فارکس بازار خرید و فروش ارز است. یک بازار بین المللی با حجم گردش مالی بسیار بالا که برای فعالیت در آن باید از مفاهیم جدید و بی سابقه ای اطلاع داشته باشید و آنها را در معاملات به کار بگیرید. معاملات فارکس در واقع تبدیل ارز یک کشور به ارز دیگری است و این پایه ای ترین حالت این بازار محسوب می شود. هر چند در سال های اخیر کالا و خصوصا نفت و فلزات هم به این مجموعه قابل معامله اضافه شده است. مفهوم جفت ارز یکی از مفاهیم بنیادی و پایه ای در فارکس محسوب می شود که برای آشنایی با آن در ادامه به تفصیل در مورد آن سخن خواهیم گفت.
این مقاله درس 8 از دوره اسمارت مانی ایتسکا می باشد. در دوره اسمارت مانی تمامی تلاش خود را کرده ایم تا یک دوره واقعی صفر تا صد ایجاد کنیم. حتی اگر کوچکترین تجربه ای از فارکس و ترید کردن نداشته باشید ، در انتهای دوره اگر به خوبی آموزش دیده و تمرین های لازم را انجام داده باشید ، به یک تریدر درآمد زا و مستقل تبدیل شوید. در مقاله بعدی که ادامه درس 8 می باشد ، به آموزش پیپ در فارکس می پردازیم.
مفهوم جفت ارز در فارکس
فارکس محل معاملات ارزها و تبدیل آنها به یکدیگر است و هر ارزی که با ارز دیگر معامله شود، با آن تشکیل جفت ارز را می دهد. در یک جفت ارز ارز اول ارز پایه و ارز دوم ارز مظنه نامیده می شود. برای مثال قیمت جفت ارز EURUSD برابر با 1.079 است یعنی در بازار فارکس قیمت هر یورو برابر با 1.079 دلار است.
برای درک دقیق موضوع به اتفاقی که در کف بازار کشورمان در مورد خرید و فروش دلار اتفاق می افتد دقت کنید که به صورت ریالی خرید شده و به صورت ریالی به فروش می رسد. بنابراین جفت ارز (دلار- ریال) رایج ترین جفت ارز قابل معامله در کف بازار ارز ایران است.
آنچه که محل درآمد معامله گران از معاملات جفت ارزها است، سودی است که از تفاوت قیمتی خرید و فروش رخ می دهد. در واقع سود در خرید ارز پایه دلار در زمان افزایش قیمت رخ می دهد و در زمان کاهش قیمت آن، سود اصلی در فروش نهفته است و این ها اصول اولیه حاکم بر تمام بازارهای مالی است که در بازار فارکس به عنوان یک بازار پایه ای بیشتر به چشم می آید.
انوع جفت ارز در فارکس
- جفت ارز های ماژور (اصلی)
- جفت ارز های مینور (فرعی)
- جفت ارز های اگزوتیک (عجیب)
جفت ارز های ماژور (اصلی)
جفت ارز های ماژور (اصلی) جفت ارز هایی هستند که یک طرف آنها دلار بوده و حجم معاملات بالایی نیز دارند.
7 جفت ارز اصلی در فارکس داریم که آنها را در لیست زیر می بینید.
- EURUSD (یورو/دلار)
- GBPUSD (پوند/دلار)
- USDJPY (دلار/ین ژاپن)
- USDCHF (دلار/فرانک سوئیس)
- USDCAD (دلار آمریکا/دلار کانادا)
- AUDUSD (دلار استرالیا/دلار آمریکا)
- NZDUSD (دلار نیوزلند/دلار آمریکا)
جفت ارز های مینور (فرعی)
جفت ارز های مینور که جفت ارز های فرعی نیز نامیده می شوند ، جفت ارز هایی هستند که دلار در آنها نباشد و هم حجم معاملات بالایی نیز داشته باشند.
جفت ارز های فرعی معمولا شامل معاملات یورو EUR ، پوند GBP و ین ژاپن JPY هستند. سه جفت ارز زیر معروف ترین و پرحجم ترین جفت ارز های فرعی در فارکس هستند.
- EURGBP (یورو/پوند)
- EURJPY (یورو/پن ژاپن)
- GBPJPY (پوند/ین ژاپن)
علاوه بر موارد بالا جفت ارز های زیر نیز جفت ارز های فرعی محسوب می شوند.
- NZD/JPY (دلار نیوزیلند/ین ژاپن)
- CHF/JPY (فرانک سوئیس/ین ژاپن)
- EUR/CAD (یورو/دلار کانادا)
- EUR/CHF (یورو/فرانک سوییس)
به بیانی دیگر جفت ارز های فرعی جفت ارزهای کراس هستند که حجم معاملات بالایی دارند. (هر جفت ارزی که در آن دلار نباشد ، کراس نامیده می شود.)
جفت ارز های اگزوتیک (Exotic)
جفت ارز های اگزوتیک جفت ارز هایی در فارکس هستند که یک طرف آن ارز اصلی مانند دلار ، یورو ، CAD ، AUD و … بوده و در سمت دیگر ارز هایی هستند که کمتر در فارکس مورد معامله قرار می گیرند.
