ممکن است سوالات زیادی در مورد اندیکاتور RSI داشته باشید؛ بازار ارز های دیجیتال بازاری پر از فرصت است که در صورت داشتن دانش کافی، می توان از این فرصت ها استفاده کرد. حتما بارها و بارها متوجه این موضوع شده اید که افرادی به شکل دائم از ضرر های خود در انواع مختلف بازار می نالند و افرادی دیگر دائم از سود های خود بیان می کنند.
آیا این سود ها شانسی است؟ آیا افرادی که دائم ضرر می کنند بد شانس هستند؟ در بازار های مالی واژه شانس هیچ جایگاهی بین معامله گران ندارد؛ چرا که این واژه، به کل مفهوم کندل استیک و تحلیل تکنیکال را زیر سوال می برد. در بحث تحلیل تکنیکال، اندیکاتورها و شاخص ها کمک بسزایی به تحلیل گران می کنند. به کمک اندیکاتورها شما می توانید شرایط بازار سنجیده و با توجه به شرایط موجود، اقدام به خرید و فروش کنید.
در این مقاله قصد داریم تا یکی از اندیکاتور های بسیار کاربردی در بازار های سرمایه را که آن را با عنوان اندیکاتور RSI می شناسیم، معرفی کرده و روش کار با آن را بیان کنیم.
برای ورود به فارکس، حتما از بهترین بروکر های فارکس مناسب ایرانیان استفاده کنید. برای انتخاب بهترین بروکر فارکس برای معاملات خود روی لینک کلیک کنید.
ویدئو توضیح کامل اندیکاتور RSI
در این ویدئو به صورت کامل بهتون توضیح دادیم که اندیکاتور آر اس آی چی هست و چطور باید ازش استفاده بشه.
اندیکاتور RSI چیست؟
همانطور که بیان شد، اندیکاتورها دقیقا همانند یک چراغ راهنمایی و رانندگی هستند که سر پیج ها و تقاطع های خطرناک به ما اخطار می دهند. هنگام رانندگی، درست زمانی که قرار است به یک پیج خطرناک نزدیک شوید، به وسیله علائم راهنمایی و رانندگی موجود در جاده، از خطر پیش رو در جاده آگاه می شوید و سرعت خود را می کاهید. اندیکاتور ها نیز دقیقا همان قابلیت علائم راهنمایی و رانندگی را دارند.
به کمک اندیکاتور های مختلف شما می توانید اطلاعات متفاوتی از بازار بدست آورید. این اندیکاتورها می توانند خبر یک اصلاح قیمتی یا شروع روند صعودی را برای ما بیان کنند. اندیکاتور RSI که یکی از پر کاربرد ترین اندیکاتورهای موجود می باشد، در چارت هم معامله گری مشاهده می شود.
این اندیکاتور که آن را با نام RSI می شناسیم، مخفف شده عبارت Relative Strength Index است. اگر بخواهیم که این اندیکاتور را کلمه به کلمه معنا کنیم، عبارت ” شاخص قدرت نسبی ” بدست می آید.
شاید مفهوم نام آن برایتان کمی مبهم به نظر آید اما در یک تعریف ساده می توان بیان کرد که اندیکاتور RSI ، ابزاری است که به کمک آن شما می توانید قدرت خرید یا فروش و حجم عرضه و تقاضا را به شکل کامل واضحی مشاهده کرده و آن را تحلیل کنید. اندیکاتور RSI توسط والاس وایلدر جونیور در سال 1978 میلادی توسعه داده شد و کمی بعد در کتاب ” مفاهیم جدید در سیستم تجاری فنی ” او در همان سال منتشر شد.
اندیکاتور RSI بر مبنای شاخص مومنتوم یا همان momentum کار می کند که برای ارزیابی شرایط خرید و فروش بیش از حد یک دارایی بسیار کاربرد دارد. RSI را به شکل یک نوسانگر گراف خطی که بین دو محدوده در حال حرکت است نمایش می دهد و این محدوده اغلب در شرایط عادی شامل اعداد 30 تا 70 است.
