شاخص دلار در فارکس شاخصی است که در سال 1973 پس از انحلال توافق برتون وودز توسط فدرال ریزرو امریکا ایجاد شد. ارزش این شاخص بر اساس ارزش مبادله دلار در مقابل شش ارز عمده بینالمللی تعیین میشود و برآوردی منصفانه از قیمت آن در بازارهای جهانی ارائه میدهد. شاخص دلار در بازارهای مختلف با نمادهای تجاری متفاوتی مثل دیایکسوای (DXY) و دیایکس (DX) نمایش داده میشود و در زبان عامیانه به آن «دیکسی» گفته میشود.
فعالیت در بازارهای مالی به یک سری ارزهایی نیاز دارد که مهمترین آن دلار آمریکا است. شاخص دلار آمریکا (DXY)، مهمترین شاخص در بازارهای مالی است که بررسی روند آن برای تمامی سرمایهگذاران مهم است. درک چگونگی تاثیر نمودار DXY و حرکات بازار، باعث عملکرد بهتر معاملهگران میشود. پس لازم است که شاخص DXY را از همه جهت بررسی کنیم.
بیشتر بخوانید: شاخص سفارشات کارخانه چیست؟
DXY چیست؟
DXY یک معیار پرکاربرد برای اندازه گیری قدرت دلار آمریکا در برابر سایر ارزهای اصلی است. وقتی DXY در حال افزایش است، یعنی دلار نسبت به سایر ارزها قوی تر می شود. وقتی DXY در حال سقوط است، به این معنی است که دلار ضعیف تر می شود.
من از شاخص DXY در ترید هایم استفاده میکنم. به عنوان یک قاعده کلی، همیشه Dxy در کنار بقیه چارت ها باز است و به حرکت این شاخص هم نگاه میکنم.
سعید محمدی – مدیر وبسایت ایتسکا
چند نکته:
1. وقتی دی ایکس وای ریزش میکند، الزاما معنایش کاهش ارزش دلار در مقابل یورو نیست. به زبان ساده تر، پایین آمدنِ DXY الزاما به معنالا بالا رفتن EURUSD نیست. چون در تعیین قیمت یک ارز، فاکتور های زیادی تاثیر میگذارند.
2. DXY به نظر من میتواند ابزار خوبی برای تایید گرفتن باشد. یا برخی زمان ها، شما نمیدانید مثلا نقطه بعدی که میتوانید در آن توقف کنید و نقطه بعدی که چارت باز میگردد، کجاست. در این مواقع میتوان از DXY استفاده کرد.
شاخص دلار در فارکس چه چیزی را نشان میدهد؟
شاخص دلار در فارکس برای نشان دادن برابری ارزش دلار در مقابل ارزهای عمده جهانی شکل گرفته است. بزرگترین تغییرات در تعیین ارزش شاخص دلار امریکا در سال 1999 با جایگزینی یورو به جای ارزهای عمده اروپایی مانند مارک آلمان، فرانک فرانسه، لیره ایتالیا، گیلدن هلند و فرانک بلژیک اتفاق افتاد. در حال حاضر شش ارز عمده که در شاخص دلار امریکا محاسبه میشوند همراه با وزن آنها شامل موارد زیر میشود:
- یورو: 6/57 درصد
- ین ژاپن: 6/13 درصد
- پوند انگلیس: 9/11 درصد
- دلار کانادا: 1/9 درصد
- کرون سوئد: 2/4 درصد
- فرانک سوییس: 6/3 درصد
شاخص دلار در فارکس روی رقم 100 بسته شده است و وقتی شاخص بالاتر از 100 قرار میگیرد نشان میدهد ارزش دلار امریکا در مقابل ارزهای عمده بالا افزایش یافته است. به همین ترتیب هنگامی که شاخص به کمتر از 100 میرسد معلوم میشود ارزش دلار در بازارهای بینالمللی در حال کاهش است.
