دامیننس از جمله شاخص های مهم برای سنجیدن دنیای ارزهای دیجیتال است. از دامیننس استفاده می کنیم تا میزان تسلط یک کوین و یا توکن را بر بازار مشخص کنیم. نتیجه این است که شما متوجه می شوید چه احساساتی بر بازار حاکم است و می توانید تصمیمات بهتری بگیرید.
برای آشنایی بیشتر با دامیننس تتر پیشنهاد می کنیم مطلب زیر را مطالعه نمایید:
دامیننس چیست؟
منظور از فاکتور سلطه یا همان دامیننس، ارزشی است که یک ارز نسبت به کل بازار ارزها دارد. شاخص دامیننس توسط وب سایت CoinMarketCap ارائه می گردد.
در دامیننس سلطه ارزهای مختلف مثل بیت کوین و اتریوم نسبت به کل بازار کریپتو مشخص می شود.
می توانید با توجه کافی به شاخص دامیننس، احساسات کاربران و در نتیجه روند فعلی و آتی بازار را متوجه شده و تصمیمات آگاهانه تری درباره سرمایه تان بگیرید.
اصطلاح | توضیحات |
---|---|
ارزش بازار (Market Cap) | ارزش کل بازار تمام سکههای در گردش یک رمزنگاری (قیمت هر سکه × تعداد کل سکهها) |
نسبت تسلط | نسبت ارزش بازار یک رمزنگاری خاص (معمولاً بیت کوین) به کل ارزش بازار تمام رمزنگاریها (به صورت درصد) |
فرض می کنیم شما یک کوین را زیر نظر گرفته اید، روند نزولی برای این کوین نشان می دهد که کاربران خیلی از آن استقبال نمی کنند.
مثال:
ارزش بازار بیتکوین : 1 تریلیون دلار
کل ارزش مارکت کریپتو : 2 تریلیون دلار
دامیننس بیتکوین: 1تریلیون/2تریلیون * 100 = 50درصد
نقش دامیننس در بازار کریپتو
همان طور که می دانید در این بازار بیش از 25 هزار ارز مختلف داریم. برای این که میزان اعتبار این ارزها را متوجه شوید باید از مفهوم سلطه استفاده شود که در واقع با حالت مقایسه ای، شرایط هر ارز را نسبت به دیگر ارزها و کل بازار ارزهای دیجیتال مشخص می کند.
اهمیت دامیننس بیتکوین
جنبه | توضیحات |
---|---|
سلامت کلی بازار | تسلط بالا: سرمایهگذاران رمزارزهای تثبیتشده (بیتکوین) را به آلتکوینها ترجیح میدهند. تسلط پایین: احتمال مایل شدن به سمت آلتکوینها |
احساسات سرمایهگذار | تسلط رو به افزایش: سرمایهگذاران به دنبال پناهگاه در داراییهای تثبیتشده (در زمان رکود) هستند. تسلط رو به کاهش: تمایل به ریسکپذیری بیشتر برای آلتکوینها |
استراتژیهای معاملاتی | برخی از معاملهگران از تسلط برای تصمیمگیری در استراتژی خود استفاده میکنند (به عنوان مثال، خرید آلتکوینها زمانی که تسلط بیتکوین بالا است) |
وضعیت عرضه و تقاضا در قیمت همه ارزها تاثیر به سزایی دارد. معمولا تریدرها از سلطه بیت کوین استفاده می کنند تا وضعیت بازار را بسنجند. بیت کوین نقش بسیار پر رنگی در کل بازار کریپتو دارد و البته کوین های دیگری هم هستند که سعی می کنند با طرق مختلف با آن رقابت کنند. ایجاد مزیت های رقابتی مختلف از جمله فعالیت هایی است که در این راستا توسط دیگر ارزها انجام می شود.
دامیننس بیت کوین چیست؟
وقتی درباره دامیننس صحبت می کنیم طبیعی است که ذهن هر تحلیل گری به سمت دامیننس بیت کوین به عنوان پادشاه ارزهای دیجیتال برود. سلطه بیت کوین وضعیت بیت کوین را نسبت به کل بازار کریپتو نشان می دهد.
نکته مهمی که باید بدانید این است که تریدرهای زیادی معتقدند که سهم بازار خیلی مهم نیست و نمی تواند اثر زیادی روی نوسان ها بگذارد. آن ها دلیل این ادعا را سرمایه های خفته بازار می دانند که منظور بیت کوین هایی است که گم شده و یا سرمایه گذار آن ها را فراموش کرده است. آمارها نشان می دهد حدود 30 درصد از بیت کوین های ماین شده، جزء سرمایه های خفته محسوب می شوند.