بیشتر بخوانید : اندیکاتور پارابولیک سار
بررسی اندیکاتور RSI
حال که با کلیات این اندیکاتور آشنا شده ایم، بهتر است که مقداری با روش کار و سیگنال های آن آشنا شویم. همانطور که بیان شد، اندیکاتور RSI بین محدوده 30 تا 70 در حال نوسان و بالا و پایین رفتن است. زمانی که یک ارز دیجیتال یا هر دارایی دیگر با خرید انبوه و تقاضای بالا رو به رو می شود، مقدار اندیکاتور RSI افزایش پیدا کرده و به محدوده ای نزدیک به عدد 70 یا حتی بیشتر از آن هدایت می شود که به آن اشباع خرید گفته می شود.
همچنین زمانی که عرضه و فروش یک سهم یا ارز دیجیتال به شدت اوج می گیرد، اندیکاتور RSI سر خم کرده و رو به پایین حرکت می کند؛ اگر در این فرایند اشباع این اندیکاتور به زیر عدد 30 برسد، اشباع فروش صورت گرفته است. شما می توانید نواحی اشباع خرید و فروش را در تصویر بالا مشاهده می کنید. حال شاید برایتان سوال شده است که مشخص شدن این نواحی اشباع خرید و اشباع فروش چه کمکی به ما می کند؟ اینجاست که با بحث سیگنال دهی اندیکاتور RSI آشنا می شویم.
سیگنال خرید اندیکاتور rsi
ممکن است اینکه اندیکاتور RSI چگونه به ما سیگنال خرید می دهد برایتان تعجب آور و جای سوال باشد؛ برای دریافت سیگنال خرید از این اندیکاتور کافی است تا به نمودار آن مراجعه کنیم. اگر نقطه که در این اندیکاتور در حال حاضر در آن قرار دارد، در منطقه اشباع فروش باشد، می توان دریافت که سیگنال خرید برای ما ارسال می شود.
چرا که معامله گرانی که عرضه کرده و خرس های بازار زهر خود را ریخته اند و قیمت به شدت کاهش یافته است. اینجاست که گاو های بازار اوردر های خرید خود را فعال کرده و از رشد بازار حمایت می کنند و ما شاهد یک اصلاح در جهت مخالف حرکت روند بازار می شویم.
اینکه این سیگنال خرید در چه حد معتبر باشد، به عوامل مختلفی چون خطوط حمایتی و مقاومی، اخبار منتشر شده و سایر اندیکاتور های بکار رفته بستگی دارد. حتی ممکن است در منطقه اشباع خرید برای بار دوم نیز شاهد فشار فروش و عرضه و در نتیجه آن ریزش بازار باشیم.
سیگنال فروش با اندیکاتور rsi
اندیکاتور RSI همانطور که سیگنال خرید ارسال می کند، سیگنال فروش نیز برای معامله گران ارسال می نماید. زمانی که نمودار اندیکاتور RSI به محدوده اشباع خرید، یعنی بالاتر از رقم 70 می رسد، این اندیکاتور به ما سیگنال sell یا همان سیگنال فروش ارسال می کند. چرا که به خاطر جو روانی ایجاد شده بین معامله گران و حمایت شدید گاوها، بازار بیش از حد رشد کرده است و ایجاد اصلاح برای آن دور از انتظار نیست.
توصیه ای که اکثر معامله گران در هنگام ورود به منطقه اشباع خرید می کنند این است که سعی کنید به شکل پله ای از بازار خارج شده و پله های ورود خود را در مناطق پایین تر و حمایتی مشخص کنید.
همانطور که در تصویر بالا مشخص است، علاوه بر اینکه اندیکاتور RSI در مناطق اشباع خرید و فروش سیگنال های خرید و فروش ارسال می کند، خط روند های موجود در نمودار اندیکاتور RSI نیز می توانند کمک بسیار مناسبی برای شما باشند؛
در خط روند صعودی شکل گرفته در تصویر بالا که در نمودار اندیکاتور RSI شکل گرفته است، کاملا مشخص است که بعد از هر اصلاح و ریزش، بعد از برخورد این اندیکاتور با خط روند مذکور، ارز دیجیتال دوج کوین حمایت شده است. اما بعد از اینکه این خط روند صعودی رو به پایین شکسته است، تبدیل به یک مقاومت برای دوج کوین شده است؛ کاملا واضح است که بعد از هر بار برخورد با این خط روند، شاهد اصلاح و ریزش بازار بوده ایم.