سبد ارزی شاخص دلار یک ترکیب ثابت همیشگی نیست و انتظار میرود در سالهای آینده با افزایش حجم معاملات امریکا با کشورهایی مثل چین و مکزیک، ارزهای این کشورها جایگزین ارزهایی شود که حجم معاملات کمتری با امریکا دارند. در حال حاضر جفت ارز دلار/یورو مهمترین جفت ارزی در بازار ارزهای خارجی یا فارکس است و در شاخص دلار هم بیشترین سهم را دارد.

نمودار شاخص دلار در متاتریدر
معاملهگرانی که از سیستم متاتریدر برای معاملات مالی استفاده میکنند هم به راحتی میتوانند با خرید و فروش محصولات مشتق از شاخص دلار امریکا از نوسانات قیمت آن در مقابل ارزهای عمده بینالمللی درآمد و سود کسب کنند.
شاخص دلار در متاتریدر DXY بوده و مانند شکل زیر می توانید نماد آن را به پنجره مارکت واچ در متاتریدر آورده و نمودار آن را مشاهده کنید.
برای مشاهده شاخص دلار در متاتریدر بر روی مارکت واچ کلیک راست کرده و از سیمبل ها ، Indivicatives را انتخاب کرده و بعد نماد _DXY را انتخاب کنید.
اگر بر روی Show کلیک کنید ، شاخص دلار را در پنجره مارکت واچ خواهید دید.

آشنایی با شاخص دلار آمریکا (DXY) و بیت کوین (BTC)
شناخت بهتر DXY و BTC به شما کمک میکند حرکات خوبی در بازارهای مالی داشته باشید و اما:
شاخص دلار آمریکا (DXY)
DXY یک شاخص وزنی است که ارزش دلار آمریکا را در برابر سبدی متشکل از شش ارز اصلی می سنجد. این شش ارز شامل:
- یورو
- ین ژاپن
- پوند بریتانیا
- دلار کانادا
- کرون سوئد
- فرانک سوئیس
شاخص DXY به عنوان یک فشارسنج برای قدرت یا ضعف کلی دلار آمریکا در بازارهای جهانی عمل می کند.
بیت کوین (BTC)
بیت کوین اولین و شناخته شده ترین ارز دیجیتال است که به عنوان یک دارایی دیجیتال برای تسهیل تراکنش های همتا به همتا بر فناوری بلاک چین تکیه دارد.
بیت کوین یک ارز دیجیتال غیرمتمرکز است و توسط هیچ مرجع مرکزی کنترل نمی شود. برای برخی سرمایه گذاران، بیت کوین یک جایگزین جذاب برای ارزهای سنتی است.

ارتباط بین DXY و بیت کوین
به طور کلی، بین DXY و بیت کوین نسبت معکوس وجود دارد. یعنی وقتی دلار آمریکا تقویت شود (DXY افزایش می یابد)، ارزش بیت کوین تمایل به کاهش دارد و بالعکس. با این حال، این همبستگی همیشه سازگار نیست و می تواند تحت تأثیر عوامل مختلفی قرار گیرد که در زیر به آنها اشاره میکنیم.

عوامل متعدد موثر در تعیین ارزش شاخص dxy
شاخص dxy به عنوان یک شاخص مهم از قدرت دلار آمریکا به حساب میآید که در اقتصاد جهانی تاثیر قابل توجهی دارد. به عنوان مثال یک دلار قوی میتواند صادرات کالا برای شرکتهای آمریکایی را گرانتر کرده و به اقتصاد منطقه آسیب برساند.
زمانی که یک دلار ضعیف باشد، میتواند صادرات کالا برای شرکتهای آمریکایی را ارزانتر کرده و به اقتصاد ایالات متحده کمک کند. شاخص dxy در طول زمانهای گذشته نسبتا ثابت بوده و نوسانی بین ۱۰۰ تا ۱۰۵ را داشته است.
اما در طی سالهای اخیر متوجه روند صعودی از شاخص dxy شدهایم. عوامل متعددی هستند که توانستهاند بر ارزش شاخص dxy تاثیرگذار باشند که میخواهیم در ادامه آنها را بررسی کنیم.
