آموزش فراکتال در بازارهای مالی Fractal Structure – فراکتال در فارکس

آموزش فراکتال در بازارهای مالی Fractal Structure – فراکتال در فارکس

ساختار فراکتال در بازارهای مالی و فارکس مالی اخیرا مورد توجه بسیاری از تریدر ها قرار گرفته است. ساختار فراکتال همان الگو های تکراری هستند که معامله گران این الگو ها را بر روی نمودار قیمتی یافته و بر اساس آنها معاملات سود آوری انجام می دهند. در درس قبلی تمرین های متنوعی از مارکت استراکچر انجام دادیم و اکنون در درس 30 از دوره اسمارت مانی ایتسکا قرار داریم.

در این درس ساختار فراکتال در فارکس و نیز نحوه معامله با ساختار فراکتالی را آموزش می دهیم.

فراکتال چیست؟

فراکتال Fractal نوعی الگوی بی پایان و یک شکل هندسی نا منظم می باشد. این بی نظمی در تمام ابعاد شکل قابل مشاهده است. به عبارتی دیگر فراکتال ساختاری است که از اجزای مانند خود تشکیل شده است. یعنی هر جزء از ساختار فراکتال دقیقا مانند ساختار کلی می باشد. نمونه بازر ساختار فرکتالی دانه های برف می باشد.

آموزش فراکتال در بازارهای مالی Fractal Structure - فراکتال در فارکس - فراکتال در بازارهای مالی

ساختار فراکتال در زمینه های گوناگونی از جمله فیزیک ، شیمی ، ریاضی ، معماری ، گرافیک ، رایانه و مهم تر از آنها در بازار های مالی از جمله فارکس کاربرد دارد.

فراکتال در طبیعت
فراکتال در طبیعت
فراکتال در ریاضی
فراکتال در ریاضی

مهم ترین ویژگی فراکتال ها خود همانند (Self-Similarity) می باشد. به این صورت که ساختار اصلی و شکل کلی از به هم پیوستن اجزای کوچک که دقیقا همانند شکل اصلی هستند ایجاد می شود. زمانی که به هر یک از اجزای تشکیل دهنده ساختار فرکتال دقت کنید ، می بینید که همان ساختار اصلی ولی در مقیاس کوچک تر می باشد.

فراکتال در بازارهای مالی چیست؟

فراکتال در بازارهای مالی کاربرد های زیادی دارد. زمانی که به پرایس اکشن و یا همان قیمت ها در فارکس نگاه می کنید ، شاید این اعداد به نظرتان تصادفی به نظر برسند ؛ در صورتی که بر اساس ساختار فراکتال قیمت ها دارای نظم خاصی هستند.

یعنی هر کدام از این الگو های قیمتی خود یک فراکتال در بازارهای مالی محسوب می شود. فراکتال ها الگو های برگشتی 5 کندلی ساده هستند.

فراکتال در فارکس الگو های قیمتی تکرار شونده هستند که در میان حرکات بی نظم قیمت ها ظاهر می شوند. فراکتال ها از 5 و یا تعداد بیشتری کندل تشکیل می شوند.

نحوه تشخیص فراکتال در فارکس

برای تشخیص فراکتال در فارکس باید نکات زیر را رعایت کنید.

  • برگشت به روند نزولی (تغییر روند صعودی به نزولی) زمانی رخ می دهد که یک الگوی HH در وسط بوده و دو کندل کوتاه تر در کناره های آن باشد.
  • برگشت به روند صعودی (تغییر روند نزولی به صعودی) زمانی رخ می دهد که یک الگوی LL در وسط بوده و دو کندل بلند تر در کنارها باشد.
نحوه تشخیص فراکتال در بازارهای مالی
نحوه تشخیص فراکتال در بازارهای مالی

الگو های بیان شده دو الگوی کامل می باشند. علاوه بر این دو الگو ، الگو های بسیار زیاد دیگری نیز وجود دارند که می توان آنها را در نمودار پیدا کرده و بر اساس آنها معامله کرد.

