شاخص دلار در فارکس چیست؟
شاخص دلار در فارکس و تریدینگ ویو همان شاخص دلار امریکا بوده و با USDX ، DXY و DX نمایش داده می شود.
شاخص دلار در فارکس شاخصی است که در سال 1973 پس از انحلال توافق برتون وودز توسط فدرال ریزرو امریکا ایجاد شد. ارزش این شاخص بر اساس ارزش مبادله دلار در مقابل شش ارز عمده بینالمللی تعیین میشود و برآوردی منصفانه از قیمت آن در بازارهای جهانی ارائه میدهد. شاخص دلار در بازارهای مختلف با نمادهای تجاری متفاوتی مثل دیایکسوای (DXY) و دیایکس (DX) نمایش داده میشود و در زبان عامیانه به آن «دیکسی» گفته میشود.
شاخص دلار آمریکا | DXY ، USDX ، DX |
ارزهای تشکیل دهنده | یورو (EUR)، ین ژاپن (JPY)، پوند انگلیس (GBP)، فرانک سوئیس (CHF)، دلار کانادا (CAD)، کرون سوئد (SEK) |
کاربرد | سنجش ارزش دلار آمریکا، پیشبینی حرکات جفت ارزها |
عوامل موثر | رشد اقتصادی، نرخ بهره، عدم قطعیت سیاسی |
نکته | DXY تنها یک ابزار برای کمک به تحلیل شما است، DXY نمیتواند پیشبینی دقیقی از حرکات جفت ارزهای خاص ارائه دهد |
برای آشنایی بیشتر با این شاخص و نحوه بررسی آن این مطلب را دنبال کنید.
شاخص دلار در تریدینگ ویو
شاخص دلار در تریدینگ ویو نیز USDX ، DXY و DX می باشد.
تریدینگ ویو اطلاعات و نمودارهای تخصصی با دقت بالا در اختیار معاملهگران بازارهای مالی برای شناسایی فرصتهای معاملاتی قرار میدهد. این منبع معتبر تحلیل قیمت مستقیما یک پلتفرم خرید و فروش محصولات مالی نیست و برای پیگیری و دنبال کردن روندهای قیمت ابزاری ایدهال است.
شاخص دلار در فارکس چه چیزی را نشان میدهد؟
شاخص دلار در فارکس برای نشان دادن برابری ارزش دلار در مقابل ارزهای عمده جهانی شکل گرفته است. بزرگترین تغییرات در تعیین ارزش شاخص دلار امریکا در سال 1999 با جایگزینی یورو به جای ارزهای عمده اروپایی مانند مارک آلمان، فرانک فرانسه، لیره ایتالیا، گیلدن هلند و فرانک بلژیک اتفاق افتاد. در حال حاضر شش ارز عمده که در شاخص دلار امریکا محاسبه میشوند همراه با وزن آنها شامل موارد زیر میشود:
- یورو: 6/57 درصد
- ین ژاپن: 6/13 درصد
- پوند انگلیس: 9/11 درصد
- دلار کانادا: 1/9 درصد
- کرون سوئد: 2/4 درصد
- فرانک سوییس: 6/3 درصد
شاخص دلار در فارکس روی رقم 100 بسته شده است و وقتی شاخص بالاتر از 100 قرار میگیرد نشان میدهد ارزش دلار امریکا در مقابل ارزهای عمده بالا افزایش یافته است. به همین ترتیب هنگامی که شاخص به کمتر از 100 میرسد معلوم میشود ارزش دلار در بازارهای بینالمللی در حال کاهش است.
سبد ارزی شاخص دلار یک ترکیب ثابت همیشگی نیست و انتظار میرود در سالهای آینده با افزایش حجم معاملات امریکا با کشورهایی مثل چین و مکزیک، ارزهای این کشورها جایگزین ارزهایی شود که حجم معاملات کمتری با امریکا دارند. در حال حاضر جفت ارز دلار/یورو مهمترین جفت ارزی در بازار ارزهای خارجی یا فارکس است و در شاخص دلار هم بیشترین سهم را دارد.
نمودار شاخص دلار در متاتریدر
معاملهگرانی که از سیستم متاتریدر برای معاملات مالی استفاده میکنند هم به راحتی میتوانند با خرید و فروش محصولات مشتق از شاخص دلار امریکا از نوسانات قیمت آن در مقابل ارزهای عمده بینالمللی درآمد و سود کسب کنند.
