بازار مالی به عنوان قلب تپنده هر اقتصاد به حساب میآید. این بازار همان جایی است که سرمایه میتواند جابجا شود، شرکتها تامین مالی شده و ارزش داراییها تعیین گردد. بازارهای مالی برای آنکه بتوانند با نظم فعالیت داشته باشند، به قوانین و یک سری مقررات مشخصی نیاز دارند.
در واقع این قوانین چهارچوبی به وجود میآورند تا مشارکت کنندگان و سرمایهگذاران در بازار بتوانند با اطمینان خاطر بیشتر در آن فعالیت کنند.
انواع بازارهای مالی و قوانین حاکم بر آنها
بازارهای مالی تنوع بسیار بالایی دارند و هر کدام از این بازارها برای خودشان قوانین و مقررات خاصی دارند. در ادامه مهمترین انواع بازارهای مالی و قوانین حاکم بر آنها را میخواهیم برشماریم.
بازار سرمایه
بازار سرمایه شامل سهام و اوراق بدهی است. در بازار سهام قوانینی که مربوط به افشای اطلاعات، عرضه اولیه سهام، معاملات سهام و حاکمیت شرکتی است وجود دارد.
در اوراق بدهی قوانینی مربوط به معاملات اوراق بدهی، رتبهبندی اعتباری و انتشار اوراق بدهی وجود دارد.
بازار پول
در بازار پول یک سری قوانینی مربوط به نرخ بهره معاملات کوتاه مدت و ذخایر قانونی وجود دارد.
بازار ارز
در بازار ارز قوانین مربوط به کنترل ارز نرخ ارز و معاملات ارزی وجود دارد.
بازار مشتقات
در این قوانینی که مربوط به اختیار معامله، سواپ و معاملات آتی را شامل میشود.
بازار بیمه
در این بازار قوانین مربوط به انواع مختلفی از بیمهها از جمله بیمه بازنشستگی، قوانین مربوط به پرداخت خسارت و محاسبه حق بیمه وجود دارد.
بازار کالا
در این بازار قوانین مربوط به قراردادهای آتی کالا و معاملات کالاهای اساسی وجود دارد.
نوع بازار مالی | ویژگیهای اصلی | ابزارهای مالی معامله شده | ریسکها |
بازار سهام | مالکیت بخش کوچکی از یک شرکت | سهام | نوسانات قیمت، ریسک سیستماتیک |
بازار اوراق قرضه | وامدهی به دولتها یا شرکتها | اوراق قرضه | ریسک عدم پرداخت، نرخ بهره |
بازار ارز | خرید و فروش ارزهای مختلف | ارزهای خارجی | نوسانات نرخ ارز، ریسک سیاسی |
اهمیت قوانین مالی
قوانین مالی در عملکرد بهتر بازارهای مالی همیشه نقش مهمی ایفا میکند، پس باید این قوانین با دقت بیشتری تنظیم شوند. اهمیت قوانین مالی در چیست؟ میخواهیم از جهات مختلف اهمیت آن را مورد بررسی قرار دهیم.
حفاظت از سرمایهگذاران
قوانین مالی همیشه از دارایی سرمایهگذاران در برابر سوء استفاده، تقلب و کلاهبرداری محافظت میکند. حفاظت از سرمایه برای سرمایهگذاران خیلی اهمیت دارد تا بتوانند با خیال راحت به آن مجموعه اعتماد کرده و در آن معاملات خود را به اجرا در بیاورند.
افزایش شفافیت
قوانین مالی همیشه باید در بازارهای مالی شفافیت بیشتری داشته باشند. هر چقدر شفافیت این قوانین بیشتر باشد، میتواند توجه افراد زیادی را به سمت خودش جلب نماید. از طرفی با بالا رفتن شفافیت معاملات، سرمایهگذاران میتوانند با آگاهی بیشتری در ارتباط با معاملات خود تصمیم گیری داشته باشند.
کاهش ریسک
وجود قوانین مالی خوب، دقیق و منظم همیشه ریسکهای سیستماتیکی که در بازار وجود دارد را کاهش میدهند و در نتیجه باعث ثبات بیشتر بازارهای مالی خواهند شد.
تسهیل سرمایهگذاری
با وجود قوانین مالی محیط سرمایهگذاری امن، مطمئن و قابل پیش بینی خواهد شد و سرمایهگذاران شوق و رغبت بیشتری برای سرمایهگذاری کردن در این بازارهای مالی خواهند داشت.
توسعه بازارهای مالی
همیشه قوانین مالی میتواند باعث توسعه بازارهای مالی شود تا بازارهای مالی بتوانند در اقتصاد آن کشور نقش مهم و قابل توجهی ایفا کنند.
چالشهای موجود در حوزه قوانین مالی
- قوانین مالی با وجود اهمیت خیلی زیادی که دارند، با یک سری چالشهایی هم در این حوزهها همراه هستند که با چند مورد از این چالشها آشنا میشوید.
- قوانین مالی پیچیدگی زیادی دارد که درک آن برای بعضی از سرمایهگذاران مبتدی و عادی ممکن است آسان نباشد، پس باید افرادی با دانش و اطلاعات زیاد وارد این حوزهها شوند.
- قوانین مالی باید به گونهای باشند که به سرعت با تغییرات سریعی که در بازارهای مالی رخ میدهد، بتوانند تطبیق پیدا کنند.
- بازارهای مالی همیشه تنوع بالایی دارند. این موضوع باعث میشود که وضع قوانین برای همه بازارها یکسان نبوده و با یک سری دشواریهایی همراه باشد.
- در برخی موارد منافع تنظیم کنندگان ممکن است با منافع مشارکت کنندگان در بازار در تضاد باشد.
نتیجهگیری
قوانین مالی در عملکرد بهتر بازارهای مالی توانستهاند نقش بسیار مهمی ایفا نمایند. این قوانین طوری تنظیم شدهاند که از دارایی سرمایهگذاران حفاظت میکنند و باعث میشوند که ریسک معاملاتی کمتر شده، میزان شفافیت در بازار بالا رفته و سرمایهگذاری آسانتر شود.
با استفاده از قوانین مالی، بازارهای مالی میتوانند رشد و توسعه بهتری داشته باشند. در قوانین مالی یک سری چالشهایی وجود دارد که باعث میشود سیاستگذاران و متخصصان مالی به این موضوعات توجه بسیاری داشته باشند و برای رفع این چالشها اقدامات لازم را انجام دهند.