انواع روند در بازار های مالی – نحوه معامله در روند ها

انواع روند در بازار های مالی – نحوه معامله در روند ها

این مقاله در مورد انواع روند در بازار های مالی و نحوه معامله در روند های مختلف می باشد. دوره پرایس اکشن به سبک البروکس توسط وبسایت ایتسکا به صورت کاملا رایگان برایتان ایجاد شده است. نحوه معامله در روند ها امر بسیار مهمی بوده و با تشخیص درست و مدیریت صحیح می توان سود خوبی از معامله در روند های مختلف کسب کرد.

روند ها یکی از مباحث بسیار مهم در فارکس و پرایس اکشن می باشند. به این دلیل این مقاله درس 15 از سبک البروکس و درس 3 از سبک rtm می باشد.

 روند در بازار های مالی چیست؟

روند های قوی در بازار ، فرصت های مناسبی برای معامله و کسب سود فراهم می کند.  در روند های قوی شاهد کندل های بلندی بوده و ریسک معاملات بالاست.

برای سودآوری روند ها باید در روند ها عملکرد مناسبی داشته باشید. بدین منظور باید روند ها را بر اساس رفتار آنها دسته بندی کرد.

انواع روند در بازار های مالی - نحوه معامله در روند ها - روند ها

تمامی روند ها با اسپایک شروع می شوند. (می توان اسپایک را کندل و یا کندل های روندی نیز نامید.) اگر در روند صعودی و یا نزولی قرار داشته باشیم ، به مرور شیب کانال ها کم شده و به تریدینگ رنج تبدیل خواهد شد و مومنتوم در جهت مخالف افزایش خواهد یافت. در روند رنج می توان در هر دو جهت معامله کرد.

زمانی که روند بازار طولانی شود تاثیر روند قبلی از بین رفته و باید منتظر شکست خط روند دوباره روند در جهت نزولی و یا صعودی بود. مارکت سایکل به این روش همچنان ادامه خواهد داشت.

تمامی روند ها شامل اسپایک و کانال هستند. اسپایک و شکست مفهوم یکسانی دارند. کانال یک روند صعودی و یا نزولی ضعیف می باشد. و در داخل کانال پولبک داریم. یعنی می توانیم در کانال معاملات دوطرفه (خرید و فروش) داشته باشیم.

انواع روند

  • روند صعودی
  • روند نزولی
  • روند رنج

روند های قوی در بازار

اکثر روند ها با یک شکست بزرگ شروع می شوند. به عنوان مثال در ابتدای روند یک گپ بزرگ و بعد چند کندل روندی داریم. و یا ممکن است مجموعه ای از کندل های روندی متوالی داشته باشیم. سیگنال بار و کی بار بدنه بزرگ و سایه های کوچکی دارند. برای مثال به شکل زیر توجه کنید.

انواع روند در بازار های مالی - نحوه معامله در روند ها - روند ها

روند های قوی در بازار
روند های قوی در بازار

در شکل بالا دو کندل روند و بعد یک گپ نزولی را می بینید. این دو در ابتدا شروع کانال نزولی قرار گرفته اند. چون در این روند شاهد پولبک های زیادی هستیم ، پس کانال محسوب می شود.

مثال زیر را نیز در نظر بگیرید.

اسپایک بسیار قوی
اسپایک بسیار قوی

در شکل بالا در یک روز معاملاتی عادی به دلیل انتشار اخبار مهم شاهد یک اسپایک بسیار قوی و شکست روند در بازار هستیم که روند رنج را به روند نزولی تغییر می دهد.

اگر مکان قرار گیری روند مناسب باشد،  می تواند با اسپایک های کوچک نیز شروع شود. این روند می تواند حتی کانال بدون پولبک باشد . و روند همچنان ادامه یافته و شاهد شکست قوی در بازار باشیم. برای درک بیشتر به شکل زیر توجه کنید.