- رشد اقتصادی
- تغییر در نرخ بهره
- عدم قطعیت سیاسی
رشد اقتصادی
زمانی که ایالات متحده از نظر اقتصادی سریعتر از سایر کشورها رشد کند، در واقع میتواند دلار را برای سرمایهگذاران جذابتر نماید. نتیجه این کار باعث میشود که شاخص dxyافزایش یابد.
تغییر در نرخ بهره
زمانی که در ایالات متحده نرخ بهره نسبت به سایر کشورها بیشتر باشد، میتواند برای سرمایهگذاران دلار را جذابتر کرده و در نتیجه میزان شاخص dxy را بالاتر ببرد.
عدم قطعیت سیاسی
برخی مواقع در سایر کشورها عدم قطعیت سیاسی وجود دارد، همین موضوع موجب میشود که سرمایهگذاران به دنبال پناهگاههای امنی همچون دلار آمریکا باشند. این موضوع میتواند به نوبه خود میزان شاخص dxy را بالاتر ببرد.
کاربرد شاخص دلار آمریکا
معاملهگران با استفاده از شاخص دلار آمریکا برای ارزیابی و سنجش قدرت دلار آمریکا استفاده میکنند و در نتیجه ارزش آن در آینده را پیش بینی میکنند. بسیاری از سرمایهگذاران از این شاخص برای پوشش ریسک پورتفوی خود در برابر نوسانات دلار آمریکا بهره میبرند. اقتصاددانان از شاخص دلار آمریکا برای درک روندهای اقتصادی جهانی استفاده کرده و تجارت بینالملل را تحلیل میکنند.
عوامل موثر بر نوسانات شاخص دلار

همانطور که در بالا به آن اشاره کردیم، شاخص دلار ارزش دلار آمریکا را در برابر سبدی از ۶ ارز اصلی دیگر اندازهگیری میکند. به همین خاطر عوامل مختلفی وجود دارد که میتوانند قیمت آن را تحت نوسانات مختلف قرار دهند.
- عوامل اقتصادی
- احساسات بازار
عوامل اقتصادی
زمانی که در منطقه رشد اقتصادی قوی وجود داشته باشد و دادههای اقتصادی مثبت باشند، در واقع تمایل به تقویت دلار را دارند. اما زمانی را در نظر بگیرید که رشد اقتصادی منطقه ضعیفی وجود دارد که منجر به ایجاد نوساناتی خواهد شد.
تفاوت نرخ بهره عامل دیگری است که میتواند نوسانات زیادی را در پی داشته باشد. به عنوان مثال زمانی که نرخ بهره ایالات متحده نسبت به سایر کشورها بیشتر باشد، سرمایهگذاران را جذب دلار کرده و برعکس میتواند باعث نوسان شود.
تورم بالاتر قدرت خرید دلار را از بین برده و نوسانات را بیشتر میکند. عوامل جهانی از جمله رشد اقتصادی جهانی میتواند میزان تقاضا برای دلار را افزایش دهد.
احساسات بازار
سرمایهگذاران بنا به احساسات بازار عملکردهای خاص خود را دارند. زمانی که در یک منطقه جغرافیایی عدم قطعیت و یا تنشهایی وجود داشته باشد، اکثرا اقدام به خرید دلار کرده و باعث بالا یا پایین رفتن نوسانات میشود.
در برخی مواقع شرط بندیهای بزرگ و یا سفته بازیها میتواند نوسانات کوتاه مدتی در دلار ایجاد کند. بانک مرکزی به عنوان یک عامل تاثیرگذار مهم دیگر بر نوسانات است که با خرید و فروش ارزهای خود در بازار مداخله کرده و میتوانند نوسانات زیادی ایجاد کنند.
چگونه USDX را معامله کنیم
شاخص دلار آمریکا کالا نیست و معاملات آن به صورت معاملات آتی انجام میشود. شما در بازار فارکس میتوانید ارزش دلار آمریکا را در مقابل ارزهای دیگر معامله کنید.