رسم اندیکاتور rsi در متاتریدر
برای رسم اندیکاتور rsi در متاتریدر از منوی Insert گزینه Indicators و بعد Custom را انتخاب کرده و RSI را رسم کنید.
آموزش اندیکاتور rsi در فارکس
اگر پاراگراف بالا را به دقت مطالعه کرده باشید ، روال کار با RSI بسیار راحت می باشد. ولی در عین راحتی باید با دقت بسیار بالایی از آن استفاده کرد. کار با اندیکاتور rsi در فارکس نیز مانند روش قبلی می باشد. یعنی زمانی که شاخص rsi بالای 70 قرار می گیرد ، به نقطه اشباع فروش نزدیک می شود. البته ممکن است مانند شکل زیر در بالای این نقطه و یا نرسیده به این نقطه روند نزولی آغاز می شود.
اندیکاتور rsi به تنهایی کامل نبوده و بهتر است همراه سایر اندیکاتور ها و سیگنال ها مورد استفاده قرار بگیرد. یکی از اشتباهات رایجی که تحلیل گران هنگام استفاده از اندیکاتور rsi انجام می دهند این است که زمانی اندیکاتور به بالای 70 می رسد اقدام به فروش کرده و یا همان پوزیشن SELL را باز می کنند.
در صورتی که در موارد بسیار زیادی پیش آمده است اندیکاتور بالای 70 رسیده و به نوعی نشان از شروع روند صعودی دوباره خواهد بود. و کسانی که در این نقطه سهم خود را بفروشند و یا پوزیشن SELL باز کنند ، دچار زیان خواهند شد.
تنظیمات اندیکاتور rsi
تنظیمات اندیکاتور rsi در متاتریدر در همان ابتدای رسم مانند شکل زیر نمایان می شود. مهم ترین پارامتر این پنجره Inputs می باشد. در حالت نرمال مقدار دوره روی ۱۴ تنظیم می شود. و مقدار و به صورت پیش ، مقدار آن روی ۱۴ تنظیم شده است. بسیاری از تحلیل گران ورودی های rsi را با توجه به استراتژی و اهداف خود تغییر می دهند تا نتایج دقیق تری کسب کنند.
تنظیمات اندیکاتور rsi برای نوسان گیری
افرادی که به دنبال نوسان گیری هستند معمولا در تایم فریم های کوتاه تر معامله می کنند. این افراد بیشتر با کندل استیک کار کرده . دوره ها را کوتاه تر انتخاب می کنند. در مورد اندیکاتور rsi نیز این مورد صحت دارد. بهترین تنظیمات اندیکاتور rsi برای نوسان گیری مقدار کمتر یعنی ۹ ، ۱۰ و ۱۱ می باشد.
زیرا اگر کمتر از این مقادیر را انتخاب کنید به احتمال زیاد اندیکاتور در نمایش نتایج دچار اشتباه خواهد شد و اگر مقادیر بیشتر از ۱۱ تفاوت چندانی با دوره ۱۴ نخواهد داشت.
تنظیم اندیکاتور rsi برای معاملات میان مدت
اگر قصد انجام معاملات میان مدت در بازار های مالی را دارید ، به تنظیمات پش فرض اندیکاتور rsi دست نزنید. مقدار ۱۴ برای معامله گران با اهداف میان مدت بسیار نرمال و خوب بوده و اطلاعات بهتری در اختیار تحلیل گران قرار می دهد.
تنظیم اندیکاتور rsi برای معاملات بلند مدت
انتخاب نوع تنظیمات به اهداف معامله گران از بازار های مالی بستگی دارد. مخصوصا در بازار سهام و بورس معامله گران زیادی به دلیل مشغله ها کاری و یا عدم دانش فقط سهام مستعد رشد و با سود های بلند مدت را شناسایی کرده و خرید می کنند. این افراد اگر از اندیکاتور rsi استفاده می کنند ، برای گرفتن نتایج بهتر است تنظیمات دوره را بالای ۲۰ تنظیم کنند. یعنی مقداری بین ۱۹ ، ۲۰ و یا ۲۱.
فرمول اندیکاتور rsi
شاخص rsi در هر گام با توجه به فرمول زیر محاسبه می شود.
در این فرمول با توجه به دوره ای که هنگام رسم اندیکاتور انتخاب می شود ، میزان سود و زیان در دوره محاسبه می شود. میزان ضرر حاصل شده نیز مثبت در نظر گرفته می شود. و شاخص RSI محاسبه شده و اندیکاتور رسم می شود. این دو مقدار پارامترهای اندیکاتور rsi نامیده می شود.
