بازار فارکس محلی است که در آن جفت ارزهای مختلف خرید و فروش میشوند. در واقع جفت ارزهایی که در بازار فارکس وجود دارند، به عنوان نماینده ای نسبت ارزش دو ارز مختلف نسبت به همدیگر هستند.
به زبان ساده اگر بخواهیم این موضوع را تفسیر کنیم، جفت ارزها نشان میدهند که برای خریداری کردن یک واحد از یک ارز خاص شما به چند واحد از ارز دیگری نیاز دارید.
برای آنکه بتوانید انواع جفت ارزها را بهتر بشناسید و نحوه عملکرد آنها را دقیقتر بدانید، بهتر است که مطالعاتی در این زمینه انجام دهید. این آشنایی اولیه لازمه وارد شدن شما به بازار فارکس است تا بتوانید معاملات خود را به خوبی انجام دهید.
انواع جفت ارز در فارکس
جفت ارزها در بازار فارکس به سه نوع جفت ارزهای اصلی، جفت ارزهای فرعی و جفت ارزهای اگزوتیک تقسیم میشود.
جفت ارزهای اصلی (Major Pairs)
جفت ارزهای اصلی جز پرتقاضاترین و اصلیترین جفت ارزهای موجود در بازار فارکس هستند. معمولا جفت ارزهای اصلی شامل دلار آمریکا هستند. در واقع یکی از جفت ارزها دلار آمریکا است. مزیت بسیار عالی که جفت ارزهای اصلی دارد این است که هم نقدینگی بالاتری دارند و هم حجم معاملات آنها بسیار زیاد است.
جفت ارزهای فرعی (Minor Pairs)
جفت ارزهای فرعی محبوبیت کمتری نسبت به جفت ارزهای اصلی دارند. معمولاً جفت ارزهای فرعی دارای ارزهایی مثل پوند انگلیس، دلار استرالیا و یورو میباشد. جفت ارزهای فرعی نسبت به جفت ارزهای اصلی نوسانات کمتری دارند. اگر بخواهیم چند نمونه جفت ارز فرعی معرفی کنیم شامل EUR/GBP، EUR/JPY، AUD/USD میشوند.
جفت ارزهای اگزوتیک (Exotic Pairs)
این جفت ارزها در واقع شامل ارزهای کشورهای در حال توسعه هستند. همچنین ارزهایی که کمتر شناخته شدهاند در این نوع جفت ارزها وجود دارند. جفت ارزهای اگزوتیک نسبت به جفت ارزهای اصلی و فرعی هم نوسانات بیشتری دارند و هم نقد شوندگی آنها کمتر است. با اینکه ریسک جفت ارزهای اگزوتیک بالا است، اما پتانسیل سودآوری زیادی دارند.
مثالها: USD/RUB (دلار آمریکا/روبل روسیه)، USD/TRY (دلار آمریکا/لیر ترکیه)
نوع جفت ارز | ویژگی های کلیدی | مثال |
اصلی | نقدینگی بالا، حجم معاملات زیاد، شامل دلار آمریکا | EUR/USD, USD/JPY |
فرعی | نقدینگی کمتر از اصلی، شامل ارزهای اصلی به جز دلار | EUR/GBP, AUD/USD |
اگزوتیک | نقدینگی کم، نوسانات بالا، شامل ارزهای کمتر شناخته شده | USD/RUB, USD/TRY |
عوامل موثر بر نرخ جفت ارزها
قیمت جفت ارزها به هیچ عنوان ثابت نیست و به طور دائم در حال تغییر و نوسان است. عوامل و فاکتورهای متعددی در تغییر نرخ جفت ارزها تاثیر میگذارند. در ادامه میخواهیم این عوامل را به طور کامل توضیح دهیم.
وضعیت اقتصادی کشورها
یکی از عوامل بسیار مهمی که در نرخ جفت ارزها میتواند تاثیرگذار باشد، وضعیت اقتصادی کشورها است. کشورها به طور مداوم در وضعیت اقتصادی مختلفی قرار میگیرند. آنها ممکن است تورم را تجربه کنند. هر کدام از این عوامل تک به تک میتواند در تعیین قیمت جفت ارزها تاثیر داشته باشد.
رویدادهای سیاسی
رویدادهای سیاسی تاثیر بالقوهای در نرخ جفت ارزها دارد. در زمان تحریمها، انتخابات، جنگها و یا تغییری که در دولتها صورت میگیرد، نرخ جفت ارزها دچار نوساناتی میشود. با اینکه این نوسانات دائمی نیستند، اما در جهت روند نرخ ارزها تاثیرات خیلی زیادی دارند.
اخبار و تحلیلهای اقتصادی
تریدری که در بازار فارکس فعالیت دارد، باید بتواند این بازار را به طور کامل تحلیل کند. یکی از تحلیلهایی که انجام میدهد، باید بررسی و تحلیل اخبارباشد، یعنی گزارشهای اقتصادی، اخبار و نظرات کارشناسان مختلف را بررسی کند تا بتواند به یک نتیجه قطعی در ارتباط با نرخ جفت ارزها برسد.
عوامل روانی
عوامل روانی یک موضوع بسیار مهمی است که همه تریدرها با آن درگیر هستند، مثل وجود احساسات در بازار و یا خرید و فروش هیجانی که در بازار فارکس انجام میگیرد.
چرا جفت ارزها مهم هستند؟
جفت ارزها داراییهای مهمی هستند و شما باید نسبت به آنها شناخت کاملی داشته باشید. شما اگر میخواهید در بازار فارکس فعالیت داشته باشید، باید انواع جفت ارزها را بشناسید. پس در ارتباط با آنها تصمیمات بهتری بگیرید تا متوجه شوید که کدام جفت ارز برای سرمایهگذاری شما میتواند مناسب باشد.
شما با شناسایی جفت ارزها میتوانید ریسک معاملات خودتان را مدیریت کنید. در واقع اگر جفت ارز مناسبی برای معاملات خود انتخاب کرده باشید، در واقع به ضررهای کمتری دچار خواهید شد. اگر بتوانید جفت ارزها را به طور صحیح تحلیل کنید، در واقع راحتتر میتوانید فرصتهای سودآوری بیشتری در بازار پیدا نمایید و از موقعیتهای صحیح بهرهمند شوید.
نکات مهم در معامله با جفت ارزها
تحلیل تکنیکال و فاندامنتال
قبل از اینکه بخواهید هر معاملهای را انجام دهید، بهتر است که در ارتباط با تحلیل تکنیکال و تحلیل فاندامنتال جفت ارزها آشنایی کامل داشته باشید و در این زمینه تمرین و تکرار زیادی انجام دهید.
مدیریت ریسک
همیشه در هر معامله مدیریت ریسک داشته باشید. یکی از روشهای داشتن مدیریت ریسک این است که در معاملات خود حد سود و حد ضرر را تعیین کنید تا از ضرر معاملاتی خودتان بتوانید جلوگیری نمایید.
آموزش مداوم
بازار فارکس به طور دائم در حال تغییر و تحول میباشد. پس برای اینکه بتوانید در این بازار به طور مداوم به موفقیت برسید، باید یادگیری و آموزش لازم داشته باشید.