سیستم معاملاتی فارکس Trading System روشی از معامله در فارکس می باشد که توسط خود معامله گر ایجاد می شود. در این سیستم تریدر بر اساس قوانینی که در سیستم مشخص کرده است اقدام به معامله ای می کند که احساسات او بر معاملات تاثیر نداشته باشد و بتواند بهترین معاملات را انجام دهد.
مراحل ساخت سیستم معاملاتی فارکس
فاز اول | 📍 Mapping |
فاز دوم | 🎯 Simplified |
در ادامه مقاله نحوه ایجاد بهترین سبک سیستم معاملاتی فارکس را به صرت مرحله به مرحله برایتان آموزش داده و در انتهای مقاله نیز نحوه معامله با سیستمی که ایجاد کرده ایم با مثال برایتان آموزش می دهیم.
این مقاله درس 51 از دوره اسمارت مانی ایتسکا می باشد. این دوره توسط وبسایت ایتسکا به زبان فارسی و به صورت کاملا رایگان ایجاد شده و در اختیار دانشجویان این دوره قرار گرفته است.
سیستم معاملاتی چیست؟
سیستم معاملاتی Trading System روشی برای معاملات فارکس و یا بازار های مالی می باشد. این روش بر اساس تحلیل های تریدر نقاط ورود و خروج و مدیریت ریسک را برای معاملات جفت ارز ها مشخص می کند.
سیستم معاملاتی بر اساس قوانینی که برای معامله در فارکس مشخص می کنیم عمل می کند. تریدر ابتدا باید برای خود یک استراتژی معاملاتی ایجاد کرده و بعد بر اساس زمان ورود به معامله و خروج از آن و مدیریت ریسک پلن معاملاتی رای خود ایجاد کند. بعد از ایجاد پلن معاملاتی بر اساس سیستم معاملاتی وارد معامله شده و ترید می کند.
بهترین سبک سیستم معاملاتی فارکس
بهترین سبک سیستم معاملاتی فارکس سیستمی است که تریدر خود بر اساس شخصیت خود ، روحیات ، روانشناسی ، شرایط زندگی او ، تریدری تمام وقت و یا پاره وقت بودن آن ، استراتژی معاملاتی و بسیاری عوامل دیگر ایجاد کرده است.
برای مثال فرض کنید با یکی از بهترین تریدر های جهان ملاقات کرده و او سیستم معاملاتی خود را به شما اهدا می کند. شاید از نظر شما این بهترین سبک سیستم معاملاتی فارکس باشد. در صورتی که خیر!
سیستم معاملاتی هر فرد مختص خود او می باشد. زیرا شما در کشوری متفاوت با شرایط زمانی متفاوت و نیز شرایط زندگی متفاوتی زندگی می کنید. یک تریدر با تعداد معاملات زیاد در یک روز و با سود های کم به درآمد می رسد و تریدر دیگری با تعداد معاملات کم ولی با سود های بالا از این بازار سود می کند.
شما ابتدا باید بر اساس درس های قبلی ما که لینک آن را در ابتدای مقاله قرار داده ایم تمامی این موارد را مشخص کنید.
پس بهترین سبک سیستم معاملاتی فارکس سیستمی که خود تریدر آن را ایجاد کرده و بر اساس آن معامله کند. در ادامه نحوه ایجاد سیستم معاملاتی را قدم به قدم برایتان آموزش می دهیم. تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
نحوه ساخت سیستم معاملاتی فارکس
قبل از ساخت سیستم معاملاتی فارکس پیشنهاد می کنیم حتما درس قبلی ما یعنی تریدینگ پلن را مطالعه کنید. با استفاده از آن خواهید توانست شخصیت معاملاتی خود را مشخص کنید تا مطابق با سبک زندگی و اهداف معاملاتی شما باشد.
در ابتدای کار باید مشخص کنید از چه پروسه و سیستم هایی برای مپ کردن چارت خود می خواهید استفاده کنید؟
در ادامه مراحل ساخت سیستم معاملاتی را مرحله به مرحله برایتان آورده ایم.
Mapping در ساخت سیستم معاملاتی فارکس
1 مولتی تایم فریم در ساخت سیستم معاملاتی
از تایم فریم های بالا به پایین برای ایجاد سیستم معاملاتی استفاده می کنیم. زیرا تایم فریم ها دیدگاه بلند مدتی از بازار را به ما نشان می دهند. یعنی بر اساس مولتی تایم فریم می توانیم تشخیص دهیم بازار در یک تایم فریم کی چرخش خواهد داشت و …
2 مشخص کردن سوئینگ ها
سپس باید در تایم فریم های هفتگی و روزانه سوئینگ ها را مشخص کنیم. یعنی بعد از مشخص کردن تایم فریم ها در مرحله قبل باید بر روی آن تایم فریم ها سوئینگ های سقف و کف را مشخص سازیم.
