سمت بالا وجود دارد.
در ادامه می بینید که بعد از نقطه A بای بسیار قوی به سما بالا ایجاد شده است. و این باس خود باعث ایجاد ناحیه تقاضای قوی که قبلا رسم کرده ایم شده است.
با مشاهده ایجاد HL نباید بلافاصله دست به خرید بزنیم. بلکه باید دنیال شواهد بیشتر بوده و تایم فریم 1 دقیقه ای که همان خطوط نارنجی رنگ در شکل می باشد را بررسی کنیم.
پس باید ببینیم روند در چارت 1 دقیقه ای کی صعودی می شود. یعنی باید به دنبال CHOCH یک دقیقه ای به سمت بالا باشیم.
همانطور که در شکل زیر می بینید CHOCH را برای تایم فریم 1 دقیقه ای رسم کرده ایم و می توان گفت یک HL جدید در نمودار ایجاد شده است. و می تووان ناحیه تقاضای قوی در نمودار را در این نقطه نیز رسم کرد.