اسپایک های نزولی
اسپایک های نزولی

در شکل بالا ابتدا چند اسپایک نزولی می بینید. سپس با چند کندل صعودی که قصد شکست کانال نزولی دارند مواجه شده است. این شکست ها ابتدا ناکام بوده و باعث به وجود آمدن پولبک شده است. سپس چند اسپایک صعودی کوچک را می بینید.

این اسپایک های صعودی شروع کننده یک روند صعودی بسیار پر قدرت هستند. اگر به شکل دقت کنید ، در روند صعودی اسپایک های پرقدرت صعودی زیادی را خواهید دید. قرار نیست تمامی تریدر ها کانال ها را به یک شکل رسم کنند ، روش های مختلفی برای رسم آنها وجود دارد. آنچه اهمیت دارد این است که با مشاهده یک اسپایک اگر موقعیت آن مناسب باشد ، می تواند روند جدیدی را آغاز کند. فقط کافیست تشخیص دهید روند بازار نزولی است و باید پوزیشن Sell باز کرد.

پس همیشه وقتی یک اسپایک صعودی و یا نزولی می بینید باید به این فکر کنید که این اسپایک می تواند شروع یک روند صعودی و یا نزولی باشد. کانال شکل بالا مانند اندیکاتور پارابولیک سار است. یعنی اگر کف ها را به هم وصل کنیم ، می بینیم که شیب خط ها در حال افزایش است. پس این یک کلایمکس فروش به شکل پارابولیک می باشد.

انواع روند در بازار های مالی (برای معامله)

روند در بازار های مالی انواع مختلفی دارد. هر کدام از این روند ها رفتار متفاوتی داشته و باید با توجه به نوع روند معامله کنید.

  • اسپایک و یا کانال : هر روندی که می بینید یک قسمت روند و یا کانال دارد. (پس هر روز یک روند و یا کانال در نمودار قیمتی خواهید دید.)
  • روندی که در ابتدای روز آغاز می شود. یعنی اولین کندل در روز در روند قرار می گیرد. (این حالت یک بار در هفته رخ می دهد.)
  • روند رنج (این حالت رایج بوده و زیاد رخ می دهد.)
  • روند ادامه دار : به عنوان مثال روند ابتدا نزولی بوده سپس برای مدتی رنج شده و دوباره نزولی می شود. این حالت یکی از بهترین نوع روند ها بوده و یک بار در ماه رخ می دهد.
  • کانال عریض : این نوع روند شامل الگوی گوه ای و پله ای است. (این حالت یک بار در هفته رخ می دهد.)
  • پولبک کوچک : در این حالت در کل روز روند داشته و پولبک ها کوچک هستند. و کندل ها با سرعت زیادی بالا نمی روند. این حالت قوی ترین نوع روند است. و یک بار در ماه شکل می گیرد.

هر نوع روند را می توانیم در نوع دیگری نیز دسته بندی کنیم. ولی معمولا یک نوع روند غالب است. به عنوان مثال هر نوع روند حداقل یک اسپایک و یک کانال دارد. اما اگر روندی از نوع دیگر در نمودار ببینیم ، آن را به عنوان روند رنج در نظر گرفته و بر اساس آن معامله می کنیم.

به شکل زیر توجه کنید.

انواع روند
انواع روند

به عنوان مثال در شکل بالا در ابتدای روند ، یک گپ در فارکس می بینیم که آن را به عنوان اسپایک در نظر می گیریم. برای روند بالا یک کانال عریض بزرگ رسم کرده ایم و در داخل همان کانال می توان کانال های باریک و کوچکتر دیگری نیز رسم کرد که برایتان رسم کرده ایم.