بیشتر بخوانید : هاوینگ بیت کوین چیست؟
نمودار دامیننس بیت کوین
برای رسم نمودار دامیننس بیت کوین در تریدینگ ویو در قسمت جستجوی اندیکاتور ها BTCD را تایپ کنید. سپس از اندیکاتور های نشان داده شده در نتیجه نمودار دامیننس بیت کوین را مانند شکل زیر انتخاب کنید.
دامیننس تتر
دامیننس تتر میزان سلطه تتر در بازار نسبت به سایر ارز های دیجیتال را نشان می دهد. افزایش دامیننس تتر به معنی فشار فروش در سایر ارز های دیجیتال و تبدیل آن به تتر است. همچنین کاهش دامیننس تتر نیز می تواند به معنی فشار خرید در سایر ارز های دیجیتال باشد.
برای رسم نمودار دامیننس تتر از قسمت اندیکاتور ها USDT را تایپ کرده و مانند شکل زیر دامیننس تتر USDT.D را انتخاب کنید.
بیشتر بخوانید : بهترین سایت سرمایه گذاری تتر
ارتباط سهم بازار و دامیننس
منظور از سهم بازار در واقع ارزش کلی توکن هایی است که تا این لحظه استخراج شده اند. سهم بازار که به آن مارکت کپ هم گفته می شود حاصلضرب توکن های در گردش در قیمت لحظه ای ارز است. مارکت کپ به عنوان ارزش یک کوین با دیگر بازارها مشخص می کند که وضعیت آن چگونه است.
دامیننس وضعیت ارز را نسبت به کل بازار کریپتو نشان می دهد. خودتان هم می توانید به سادگی فاکتور سلطه را محاسبه کرده و مقایسه کنید.
همه می دانیم که وضعیت کل بازار کریپتو تا حد زیادی به وضعیت ارز بیت کوین وابسته است. روند نزولی یا صعوی قیمت بیت کوین، دیگر ارزها را هم در همین شرایط قرار می دهد. اما چرا بیت کوین تا این حد مهم است؟ این ارز اولین ارز دیجیتال دنیا است که بقیه ارزها هم با الهام از آن ایجاد شده اند.
تحلیل بازار با دامیننس
تا این قسمت از مطلب قطعا متوجه شده اید که دامیننس تنها برای بیت کوین نیست. علاوه بر بیت کوین دامیننس های تتر و اتریوم هم در بازار اهمیت زیادی دارند. هنگامی که سلطه تتر با افزایش مواجه می شود احتمالا اصلاحات زیادی را در بازار شاهد خواهیم بود. وقتی هم که سلطه اتریوم افزایش پیدا می کند احتمالا آلت کوین ها افزایش می یابد.
دامیننس ارزهای مختلف به یک دیگر ربط دارند، می پرسید چگونه؟ وقتی که سلطه بیت کوین در حال کاهش است و قیمت تثبیت پیدا می کند، در واقع در زمان آلت سیزن هستیم. در این دوره باید آلت کوین بخرید و توکن ها کاملا رشد می کنند. وقتی هم که بازار در حال اصلاح قیمت است و بیت کوین رو به کاهش می باشد، دامیننس بیت کوین افزیش می یابد ولی آلت کوین ها دو برابر بیشتر از بیت کوین سقوط می کنند.
طبیعی است که در چنین شرایطی نباید بیت کوین و آلت کوین بخرید بلکه بهترین کار این است که سرمایه تان را به استیبل کوین تبدیل کنید یا از پوزیشن های کوتاه مدت بهره مند شوید.
تحلیل دامیننس و اثرات آن
آلت کوین ها معمولا به حرکات قیمت در بیت کوین و نیز وضعیت دامیننس آن واکنش می دهند. به صورت کلی تحلیل همه دامیننس ها در واقع راهی است تا بتوانیم احساسات بازار را کنترل نماییم. اکثرا این گونه است که آلت کوین ها نسبت به بیت کوین روند نزولی و یا صعودی دارند. فقط زمان هایی که تسلط بیت کوین هم زمان با ثابت بودن قیمت آن بیشتر می شود و یا زمانی که تسلط آن کم می شود و قیمت این ارز کاهش می یابد، انتظار داریم که قیمت آلت کوین ها ثابت باشد.
وقتی دامیننس بیت کوین صعودی می شود ارزش آلت کوین ها و در نتیجه قیمت آن ها کاهش می یابد. معمولا این اتفاق وقتی می افتد که بیت کوین از مرحله تثبیت گذشته و به مراحل اولیه فاز صعودی وارد شده است. سوابق نشان می دهد که معمولا ابتدا حرکت صعودی بیت کوین را می بینیم و سپس آلت کوین ها حرکت می کنند.