علاوه بر آن باید نواحی عرضه و تقاضا ی مهم را نیز بر روی چارت ها رسم کنیم. قرار نیست تمامی نواحی قدیمی نمودار را در نظر بگیرید. بلکه در بازار لایو تا حد ممکن باید چارت را تمیز نگه دارید تا بتوانید بر روی پرایس اکشن تمرکز کنید.
3 مراجعه به تایم فریم پایین تر 4H
بعد از انجام کار های بیان شده در تایم فریم های هفتگی و روزانه ، سراغ تایم فریم پایین تر یعنی 4 ساعته (4H) می رویم. و دوباره سطوح سوئینگ و نیز نواحی عرضه و تقاضا و سطوح پریمیوم و دیسکانت را برای آن مشخص می کنیم.
پس با استفاده از تاییم فریم 4 ساعته برای مشخص کردن مسیر قیمت استفاده می کنیم. یعنی در این تایم فریم مشخص می کنیم قیمت روند قبلی خود را ادامه می دهد و یا در حال تغییر روند می باشد.
4 مراجعه به تایم فریم 15m
تایم فریم 15m تایم فریم متوسطی محسوب می شود و معمولا اکثر تریدر ها از این تایم برای معاملات خود استفاده می کنند. با استفاده از این تایم فریم جهت گیری قیمت در یک روز متوالی را مشاهده می کنیم.
از تایم فریم 15m برای تایید چرخش های قیمت در تایم فریم های 4 ساعته استفاده می شود. سپس پریمیوم و دیسکانت ، سوئینگ ها و نواحی عرضه و تقاضا را برای این تایم فریم نیز مشخص می کنیم.
در تمامی مراحل بالا می توانیم نواحی لیکوئیدیتی در فارکس را نیز مشخص کنیم.
5 مراجعه به تایم فریم اجرایی 1m
زمانی که قیمت به نواحی عرضه و تقاضا POI در تایم فریم های 4H و 15m رسید ، به تایم فریم اجرایی یعنی 1m مراجعه می کنیم. در این قسمت منتظر می میانیم تا مدل ورودتان در چارت ظاهر شود. و بعد از آن معامله را اجرا کنید.
برای مثال فرض کنید در تایم فریم 4H روند بازار صعودی است. پس سفارش های Long در این شرایط احتمال موفقیت بالایی خواهند داشت. پس می توانیم در این روند صعودی HL ها را گیر انداخته و وارد معامله شویم.
پس می توانیم با تشکیل شدن نواحی POI (سطوح عرضه و تقاضا) در تایم فریم 15 دقیقه ای وارد ترید در تایم فریم 4 ساعته شویم. در حالیکه روند آن همچنان صعودی می باشد.
Simplified در ساخت سیستم معاملاتی
دومین فاز از ساخت سیستم معاملاتی ساده سازی Simplified می باشد. که دوباره ماننده فاز قبلی مرحله به مرحله برایتان آموزش می دهیم.
1 مراجعه دوباره به تایم فریم 15m و بالاتر
بعد از انجام مراحل قبلی باید نواحی مطرح و مهم را در تایم فریم های 15m به بالا را مشخص کنیم. ولی از 15m به پایین قرار نیست نواحی مهم POI را مشخص کنید.
برای مثال فرض کنید زمانی که در تایم فریم 4 ساعته POI ها را مشخص می کنید ، باید ببینید که آیا این امکان وجود دارد که این نواحی را بهینه سازی کرده و کوچکتر کنید؟ و اگر امکان آن وجود داشت ، آن را برنامه معاملاتی خود ثبت کنید.
2 مشاهده STB/BST در تایم فریم های بالاتر
آیا در تایم فریم های بالاتر کندل های BTS (Buy To Sell) و STB (Sell To Buy) مشاهده می کنید؟
مثلا باید مشخص کنید از یک کندل پیوت شده استفاده می کنید یا چند کندل؟
با استفاده از این روش ها می توانید به صورت ماشینی ترید کنید.
3 باس و چاک در مارکت استراکچر
در این مرحله باید مشخص کنیم که آیا نواحی فلیپ و یا استراکچر منجر به باس Bos و یا چاک CHOCH در چارت شده است یا خیر؟
و این نواحی نیازمند توجه زیادی هستند، زیرا قدرت زیادی دارند.