بیشتر بخوانید : اسپایک کانال تریدینگ رنج

هنگام معامله در روند ها موارد زیر را رعایت کنید:

  • زمانی که می بینید روند بازار صعودی است پوزیشن Sell باز نکنید. و زمانی که به سقف ها می رسید نفروشید.
  • در روند صعودی با مشاهده هر تغییر روند در پرایس اکشن نفروشید زیرا به احتمال بالایی برگشت شکست خواهد خورد و بازار به روند خود ادامه خواهد داد.
  • زمانی که روند بازار نزولی است در دام خرید نیفتید. در این حالت در کف ها دنبال خرید نباشید.
  • زمانی که روند بازار نزولی است ، با هر برگشت خرید نکیند. زیرا به احتمال بالایی برگشت روند ناموفق خواهد بود و بازار به روند نزولی خود ادامه خواهد داد.

در اکثر روند ها برگشت ها و پولبک ها به نتیجه نمی رسند و در 80 درصد مواقع بازار به روند اصلی خود ادامه خواهد داد.

بیشتر بخوانید : فیک بریک اوت چیست ؟

تمامی کانال ها به روند رنج تبدیل می شوند

کانال ها بعد از مدتی تمایل دارند برگردند و ابتدای کانال را تست کنند. در آن حالت دیگر روند صعودی ، نزولی و یا کانال نداریم. بلکه در روند رنج هستیم. اگر به انتهای کانال ها توجه کنید می بینید که همیشه انتهای کانال خود در یک روند رنج قرار گرفته است.

شکل زیر را در نظر بگیرید.

کانال نزولی
کانال نزولی

در شکل بالا ابتدا یک کانال نزولی را می بینید. در انتهای این کانال شیب کمتر شده و بازار وارد روند رنج می شود. در انتهاب کانال شاهد مثلث های صعودی هستیم که روند نزولی را به روند رنج تبدیل کرده است.

در شکل زیر مثال دیگری برایتان آورده ایم.

تغییر روند بازار از صعودی به نزولی
تغییر روند بازار از نزولی به صعودی

ابتدا یک کانال نزولی داریم و بعد قیمت تمایل به رسیدن و لمس ابتدای کانال دارد. پس روند بازار از نزولی به صعودی تغییر کرده است. پس می توان کل یک نمودار قیمتی را در انواع مختلف روند ها قرار داد. هر الگو می تواند خود شامل الگو های دیگری نیز باشد. در شکل بالا این موارد را می توانید ببینید.

روند در ابتدای روز

روندی که در ابتدای روز آغاز می شود ، روند قوی می باشد. در این حالت اولین و یا چند کندل ابتدای روز سقف و یا کف روند را تشکیل می دهند. یعنی در یک الی دو ساعت اول بازار یک نوع روند تشکیل می شود. و به عنوان اکستریم در کل روز باقی می ماند. و این نشان دهنده عجله در بازار است.

به عنوان مثال اگر اولین کندل در شروع روز یک کندل صعودی پر قدرت باشد ، نشان از صعودی بودن روند در کل روز دارد. اما گاهی اوقات این روند ممکن است به روند رنج تبدیل گردد.

 الگوی روندها

اگر در یک تایم فریم یک الگو را می بینید باید به تایم فریم های بالاتر نیز توجه کنید. آن گاه خواهید دید الگوی شما در تایم فریم بالاتر بخشی از یک الگوی بزرگتر است. بازار مانند فرکتال عمل می کند. یعنی در تمامی تایم فریم ها یک الگوی مشابه شکل می گیرد.

روند رنج

روند رنج در بازار های مالی بسیار رایج است. در این حالت بازار در یک ، دو و یا سه ساعت اول در روند رنج قرار می گیرد. سپس روند شکسته می شود. البته این شکست قوی نبوده و در حد دو الی سه کندل می باشد. و بعد دوباره وارد یک روند رنج دیگر می شود.

گاهی اوقات این الگو برای 3 الی 4 بار در روز شکل می گیرد. برای مثال در شکل زیر سه روند رنج متوالی در ابتدای روز را می بینید.