USDX به طور غیر مستقیم بخشی از صندوق قابل معامله سهام ETF محسوب میشود و بدین طریق در دسترس معاملهگران قرار میگیرد.

چه چیزی دلار آمریکا را قوی می کند؟
در سال گذشته، USDX در حدود ۳/۱۷ درصد، از عدد ۹۴ به بالای ۱۱۰ صعود کرد. جان لینچ، مدیر ارشد سرمایه گذاری Comerica Wealth Management، می گوید که تقویت سریع دلار در سال 2022 دلایل مختلفی دارد که چالش های بزرگی را برای سرمایه گذاران ایجاد میکند.
لینچ میگوید: «ترکیبی از تورم بالاتر، کمپین سختگیرانه فدرال رزرو و جستجوی جهانی برای بازدهی، همگی به تقویت دلار کمک کردهاند. دلار قوی به این معنی است که سایر ارزهای جهانی نسبتا ضعیف بودهاند، که به گفته لینچ فشارهای تورمی و نوسانات بازار مالی را تشدید می کند.
همچنین لینچ میگوید: «تا زمانی که قدرت دلار کم نشود، نمیتوانیم کاتالیزوری برای بهبود پایدار در داراییهای ریسک جهانی ببینیم».
تفاوت نمادهای DX, USDX و DXY در شاخص دلار آمریکا
شاخص دلار آمریکا ۳ علامت اختصاری ایکسDX، USDX و DXY را دارد. این سه نماد با اینکه مربوط به شاخص دلار آمریکا هستند، اما مفاهیم جداگانهای دارند:
- USDX: این نماد، همان شاخص اصلی دلار آمریکا است.
- DX: نمادی که صرافی جهانی برای بیان قراردادهای آتی شاخص دلار آمریکا از آن استفاده می کند.
- DXY: محبوب ترین نماد برای بیان ارزش دلار آمریکا
چگونه DXY بر ارزهای دیجیتال تأثیر می گذارد؟
تاثیر DXY بر بازارها در ابعاد مختلف قابل مشاهده است. با تغییر ارزش دلار آمریکا در برابر سایر ارزهای فیات، تأثیر اولیه و عمده آن بر تجارت بینالملل مشاهده میشود.
دلار قوی ایالات متحده، صادرات ایالات متحده را گران و واردات را ارزان تر می کند.
این عملکرد بر رقابت پذیری شرکت های ایالات متحده تأثیر گذاشته و بر رشد صادرات ایالات متحده تأثیر منفی می گذارد.
اثر دیگر DXY، تأثیر ارزش دلار آمریکا بر سبد سرمایه گذاران است. دلار آمریکا قوی باعث می شود که سرمایه گذاران دلار آمریکا را به عنوان پناهگاه امن ترجیح دهند و از دارایی های پرخطر اجتناب کنند.
این کار منجر به کاهش تقاضای سرمایه گذاران برای دارایی های پرخطر مانند سهام، کالاها و ارزهای دیجیتال میشود.
بیت کوین (BTC) و آلت کوین ها که اغلب در برابر دلار آمریکا یا سایر ارزهای فیات قیمت گذاری می شوند، با تقویت دلار آمریکا شاهد کاهش ارزش خود هستند.
بیشتر بخوانید: شاخص NFP چیست؟
نتیجه
رابطه بین نمودار DXY و بازار ارزهای دیجیتال پیچیده و چند وجهی است. در حالی که تغییرات در ارزش دلار می تواند تأثیر قابل توجهی بر تقاضای ارزهای دیجیتال داشته باشد. عوامل دیگری هم وجود دارد که سرمایه گذاران باید در هنگام تجزیه و تحلیل بازار در نظر بگیرند.
برای موفقیت در بازار ارزهای دیجیتال، سرمایهگذاران باید از همه این عوامل مطلع شوند و برای انطباق با شرایط متغیر بازار آماده باشند.
با زیر نظر گرفتن نمودار DXY و سایر شاخص ها، سرمایه گذاران میتوانند تصمیمات آگاهانه ای بگیرند تا به آنها در دستیابی به اهداف سرمایه گذاری خود کمک کند.