4 پاکسازی لیکوئیدیتی
در این مرحله باید مشخص کنید آیا بعد از تشکیل شدن نواحی لیکوئیدیتی ، باید برای معامله این نواحی پاکسازی شوند یا خیر؟
برخی تریدر ها برای اینکه نواحی POI آنها اعتبار بیشتری داشته باشد ، این شرط را نیز در ترید خود اعمال می کنند. ولی برخی از لیکوئیدیتی فقط برای تایید بیشتر استفاده می کنند.
پس در این قسمت ابتدا مشخص کنید که آیا معیار لیکوئیدیتی برای شما مهم می باشد یا خیر؟ و در صورت مهم بودن از آن استفاده کنید.
5 نواحی عرضه و تقاضا
در نهایت باید مشخص کنید که آیا نواحی عرضه و تقاضا در ناحیه دیسکانت و پریمیوم قرار گرفته است یا خیر.
و آیا می خواهید این معیار را در ترید خود لحاظ کنید یا خیر؟
پس اگر می خواهید در ناحیه تقاضا وارد معامله شوید باید در ناحیه دیسکانت وارد شوید.
پس باید با توجه به این معیار ها آلرت هایی را بر روی اوردر گذاری در فارکس خود قرار دهید. تا زمانی که قیمت به ناحیه مورد نظر شما رسید ، سفارش شما اجرا شود.
6 مدیریت معامله
بعد از انجام مراحل بالا و وارد شدن به موضوع مهم مدیریت معاملات باز بپردازیم.
در این قسمت ابتدا باید ریسک اولیه در ترید را حذف کنیم.
آیا از روش ریسک ثابت استفاده می کنید؟
برای مثال زمانی که حد سود شما به 4R رسید 20 درصد از حجم معامله را خارج کنید.
و یا از تحلیل تکنیکال برای مدیریت معامله استفاده می کنید و استاپ لاس را در نقطه سر به سر قرار می دهید؟
در این مرحله باید چگونگی کنترل ریسک را مشخص سازید.
بیشترین حد ضرر هایتان را مشخص سازید. برای مثال زمانی که ضررتان به 3 مورد پی در پی رسید ، دیگر معامله نکنید.
میزان استاپ لاس برای مثال برای جفت ارز یورو/دلار اگر در تایم فریم 1m وارد شده باشید ، کمتر از 2 پیپ قرار ندهید.
اگر با جفت ارز های بیشتری می خواهید کار کنید تمامی آنها را لیست کرده و برای آنها داده های مورد نیاز را جمع آوری کنید.
7 زمان بندی بازار ها
باید دقیق مشخص کنید در چه زمانی و چه ساعت هایی ترید خواهید کرد. ستاپ های خوب معمولا در ابتدای بازار لندن و نیویورک بیشتر ظاهر می شوند. این دو زمان برابر با ساعت 7 تا 10 صبح و نیز ساعت 12 تا 15 بعد از ظهر بر اساس ساعت رسمی جهانی یعنی گرینویچ لندن می باشند.
اگر بتوانید در این زمانبندی به خوبی حضور داشته باشید و بقیه کار هایتان را بر این اساس تنظیم کنید بهره وریتان بالا تر خواهد رفت.
پس قرار نیست همیشه پشت سیستم باشید. زیرا ترید در این تایم ها برای یک روز کافیست.
نحوه استفاده از سیستم معاملاتی
قبل از شروع ترید در هر روز باید نگاهی به این سیستم معاملاتی که ایجاد کرده اید ، بپردازید.
هنگام ورود به ترید نیز می توانید به این برنامه مراجعه کرده و در مقابل مواردی که نوشته اید ، تیک بزنید و یا موارد دیگری را به لیست خود اضافه کنید.
علاوه بر آن می توانید اسکرین شات هایی از معاملات و ترید های مختلف خود به این سیستم معاملاتی اضافه کنید. این موارد باعث می شوند وارد ترید های اشتباه و زیان ده نشوید.
پیاده سازی سیستم معاملاتی (با مثال)
حال سراغ یک چارت رفته و این سیستم معاملاتی را بر روی آن اعمال می کنیم. اگر درس های ما را دنبال می کنید حتما چارت زیر را به خاطر دارید.
همانطور که در شکل زیر دیده می شوند روند 4H در حالت صعودی قرار دارد. و هدف ما پیدا کردن HL در تایم فریم 4 ساعته و باز کردن سفارش Long می باشد.
قیمت بالا رفته و یک بار به ناحیه تقاضای F برگشته و دوباره به روند صعودی خود ادامه داده است. بعد از آن می توانیم به تایم فریم 15 دقیقه ای مراجعه کنیم و HL در تایم فریم 15m را پیدا کنیم.