روند رنج
روند رنج

در اکثر مواقع بازا در ابتدای روز در روند رنج قرار دارد و در میانه روز روند اصلاحی به خود می گیرد.

در انتهای روز دو حالت ممکن است رخ دهد. روند ادامه پیدا کند. و حالت دیگر آن است که حرکت قبلی اصلاح شود. یعنی برگشت داشته باشیم.

روند ادامه دار

زمانی که در روند رنج قرار داریم باید برای وقوع دو حالت آماده باشیم. یا روند قبلی ادامه دار خواهد بود و یا برگشت روند رخ خواهد دارد. پس تریدر برای شکست در هر جهت باید آماده باشد.

در شکل زیر بازار ابتدا نزولی بوده و سپس در روند رنج قرار گرفته و دوباره در روند اصلاحی (برگشتی) قرار گرفته و صعودی شده است.

روند اصلاحی
روند اصلاحی

در شکل زیر نیز یک روند ادامه دار را می بینید.

روند ادامه دار
روند ادامه دار

روند بازار در ابتدا نزولی بوده و سپس وارد روند رنج شده و بعد روند نزولی ادامه پیدا کرده و دوباره آغاز شده است.

نحوه معامله در کانال باریک

زمانی که کانال بسیار باریک است و نمی توان تشخیص داد که این اسپایک است و یا کانال ، در این حالت باید مانند اسپایک معامله کنید. و کانال را اسپایک در نظر بگیرید. اگر با نحوه معامله در شکست آشنایی ندارید حتما مقاله زیر را مطالعه نمایید.

زمانی که کانال باریک می شود ، نسبت به روند ضعیف تر خواهد بود. روند می تواند ضعیف و قوی باشد. روند قوی همان شکست و یا اسپایک محسوب می شود و روند ضعیف نیز همان کانال می باشد. پس زمانی که کانال باریک باشد ، بجای اسکالپ تریدینگ باید به دنبال سوئینگ کردن باشید.در شکل زیر دو کانال باریک را می بینید.

نحوه معامله در کانال باریک
نحوه معامله در کانال باریک

زمانی که کانال باریک بوده و پولبک ها کوچک باشد ، بهتر است سوئینگ کنید و از خرید و فروش های مکرر خودداری کنید.

نحوه معامله در کانال عریض

زمانی که کانال عریض بوده و پهنای زیادی داشته باشد ، و خط روند کانال شیب کمی داشته باشد ، در این حالت کانال شبیه روند رنج می باشد و باید آن را مانند روند رنج معامله کنید. یعنی در کف خریده و در سقف بفروشید و اسکلپ کنید. در شکل زیر یک کانال عریض را مشاهده می کنید.

نحوه معامله در کانال عریض
نحوه معامله در کانال عریض

پولبک های کوچک یکی از انواع روند

زمانی که در یک روند پولبک های کوچکی می بینید ، نشان از قوی بودن روند آن دارد. در اکثر مواقع همراه این روند (پولبک های کوچک) روند های دیگری نیز داریم.

یعنی در ابتدای روز یک روند صعودی و یا نزولی داشته و بخشی از آن روند اسپایک و یا کانال می باشد. در داخل کانال ها و روند ها نیز روند های رنج زیادی قرار می گیرند.

بعد از کانال قیمت به یک روند رنج خواهد رسید و در داخل این روند رنج می توان الگو های گوناگونی پیدا کرد.

روند پولبک های کوچک معمولا در یک و یا دو ساعت ابتدایی آغاز می شوند. معمولا بعد از ساعت 11:00 الی 11:30 پولبک های شکل گرفته بزرگتر (50 الی 100 درصد) از پولبک های قبلی هستند.

(این تایم ها به گرینویچ لندن بوده و برای اطلاع از تایم ها به وقت ایران مقاله زیر را مطالعه نمایید)

اندیکاتور سشن برای متاریدر

و روند به همان حالت قبلی خود ادامه خواهد یافت. قوی ترین نوع روند ، روندی است که پولبک های کوچکی دارد.