لیستی از جفت ارز های اگزوتیک را در ادامه می بینید.
- AUDNOK (دلار استرالیا/کرون نروژ)
- AUD/PLN (دلار استرالیا/زلوتی لهستان)
- AUD/SEK (دلار استرالیا/کرون سوئد)
- AUD/SGD (دلار استرالیا/دلار سنگاپور)
- CAD/SGD (دلار کانادا/دلار سنگاپور)
- CHF/SEK (فرانک سوئیس/کرون سوئد)
- CHF/SGD (فرانک سوئیس/دلار سنگاپور)
ارز های اصلی
برای انتخاب بهترین جفت ارز ها برای ترید به لینک زیر مراجعه کنید.
بیشتر بخوانید : پر حجم ترین جفت ارز های فارکس
در بازار فارکس محصول مورد معامله ما ارز می باشد. ارز های بسیار زیادی برای ترید کردن وجود دارند. ولی اکثر تریدر های موفق جهان با 8 ارز اصلی معامله می کنند.
- دلار آمریکا USD
- یورو EUR
- ین ژاپن JPY
- پوند انگلیس GBP
- دلار استرالیا AUD
- دلار کانادا CAD
- فرانک سوئیس CHF
- دلار نیوزیلند NZD
بررسی نماد یک ارز
در فرکس یک ارز از سه حرف تشکیل شده است. دو حرف اول ارز نشان دهنده کشور آن ارز می باشد. برای مثال US در ابتدای نماد دلار آمریکا نشان دهنده کشور آمریکا و یا EU در ابتدای نماد یورو نشان دهنده اروپا می باشد.
حرف سوم نیز نشان دهنده ارز آن کشور می باشد. برای مثال D در انتهای نماد USD نشان دهنده ارز دلار می باشد.
شما می توانید علاوه بر این 8 ارز بیان شده با ارز های دیگری نیز از قبیل لیر ترکیه ، یا رنت آفریقا و … نیز ترید کنید. ولی این ارز های ناشناخته حجم معاملاتی کمتری دارند. اگر حجم معاملات یک جفت ارز بالا باشد ، هزینه تراکنش ها کاهش خواهد یافت.
هر چه تعداد افرادی بیشتری یک جفت ارز را معامله کنند ، لیکوئیدیتی افزایش یافته و خارج شدن از معامله راحتتر بوده و با هزینه کمتری خواهد بود.
پس دلیلی برای ریسک با سرمایه خود و استفاده از ارز های ناشناخته و با حجم معاملاتی کم وجود ندارد.
بررسی مفهمو جفت ارز
یک ارز به خودی خود ارزش ذاتی ندارد. و زمانی اهمیت پیدا می کند که آن را با ارز دیگری بسنجیم. به این دلیل در فارکس ارز ها به صورت جفتی هستند. زمانی که ارز ها در کنار یکدیگر قرار می گیرند ، می توانیم آنها را نسبت به یکدیگر مقایسه کنیم.
پس بررسی یک ارز به تنهایی ارزشی نداشته و باید جفتی در نظر گرفته و مقایسه گردند. برای مثال پوند انگلیس در برابر دلار آمریکا، یورو در برابر دلار و …
برای مثال پوند انگلیس در برابر دلار آمریکا را در نظر بگیرید: GBP/USD
زمانی که پوند انگلیس را می خرید یعنی روی این ارز پوزیشن لانگ Long باز کرده اید. پس شما پوند خریده اید و اعتقاد دارید قیمت پوند نسبت به دلار آمریکا بالاتر خواهد رفت و شما پوندی که خریده اید را به قیمت بالاتری خواهید فروخت و سود خواهید کرد.
پس زمانی که جفت ارز GBP/USD می خرید ، یعنی پوند انگلیس خریده و دلار خود را فروخته اید.
زمانی هم وجود دارد که شما بنابر تحلیل هایی که کرده اید و آموزش هایی که دیده اید ادعا دارید قیمت پوند در برابر دلار کاهش خواهد یافت. در این حالت نیز باید دلار خریده و پوند بفروشید. یعنی هنگام سفارش گذاری در فارکس باید پوزیشن Short باز کنید. یعنی پوند را در قیمت پایین فروخته و در قیمت بالا بخرید و از این اختلاف قیمت سود کنید.
پس زمانی که جفت ارز GBP/USD را می فروشید ، یعنی دلار خریده و پوند را فروخته اید. اگر تازه کار باشید ف شاید این مفاهیم تا حدودی برایتان گیج کننده باشد. ولی به مرور زمان برایتان ملموس خواهد بود.
زمانی که این 8 جفت ارز را در کنار یکدیگر قرار دهیم ، 28 جفت ارز قابل ترید ایجاد خواهد شد. از این 28 تا جفت ارزهایی که یک طرفشون دلار آمریکا USD دارند ، جفت ارز اصلی محسوب می شوند. مابقی جفت ارزها نیز جفت ارزهای فرعی (ماینر ، کراس) محسوب می شوند.