شاخص دلار در متاتریدر DXY بوده و مانند شکل زیر می توانید نماد آن را به پنجره مارکت واچ در متاتریدر آورده و نمودار آن را مشاهده کنید.
برای مشاهده شاخص دلار در متاتریدر بر روی مارکت واچ کلیک راست کرده و از سیمبل ها ، Indivicatives را انتخاب کرده و بعد نماد _DXY را انتخاب کنید.
اگر بر روی Show کلیک کنید ، شاخص دلار را در پنجره مارکت واچ خواهید دید.
تحلیل شاخص دلار امریکا
بالاترین قیمت همیشه شاخص دلار امریکا در سال 1984 با زدن رکورد 165 ثبت شده است. پایینترین قیمت همیشه این شاخص در سال 2007 با افت به حدود 70 ثبت شده است. در شش سال گذشته معمولا شاخص دلار امریکا در کانال 90 تا 100 نوسان داشته است.
در ماههای گذشته ارزش دلار افزایش یافته است و در تاریخ 12 ماه می یا ماه جاری رکورد 15 سال گذشته را با رسیدن به رقم 74/104 شکسته است. روند قیمت دلار در ماههای گذشته افزایشی بوده و ارزش آن در مقابل بیشتر ارزهای عمده و سبد ارزی شاخص دلار امریکا رشد داشته است.
نمودار یک ساله این شاخص یک روند صعودی را نشان میدهد که در تاریخ 1 ژوئن 2021 حدود 92/89 بوده که حالا یعنی دو هفته پس از زدن رکورد بالاتر از 5/104 روند خرسی را طی میکند و حدود 5/101 معامله میشود. بیشتر تحلیلها پیشبینی میکنند که این روند نزولی در هفته آینده ادامه داشته باشد اما هنوز قیمت شاخص دلار امریکا به زیر 100 برنگشته و همچنان بالاترین ارزش در چند سال گذشته را دارد.
روند قیمت دلار
عوامل زیادی در کنار هم باعث شدهاند قیمت دلار در ماههای گذشته روند رشد سریعی پیدا کند. از افزایش نرخ بهره بانکی توسط فدرال ریزرو گرفته تا بحران جنگ روسیه و اوکراین و افزایش نرخ تورم در اروپا و سیاستهای بانکی ژاپن، عوامل گوناگونی دست به دست هم دادهاند تا ارزش دلار در مقابل ارزهای عمده جهانی را افزایش بدهند. در حال حاضر قیمت در بالاترین سطح آن در نمودارهای 1 تا 10 ساله است و با توجه به افزایش بازدهی شرکتهای امریکایی نشانهای از نزولی شدن روند کلی قیمت دلار دیده نمیشود.
شاخص دلار امریکا در فارکس
شاخص دلار امریکا مانند هر شاخص دیگری فاقد یک دارایی یا محصول زیرین است که مستقیما قابل خرید و فروش باشد. معاملهگرانی که در فارکس روی این شاخص معامله میکنند از طریق قراردادهای مابه التفاوت (CFDs) یا قراردادهای آتی شاخص دلار امریکا این کار را انجام میدهند.
قراردادهای آتی شاخص دلار امریکا در صرافیهای بینقارهای یا تحت نظر آیسیای (ICE) معمولا با نماد تجاری دیایکس (DX) به همراه کد ماه و سال ارائه میشوند. شاخص محبوب دلار امریکا یعنی دیایکسوای (DXY) برای معامله قراردادهای مابهالتفاوت یا سیافدی مورد استفاده قرار میگیرد.
برای معامله کردن یکی از این دو نوع محصول مالی مشتق از شاخص دلار کافی است وارد حساب کاربری خود در فارکس شده و با داشتن اعتبار در حساب شاخص دلار امریکا (US Dollar Index) یا DXY یا DX را جستجو کنید. با کلیک روی نتیجه مورد نظر وارد صفحه میشود و گزینههای خرید و فروش را مشاهده میکنید.
معامله شاخص دلار آمریکا
شاخص دلار آمریکا شاخصی است که ارزش برابری دلار امریکا در مقابل ارزهای بزرگ و اقتصادهای برتر جهان را نمایش میدهد. برخلاف خود دلار که یک دارایی قابل خرید و فروش و مالکیت است، شاخص دلار شامل مجموعهای از محاسبات ارزش مالی است که البته قابل مالکیت و خرید و فروش نیست.