جهت دسترسی به بسیاری از الگو های برگشتی و معتبر پرایس اکشن پیشنهاد می کنیم مقاله زیر را مطالعه نمایید.

بیشتر بخوانید : نشانه های تغییر روند

از مهم ترین معایب الگو های فرکتالی این است که این الگو ها به نوعی از زمان عقب می باشند. یعنی زمانی می توان بر اساس آن روند بازار را تشخیص داد که کمی دیر شده است. ولی به نوعی می توان گفت بعد از الگوی فرکتال نزولی بازار نزولی خواهد شد و بعد از فرکتال صعودی بازار صعودی خواهد شد.

نحوه استفاده از فراکتال در بازارهای مالی

اکثر پلتفرم هایی که چارت ها و نمودار ها را ارئه می کنند ، فرکتال ها را در قالب اندیکاتور عرضه می کنند. یعنی تریدر ها برای استفاده از ساختار فراکتال در بازارهای مالی نیازی به تشخیص و یافتن الگو ها ندارند. یعنی می توانید اندیکاتور فراکتال را بر روی چارت رسم کرده و در نقاطی که اندیکاتور نشان می دهد ، الگو های فراکتالی را پیدا کنید.

زمانی که الگو ها را پیدا کنید ، به این نکته مهم پی خواهید برد که ساختار فراکتالی از زمان عقب می باشد. به این دلیل ساختار فراکتالی معمولا در کنار سایر اندیکاتور ها و تحلیل ها استفاده می شود.

نحوه رسم اندیکاتور فراکتال

همانطور که گفتیم دیگر نیازی به یافتن الگو های قیمتی بر روی نمودار نمی باشد و با استفاده از اندیکاتور فراکتال می توان قسمت هایی از نمودار که الگوی قیمتی دارند را پیدا کرد. رسم اندیکاتور فراکتال بسیار راحت بوده و در پلتفرم های معاملاتی و نیز سایت تریدینگ ویو به راحتی می توان این اندیکاتور را رسم کرد.

برای مثال به سایت تریدینگ ویو رفته و چارت BGPUSD را بیاورید. از قسمت اندیکاتور ها Williams Fractals را انتخاب کنید. فلش هایی که می بینید همان نشانگر هایی هستند که بیانگر وجود الگو در این قسمت ها می باشند.

نحوه رسم اندیکاتور فراکتال
نحوه رسم اندیکاتور فراکتال

اگر در پرایس اکشن حرفه ای باشید فقط با نگاه کردن به این نشانگر ها خواهید توانست الگوهای مهمی که احتمالا در این قسمت ها قرار دارند ، پیدا کرده و بر اساس آنها معامله کنید.

ولی تریدرهای تکنیکال از اندیکاتور در کنار سایر اندیکاتور ها استفاده کرده و بر اساس آنها تحلیل کرده و معامله می کنند. در ادامه چندین اندیکاتور که همراه اندیکاتور فراکتال مورد استفاده قرار می گیرد را معرفی می کنیم.

ترکیب اندیکاتور فراکتال و اندیکاتور Alligator

یکی از معروف ترین اندیکاتور ها که معمولا همراه اندیکاتور فراکتال مورد استفاده قرار می گیرد ، اندیکاتور Alligator (تمساح) می باشد.

برای آموزش استفاده از ترکیب اندیکاتور فراکتال و اندیکاتور Alligator در فارکس ابتدا باید هر دوی این اندیکاتور ها را رسم کنید. اندیکاتور فراکتال را مانند روش بالا و اندیکاتور تمساح را نیز به همان صورت رسم کنید. یعنی در قسمت اندیکاتور ها Alligator را تایپ کرده و Williams Alligator را انتخاب کنید.

همان طور که در شکل زیر می بینید ، این اندیکاتور از سه خط سبز ، آبی و قرمز تشکیل شده است. هر سه این خطوط میانگین متحرک با بازه های زمانی مختلف هستند. در مورد این نمودار و برای تحلیل فعلی ما کافیست بدانید زمانی که خط سبز رنگ بالای هر سه خط قرار گیرد یعنی روند بازار صعودی و زمانی که خط آبی رنگ بالای این دو خط قرار گیرد ، یعنی روند بازار نزولی می باشد.