وقتی که قیمت بیت کوین در حال تغییر است و آلت کوین ها افت کرده اند، دامیننس بیت کوین افزایش پیدا می کند. در چنین شرایطی هیچ تریدری نباید بیت کوین یا آلت کوین ها را همچنان حفظ کند. تحلیل دامیننس به صورت کلی می تواند به عنوان ابزاری جهت پیش بینی قیمت ها باشد. شاید برایتان سوال باشد که چه زمانی در این وضعیت قرار می گیریم؟ در پاسخ باید بگوییم این اتفاق زمانی می افتد که بیت کوین رشد زیادی داشته است.
از طرفی هم وقتی که تسلط بیت کوین کم شده و قیمت آن در حال افزایش است یا ثابت مانده، یعنی در یک روند صعودی هستیم و می توانیم منتظر یک آلت سیزن هم باشیم. وقتی که مشخص شود در 3 ماه گذشته حداقل 70 درصد از آلت کوین ها عملکردشان بهتر از بیت کوین بوده است، می توانیم به ایجاد آلت سیزن فکر کنیم.
آلت سیزن چیست؟
در این مطلب بارها عبارت آلت سیزن را می خوانید بنابراین خوب است که بیشتر درباره آن بدانید. منظور از آلت سیزن فصل آلت کوین هاست. بازه زمانی ای که دیگر ارزها قیمت بالاتری نسبت به بیت کوین پیدا کرده اند، آلت سیزن است. منظور از آلت کوین، دیگر ارزهای دیجیتال منهای بیت کوین است. شاید شنیده باشید که معروف ترین آلت سیزن در سال 2017 و ماه دسامبر اتفاق افتاد که ارزها رشدی معادل 100 تا 400 درصد را تجربه کردند!
معایب معیار دامیننس بیت کوین
بسیاری از تحلیل گران معتقدند که دامیننس بیت کوین یک معیار ناقص است و نمی توان روی سنجش بازار از طریق آن حساب باز کرد. این افراد می گویند معمولا ارزش بازاری که به دامیننس وابسته می باشد، قابل اتکا نیست. می توان گفت مفهوم ارزش بازار از بازارهای سنتی به دنیای کریپتو راه یافته و نمی تواند در این جا کاملا پاسخگو باشد. مثلا آن قدر دقیق که شما در بازار سهام می توانید ارزش ها را بررسی و اندازه گیری کنید این کار در بازار کریپتو قابل انجام نیست. علاوه بر این، موضوع بیت کوین های فراموش شده هم همیشه مطرح است که طبیعتا در بررسی ها در نظر گرفته نمی شود.
استراتژی دامیننس بیت کوین
برای سرمایه گذاری با کمک دامیننس بیت کوین راه های زیادی وجود دارد. در اینجا برای نمونه دو استراتژی در این زمینه را توضیح می دهیم.
1. اولین استراتژی با استفاده از دامیننس بیت کوین
در این روش باید دامیننس بیت کوین را زیر نظر گرفته و از نسبت آن به کل بازار استفاده کنید و روند حرکت بیت کوین را ببینید. باید ببینید با توجه به شرایط موجود سرمایه گذاری در بیت کوین قوی تر است یا آلت کوین ها؟ دامیننس بیت کوین می تواند تا حدی این موضوع را برایتان روشن کند.
اولین کاری که باید انجام دهید تعیین دامیننس بیت کوین است و پس از آن هم روند قیمت این ارز را بررسی نمایید.
2. دومین استراتژی با بهره گیری از دامیننس بیت کوین
در این جا از نرخ های تاریخی بسیار بالا یا پایین استفاده می کنید. تغییر 35 تا 74 درصدی دامیننس بیت کوین در سال های 2018 تا 2021 قابل توجه بود. اکنون دیگر ارزها در میان تریدرها طرفداران زیادی پیدا کرده اند و بعید است که نسبت گفته شده بتواند به بالای 74 درصد برسد. نکته مهمی که در این جا باید به آن دقت کنید این است که دامیننس کمتر از 35 برای بیت کوین، یعنی ارزش کل آلت کوین ها نسبت به بیت کوین افزایش یافته است.
هنگامی که دامیننس بیت کوین به ماکزیمم می رسد باید منتظر کاهش این نسبت باشیم و برعکس.
می توان به دامیننس بیت کوین اعتماد کرد؟
دنیای کریپتو دنیایی پیچیده است و هرگز نمی توانید فکر کنید که با یکی دو تا شاخص، معاملات تان امن و سود ده خواهد بود. اما می توانید به عنوان یک شاخص از میان تعداد زیادی شاخص، به دامیننس هم اعتماد کرده و تا حدی از آن استفاده نمایید.
تعداد زیاد آلت کوین ها که حتی ممکن است باز هم به آن ها اضافه شود باعث محدود شدن نتایج دامیننس می شود و ممکن است زمانی برسد که استفاده از آن کلا بی نتیجه باشد.