اما قراردادهای آتی و مابهالتفاوت محصولات مالی مشتقی هستند که با گمانهزنی روی این شاخص ایجاد میشوند و به معاملهگران امکان خرید و فروش و سود بردن از تغییرات قیمت آن را میدهند. همان طور که پیشتر اشاره شد در طول حدود 50 سالی که از ایجاد این شاخص میگذرد، بهخصوص در 20 سال اخیر قیمت آن همیشه در کانال 90 تا 100 در نوسان بوده است.
نوسانات ارزهای بزرگ و معتبر مانند دلار معمولا در طول روز و هفته بسیار جزئی و زیر 50 پیپ است. همین موضوع یعنی ثبات بالای ارزش آن باعث میشود بسیاری از سرمایهگذاران که کمتر حاضر به ریسک هستند، تمایل به سرمایهگذاری روی این ارزها را داشته باشند.
اگرچه در هفتهها و ماههای گذشته ارزش شاخص دلار آمریکا رشد و نوسان شدیدی را تجربه میکند، معامله کردن آن ریسک بسیار کمتری از معاملات بازارهای مالی جدید مانند ارزهای دیجیتال را دارد.
سادهترین راه سرمایهگذاری روی شاخص دلار امریکا
تریدرها و معاملهگرانی که به سرمایهگذاری روی شاخص دلار امریکا علاقمند هستند میتوانند برای خرید قراردادهای مابه التفاوت یا سیافدی و همچنین قراردادهای آتی این شاخص اقدام کنند. نماد تجاری DX و DXY در پلتفرمهای معاملاتی برای نمایش دادن قیمت و نمودارهای این شاخص به کار برده میشوند. معاملهگران با توجه به پلتفرم مورد استفاده میتوانند مستقیما این محصولات مالی مشتق را خرید و فروش کنند. این کار سادهترین راه برای سرمایهگذاری روی شاخص پول رسمی ایالات متحده امریکا محسوب میشود.
معاملهگرانی که تمایل دارند از طریق ابزارهای تحلیلی و ارائه قیمت مانند تریدینگ ویو اقدام به خرید و فروش محصولات مالی کنند در صورت استفاده از پلتفرمهایی که ویژگی سیکیوجی دارند میتوانند به سادگی این کار را انجام بدهند. اما در مجموع سادهترین راهکار برای معامله کردن این شاخص چیزی جز استفاده از متاتریدر یا حساب کاربری فارکس نیست که در آن فقط با مراجعه به صفحه محصول، امکان خرید و فروش آن در اختیار کاربران قرار میگیرد.
عوامل متعدد موثر در تعیین ارزش شاخص dxy
شاخص dxy به عنوان یک شاخص مهم از قدرت دلار آمریکا به حساب میآید که در اقتصاد جهانی تاثیر قابل توجهی دارد. به عنوان مثال یک دلار قوی میتواند صادرات کالا برای شرکتهای آمریکایی را گرانتر کرده و به اقتصاد منطقه آسیب برساند.
زمانی که یک دلار ضعیف باشد، میتواند صادرات کالا برای شرکتهای آمریکایی را ارزانتر کرده و به اقتصاد ایالات متحده کمک کند. شاخص dxy در طول زمانهای گذشته نسبتا ثابت بوده و نوسانی بین ۱۰۰ تا ۱۰۵ را داشته است.
اما در طی سالهای اخیر متوجه روند صعودی از شاخص dxy شدهایم. عوامل متعددی هستند که توانستهاند بر ارزش شاخص dxy تاثیرگذار باشند که میخواهیم در ادامه آنها را بررسی کنیم.
- رشد اقتصادی
- تغییر در نرخ بهره
- عدم قطعیت سیاسی
رشد اقتصادی
زمانی که ایالات متحده از نظر اقتصادی سریعتر از سایر کشورها رشد کند، در واقع میتواند دلار را برای سرمایهگذاران جذابتر نماید. نتیجه این کار باعث میشود که شاخص dxyافزایش یابد.
تغییر در نرخ بهره
زمانی که در ایالات متحده نرخ بهره نسبت به سایر کشورها بیشتر باشد، میتواند برای سرمایهگذاران دلار را جذابتر کرده و در نتیجه میزان شاخص dxy را بالاتر ببرد.
عدم قطعیت سیاسی
برخی مواقع در سایر کشورها عدم قطعیت سیاسی وجود دارد، همین موضوع موجب میشود که سرمایهگذاران به دنبال پناهگاههای امنی همچون دلار آمریکا باشند. این موضوع میتواند به نوبه خود میزان شاخص dxy را بالاتر ببرد.