برای موفقیت در فارکس فقط روی تعداد محدودی جفت ارز ها تمرکز کرده و این چند مورد را به دقت بررسی کنید و در تلاش باشید تا همیشه اطلاعات زیادی از این جفت ارز ها کسب کنید.
زیرا هر چه اطالاعات شما بالاتر برود ، بهتر می توانید ارز مورد نظر را تحلیل کنید و برای ترید تصمیمات بهتری بگیرید.
جفت ارز BGP/USD را نظر بگیرید. ارز سمت چپ ارز اصلی و ارز سمت راست ارز ثانویه نامیده می شود. ارز چپ همیشه یک بوده و ارز سمت راست شامل یک عدد می باشد. یعنی برای خرید یک واحد از ارز پوند ، X مقدار دلار نیاز است. برای مثال اگر BGP/USD برابر با 1.2015 باشد ، یعنی برای خرید یک پوند به 1.2015 دلار نیاز دارید. و یا ارزش یک پوند برابر با 1.2015 دلار است.
بالاعکس اگر می خواهید پوند فروخته و دلار بخرید ، یعنی شما به ازای خرید 1 دلار باید 1.2015 پوند از ارز خود را بفروشید.
پس زمانی که بر روی یک جفت ارز پوزیشن لانگ باز می کنید ، یعنی ارز اصلی را خریده و ارز ثانویه را می فروشید. در مثال BGP/USD یعنی پوند خریده و دلار می فروشید. و زمانی این جفت ارز را می خرید که فکر می کنید ارزش پوند در برابر دلار بالا خواهد رفت و یا به عبارتی بازار صعودی خواهد شد.
زمانی هم که یک جفت ارز (برای مثال BGP/USD) را می فروشید ، یعنی شما فکر می کنید ، ارزش ارز ثانویه در برابر ارز ثانویه بالا تر خواهد رفت. و یا همان ارزش ارز پایه در برابر ارز دوم پایین تر خواهد رفت.
ارز پایه و ارز مظنه
- ارز پایه : ارز پایه، ارزی است که مبنای قیمتی برای سایر ارزها محسوب می شود و نسبت های قیمتی بر پایه آنها تعیین و ثبت می شوند. در ساختار نوشتاری جفت ارزها، این ارز در سمت چپ جفت ارز نوشته می شود.
- ارز مظنه : ارز مظنه در سمت راست جفت ارز نوشته می شود.
ارز پایه در سمت چپ جفت ارز و ارز مظنه در سمت راست یک جفت ارز قرار می گیرد. برای مثال در جفت ارز (EURUSD) ارز اول یعنی EUR ارز پایه و ارز دوم یعنی USD ارز مظنه نامیده می شود.
اسامی مستعار جفت ارزهای فارکس
اسامی مستعار و لیستی از جفت ارزهای اصلی به شرح زیر است :
- دلار آمریکا به دلار کانادا با نام مستعار “Loonie” و نماد : USD/CAD
- یورو به دلار آمریکا با نام مستعار “Fiber” و نماد : EUR/USD
- پوند به دلار آمریکا با نام مستعار “Cable” و نماد : GBP/USD
- دلار استرالیا به دلار آمریکا با نام مستعار “Aussie” و نماد : AUD/USD
- دلار نیوزیلند به دلار آمریکا با نام مستعار “Kiwi” و نماد : NZD/USD
- دلار آمریکا به ین ژاپن با نام مستعار “Gopher” و نماد : USD/JPY
- دلار آمریکا به فرانک سوییس با نام مستعار “Swissy” و نماد : USD/CHF
هر روز با توسعه کشورهای مختلف جفت ارزهای بیشتری وارد این لیست می شوند و تعداد گزینه ها برای معاملات را بالا می برد اما سعی کنید در انتخاب یک جفت ارز محتاط بوده و عاقلانه رفتار کنید. در این پروسه ابتدا به روحیه و ابعاد شخصیتی خود مراجعه کرده و میزان ریسک پذیری خود را بسنجید. با رویکرد علمی در کنار این خودشناسی بهترین استراتژی را برای ادامه مسیر انتخاب کنید.
سوالات متداول
جفت ارزهای فارکس به چند دسته کلی تقسیم می شوند؟
• جفت ارزهای فرعی یا مینور (شامل دلار آمریکا نمی باشند و حجم معاملات بالایی دارند)
• جفت ارزهای اگزاتیک یا عجیب ( شامل یک ارز اصلی و یک ارز ناشناختهتر و نوظهور می باشند)
جفت ارزهای اصلی کدامند؟
GBPUSD (پوند/دلار)
USDJPY (دلار/ین ژاپن)
USDCHF (دلار/فرانک سوئیس)
USDCAD (دلار آمریکا/دلار کانادا)
AUDUSD (دلار استرالیا/دلار آمریکا)
NZDUSD (دلار نیوزلند/دلار آمریکا)
جفت ارز های فرعی در فارکس کدامند؟
EURGBP (یورو/پوند)
EURJPY (یورو/پن ژاپن)
GBPJPY (پوند/ین ژاپن)