روند قوی با پولبک های کوچک
روند قوی با پولبک های کوچک

هر بیشتر در روند پیش می رویم ، اندازه کندل های پولبک بیشتر می شود. پس در پولبک های کوچکتر فقط سوئینگ کرده و در پولبک های بزرگتر به دنبال خرید باشید.

زینب اصغری
زینب اصغری

مدیر تولید محتوا - مشاور مالی

نویسنده این مقاله

به عنوان یکی از اولین اعضای تیم ایتسکا، از سال 2019 فعالیت خود را در بازار های مالی آغاز کردم. من تقریبا تمامی بروکر های موجود در وبسایت ایتسکا (بیش از 30 بروکر) را با پول واقعی مورد بررسی قرار داده ام. همه اطلاعاتی که در خصوص بروکر ها در این وبسایت قرار گرفته را بازبینی کرده ام و سعی کرده ام که تمامی خطاهای احتمالی را اصلاح کنم. سوابق حرفه ای من شامل فعالیت در بخش بانکی و مدرک دانشگاهی در حوزه اقتصاد است. در حال حاضر یکی از مدرسین فارکس در سبک اسمارت مانی در ایران هستم. علاقمندی های من شامل تحقیقات در خصوص استراتژی های فارکس، مدریت سرمایه و ربات های معامله گر فارکس است.

تعداد 9 نظر
میانگین امتیاز به این مطلب:

نظرات و بررسی های کاربران

  • رضا

    سلام
    من چند تا سوال د اشتم
    اول اینکه من هیچ فیلمی پیدا نمی کنم اما گویا یکسری دوستان برای بعضی قسمت ها فیلم هم می بینند
    دوم اینکه لینک قسمت درس 16 کار نمی کند

  • رضا طاهرزاده

    سلام و روز به خیر
    لطفا بفرمایید که در قسمت “انواع روند در بازارهای مالی” –> پاراگراف بعد از “پولبک کوچک” در خط دوم “اما اگر روندی از نوع دیگر در نمودار ببینیم ، آن را به عنوان ؟؟؟؟؟؟؟ در نظر گرفته و بر اساس آن معامله می کنیم.” چه چیزی جا مانده است؟

    • user-4 زینب اصغری

      سلام و تشکر از دقت و توجهتون
      اون قسمت رو ویرایش کردم. به عنوان “روند رنج” جا افتاده بود
      اگر درس های دوره رو دنبال می کنید به مرور زمان بر این مفاهیم مسلط تر میشین. روند ها همشون قابل تبدیل به یکدیگه هستن. با صعودی و یا نزولی بودنشون کاری ندارما. برای مثال روند رنج میشه همون کانال افقی و یا بازار خنثی. کانال عریض میشه همون روند صعودی و یا نزولی پر پیچ و خم که پولبک های زیادی داره
      و یا اسپایک میشه همون میکروکانال ، مثلا گپ رو اسپایک در نظر گرفته مثل اسپایک معامله می کنیم. و یا تو اسمارت مانی BOS همون اسپایک ماست و …

      • رضا طاهرزاده

        از حسن نظر و زود جواب دادنتان و همچنین در هر فرصتی آموزش دادنتان بسیار سپاسگزارم.

        • user-4 زینب اصغری

          تشکر از شما

  • مسعود ملک زاده

    قدردانی می کنم

  • علی

    سلام ممنون از زحمتی که کشیدید.خیلی خوب و مفید هست این مطالب.فقط خواستم تشکر کنم خدا خیرتون بده.فقط ایکاش فیلم ها هم ادامه پیدا میکرد. متاسفانه 11 قسمتشو بیشتر بیرون ندادید

  • علیرضا حاجی آقا مهری

    مرسی خوب بود یاد گرفتیم یکم

  • Yousefi

    تشکر از شما