فرض کنیم در ناحیه H قرار داریم. ابتدا باید بررسی کنیم این ناحیه معتبر است یا خیر؟
برای معتبر بودن باید بررسی کنیم این ناحیه در تایم فریم 15m و یا بالاتر ایجاد شده باشد. و در این قسمت ناحیه H در تایم فریم 15 دقیقه ای رسم شده است که معتبر می باشد.
چون چارت ما به صورت خطی بوده و کندلی نیست ، BTS و یا STB بودن کندل ها در آن مشخص نمی باشد. ولی اگر در بازار لایو بودید حتما باید این موارد را نیز مشخص می کردید. زیرا تا حد ممکن می خواهیم معامله اختیاری را از بین برده و به صورت ماشینی ترید کنیم.
علاوه بر آن باید مشخص سازید که آیا می خواهید در این قسمت بهینه سازی فراکتال و یا پیوت انجام دهید یا خیر؟
بعد از مشخص کردن ناحیه باید منتظر بمانید تا قیمت پایین امده و وارد این ناحیه شود و شما بتوانید سفارش های خرید داشته باشید.
سپس نواحی پریمیوم و دیسکانت را با استفاده از سوئینگ های سقف و کف پیدا می کنیم. ناحیه زیر سوئینگ سقف تا خط قرمز رنگ ناحیه پریمیوم و ناحیه بین سوئینگ کف و خط قرمز رنگ نیز ناحیه دیسکانت محسوب می شود.
پس چون ناحیه H در ناحیه دیسکانت واقع شده است می توانید در این ناحیه و در نقطه مورد نظرتان هشدار تنظیم کنید و اگر قیمت به این نواحی برسد آگاه شده و سفارش خرید خود را قرار دهید.
بعد از ورود سراغ تایم فریم پایین تر می رویم. در تایم فریم 1m باید بررسی کرده و ببینیم که آیا معکوس شدن و نیز تشکیل HH دیده می شود یا خیر؟
همانطور که در شکل بالا دیده می شود این اتفاق رخ داده و شاهد CHOCH در نمودار هستیم. بعد از مشاهده CHOCH باید ببینیم که آیا فلیپ منجر به چاک و چرخش بازار شده است یا خیر؟
چون هم چاک و هم فلیپ در چارت بالای و حوالی ناحیه H دیده می شود پس این ناحیه برای ورود معتبر می باشد. پس سفارش گذری کرده و حدضرر و حد سود را برای معامله خود مشخص می کنیم.
حد ضرر و حد سود را با توجه به درس مدیریت معامله و استراتژی خودتان مشخص کنید. زمانی که در تریدری تازه کار هستید ف حتما در این نواحی وارد شوید. زیرا در این نواحی احتما موفقیت بالاست.
حد سود خود را می توانیم در سقف 15 و یا بر اساس میزان ریسک خود قرار دهیم. و یا می توانید در اولین سقف بخشی از سود و در سقف بعدی بخشی دیگر از سود را خارج کنیم.
هنگام استفاده از سیستم معاملاتی حتما باید به این نکته توجه داشته باشید که نمی توان برای شرایط مختلف از قوانین مختلفی پیروی کرد. بلکه قوانین شما باید در تمامی شرایط یکسان باشد و به قوانینی که در سیستم معاملاتی وضع کرده اید ، پایبند باشید.
پس در معاملات باید 70 تا 90 درصد ماشینی عمل مرده و فقط 10 درصد اختیار عمل بر اساس شرایط موجود داشته باشید.
تفاوت سیستم معاملاتی و استراتژی معاملاتی
استراتژی معاملاتی در وراقع دو مرحله قبل از سیستم معاملاتی می باشد. معامله گر ابتدا باید بر اساس شخصیت خود ، روحیات ، شغل و … نوع استراتژی معاملاتی خود را مشخص کند. یعنی او تریدر کوتاه مدت می باشد یا بلند مدت؟
سپس در استراتژی معاملاتی معامله گر به بررسی رفتار و زندگی روزمره خود پرداخته و مشخص می کند که کدام نوع تریدری برای او مناسب است. و بر اساس آن اقدام به ایجاد پلن معاملاتی و به طبع آن ایجاد سیستم معاملاتی می کند.
سیستم معاملاتی مجموعه ای از قوانین و باید ها و نباید ها می باشد. معامله گر خود آن را ایجاد کرده و بر اساس آن معامله می کند. و در مراحل مختلفی آن را تست کرده و بهبود می بخشد.