آموزش اندیکاتور rsi در ارز دیجیتال
به جرات می توان گفت اندیکاتور rsi در تمامی بازار های مالی کاربرد داشته و سیگنال های مناسبی برای کاربران دارد. این اندیکاتور با نشان دادن نقاط اشباع خرید و فروش سیگنال های خرید و فروش مناسبی هم در فارکس و هم ارز های دیجیتال به کاربران نمایش می دهد.
برای تحلیل ارز های دیجیتال با rsi زمانی که یک ارز دیجیتال به زیر ۳۰ البته گاهی اوقات حتی کمتر از ۲۰ زمان اشباع فروش بوده و بالعکس. با توجه به جهانی بودن معاملات ارز های دیجیتال تحلیل ها و آموزش هایی که در مقاله بیان کرده ایم برای ارز دیجیتال نیز صدق می کند. برای رسم اندیکاتور rsi ارز دیجیتال می توانید از سایت های تحلیل تکنیکال مانند تریدینگ ویو و … استفاده کنید.
اندیکتور rsi در بورس
این اندیکاتور برای تحلیل تکنیکال سهام بورس نیز بسیار مناسب و کاربردی می باشد. اندیکاتور rsi در مفید تریدر ، ایزی تریدر ، آگاه و … به راحتی قابل رسم بوده و تحلیل آن کاملا مشابه تحلیل فارکس و ارز های دیجیتال می باشد.
بیشتر بخوانید : آموزش تحلیل تکنیکال فارکس
تفاوت اندیکاتور rsi و cci
اندیکاتور rsi قدرت خریداران و فروشندگان را نشان داده و در واقع شاخص قدرت نسبی می باشد. این اندیکاتور بین ۰ تا ۱۰۰ نوسان کرده و سیگنال های خرید و فروش با توجه به توضیحاتی که در قسمت استراتژی و بررسی اندیکاتور rsi داده شد ، دریافت می گردد.
شاید ظاهر اندیکاتور rsi و cci شبیه هم باشد ، ولی این دو اندیکاتور کاملا متفاوت از هم هستند. اندیکاتور cci قدرت شتاب نوسان را در یک بازه بیان می کند. این اندیکاتور بین دو مقدار -۱۰۰ و +۱۰۰ نوسان می کند. و زمانی که روند بازار نزولی باشد این اندیکاتور منفی و زمانی که بازار صعودی باشد ، اندیکاتور مثبت خواهد بود. یعنی بالای صفر نوسان خواهد کرد.
اندیکاتور rsi و macd
تحلیل گران بازار های مالی معمولا از ترکیب دو اندیکاتور rsi و macd برای گرفتن سیگنال استفاده می کنند. هر دوی این اندیکاتور ها به تنهایی کامل نبوده و نمی تواند سیگنال مناسبی صادر کند. ولی زمانی که rsi و macd با هم استفاده شوند ، بسیار کاربردی تر بوده و می توان تصمیمات صحیح تری گرفت.
ترکیب اندیکاتور rsi و mfi
اندیکاتور mfi (Money Flow Index) شاخص جریان نقدینگی بوده و ورود و خروج نقدینگی در بازار را نشان می دهد. ترکیب اندیکاتور rsi و mfi نیز توسط تحلیل گران زیادی مورد استفاده قرار می گیرد. مخصوصا زمانی که rsi بالای هفتاد و یا زیر 30 قرار می گیرد ، با استفاده از اندیکاتور mfi در این نقاط حساس می توان با تشخیص ورود و خروج نقدینگی در این نقاط تصمیم صحیح تری گرفت.
نتیجه گیری
در انتهای این آموزش لازم به ذکر است که هیچ کندل استیک و اندیکاتوری به معنای پیش بینی 100 درصد قیمت نمی باشد و هزاران احتمال در بازار وجود دارد. پیشنهاد ما به شما مدیریت سرمایه در کنار تحلیل تکنیکال و فاندامنتال است؛ شما با ترکیب اندیکاتور ها و مدیریت سرمایه می توانید سود های بسیار قابل توجهی را در این بازار کسب کرده و سرمایه خود را افزایش دهید.