کاربرد شاخص دلار آمریکا
معاملهگران با استفاده از شاخص دلار آمریکا برای ارزیابی و سنجش قدرت دلار آمریکا استفاده میکنند و در نتیجه ارزش آن در آینده را پیش بینی میکنند. بسیاری از سرمایهگذاران از این شاخص برای پوشش ریسک پورتفوی خود در برابر نوسانات دلار آمریکا بهره میبرند. اقتصاددانان از شاخص دلار آمریکا برای درک روندهای اقتصادی جهانی استفاده کرده و تجارت بینالملل را تحلیل میکنند.
عوامل موثر بر نوسانات شاخص دلار
همانطور که در بالا به آن اشاره کردیم، شاخص دلار ارزش دلار آمریکا را در برابر سبدی از ۶ ارز اصلی دیگر اندازهگیری میکند. به همین خاطر عوامل مختلفی وجود دارد که میتوانند قیمت آن را تحت نوسانات مختلف قرار دهند.
- عوامل اقتصادی
- احساسات بازار
عوامل اقتصادی
زمانی که در منطقه رشد اقتصادی قوی وجود داشته باشد و دادههای اقتصادی مثبت باشند، در واقع تمایل به تقویت دلار را دارند. اما زمانی را در نظر بگیرید که رشد اقتصادی منطقه ضعیفی وجود دارد که منجر به ایجاد نوساناتی خواهد شد.
تفاوت نرخ بهره عامل دیگری است که میتواند نوسانات زیادی را در پی داشته باشد. به عنوان مثال زمانی که نرخ بهره ایالات متحده نسبت به سایر کشورها بیشتر باشد، سرمایهگذاران را جذب دلار کرده و برعکس میتواند باعث نوسان شود.
تورم بالاتر قدرت خرید دلار را از بین برده و نوسانات را بیشتر میکند. عوامل جهانی از جمله رشد اقتصادی جهانی میتواند میزان تقاضا برای دلار را افزایش دهد.
احساسات بازار
سرمایهگذاران بنا به احساسات بازار عملکردهای خاص خود را دارند. زمانی که در یک منطقه جغرافیایی عدم قطعیت و یا تنشهایی وجود داشته باشد، اکثرا اقدام به خرید دلار کرده و باعث بالا یا پایین رفتن نوسانات میشود.
در برخی مواقع شرط بندیهای بزرگ و یا سفته بازیها میتواند نوسانات کوتاه مدتی در دلار ایجاد کند. بانک مرکزی به عنوان یک عامل تاثیرگذار مهم دیگر بر نوسانات است که با خرید و فروش ارزهای خود در بازار مداخله کرده و میتوانند نوسانات زیادی ایجاد کنند.
نکات مهم
شاخص دلار آمریکا میتواند نوسانات جفت ارزهای خاص را پیش بینی کند، اما به عنوان یک پیشبینی کامل به حساب نمیآید. عوامل مختلفی هستند که میتوانند بر جفت ارزها تاثیر بگذارند از جمله: سیاستهای بانک مرکزی، دادههای اقتصادی و یا رویدادهای جغرافیایی را میتوان نام برد.
زمانی که شاخص دلار آمریکا در یک جهت خاصی حرکت میکند، نمیتواند این موضوع را تضمین کند که جفت ارزهای خاص هم از آن پیروی میکنند. به طور کلی شاخص دلار آمریکا یک ابزاری است برای کمک به تحلیل شما و به عنوان یک فرمول کلی نمیتوان از آن استفاده کرد. شما میتوانید از این شاخص در کنار سایر تحلیلها و استراتژیهای مدیریتی خود برای معاملاتتان استفاده کنید.
نتیجه گیری
شاخص dxy و یا شاخص دلار آمریکا در واقع به یک چیز واحد اشاره میکند. این شاخص میتواند به عنوان معیاری برای سنجش ارزش دلار آمریکا ارائه شود. معمولا شاخص dxy در برابر سبدی از ۶ ارز خارجی اصلی قرار میگیرد که شامل پوند انگلیس، ین ژاپن، یورو فرانسه، دلار کانادا، کرون سوئد و فرانک سوئیس است.
شاخص dxy میتواند به ارزش دلار در برابر هر کدام از این ارزها وزن دهی دهد. اگر یک شاخص ارزش بالاتری داشته باشد، نشان دهنده قوی شدن آن دلار نسبت به سایر ارزها است. زمانی که شاخص dxy ارزش پایینتری داشته باشد، نشان از ضعف شدن دلار است.