در مورد ساختار فراکتالی زمانی که سه خط اندیکاتور تمساح به تلاقی رسیدند ، و نیز یک نشانگر فراکتال را دیدید ، باید دقت بیشتری کنید. برای مثال در شکل زیر در قسمت A هم شاهد یک فرکتال نزولی هستیم و هم خط آبی رنگ بالای دو خط دیگر واقع شده است. پس روند بازار نزولی خواهد بود.

و یا در قسمت B فرکتال صعودی در نمودار دیده شده و هم سه خط تمساح یکدیگر را قطع کرده و خط سبز رنگ بالای دو خط دیگر واقع شده است. و نشان از صعودی شدن روند دارد.

در قسمت C نیز یک فراکتال صعودی و بعد از آن خط آبی رنگ بالای دو خط دیگر واقع شده است که بیانگر نزولی شدن روند دارد.

ترکیب اندیکاتور فراکتال و اندیکاتور Alligator
ترکیب اندیکاتور فراکتال و اندیکاتور Alligator

یکی از معایب ساختار فراکتالی همان طور که در مثال بالا می بینید عقب بودن از زمان و از دست دادن قسمت بزرگی از بازار و به طبع آن ورود دیر هنگام به بازار و کسب سود کمتر می باشد.

ترکیب اندیکاتور فراکتال و اندیکاتور فیبوناچی

یکی از معایب اندیکاتور فراکتال تعداد زیاد نشانگر های آن می باشد که معمولا برای تریدر ها زیاد خوشایند نیست. به این دلیل توصیه می کنیم آن را در کنار سایر اندیکاتور ها استفاده کنید.

یکی دیگر از اندیکاتور هایی که در کنار اندیکاتور فراکتال مورد استفاده قرار می گیرد اندیکاتور فیبوناچی می باشد. به این صورت که بهتر است فقط نشانگر هایی از اندیکاتور فرکتال را بررسی کنید که در سطوح فیبوناچی واقع شده اند. مانند شکل زیر

ترکیب اندیکاتور فراکتال و اندیکاتور فیبوناچی
ترکیب اندیکاتور فراکتال و اندیکاتور فیبوناچی

در شکل بالا اندیکاتور فیبوناچی و سطوح آن را برایتان رسم کرده ایم. برای تحلیل این چارت و تشخیص روند می توانید نشان گر هایی که بر روی سطوح قرار دارند را بررسی کنید.

نکات مهم ساختار فراکتال در بازار های مالی

در این قسمت به بیان چند نکته کوتاه و کاربردی از ساختار فراکتال در بازار های مالی می پردازیم:

  • فرکتال ها به نوعی از زمان عقب مانده اند و دیر تر می توان با استفاده از آن روند بازار و نیز تغییر روند را پیش بینی کرد. به این دلیل بهتر است برای استفاده بهینه از این روش آن را با اندیکاتور های دیگر ترکیب کرد.
  • برای گرفتن نتیجه بهتر ، بهتر است اندیکاتور فراکتال را در تایم فریم های بزرگتری رسم کرده و از تحلیل آن در معاملات کوتاه مدت بهره برد.
  • بهتر است فراکتال ها را در تایم فریم های مختلف رسم کنید. به این صورت که فراکتال های تایم فریم های کوچک را در راستای فراکتال های تایم فریم های بلند مدت معامله کنید.
  • بر روی اکثر پلتفرم های معاملاتی اندیکاتور فراکتال قرار داده شده است.

فراکتال در ارز دیجیتال

ساختار فاراکتال علاوه بر فارکس در سایر بازار های مالی از جمله ارز دیجیتال نیز کاربرد دارد. با گسترش نجومی رز دیجیتال تحلیل های انجام شده در این حوزه نیز روز به روز بیشتر می شوند.

بسیاری از تریدر های فارکس با استفاده از استراتژی فراکتال معاملات خود را انجام می دهند. ساختار فراکتال بسیار گسترده بوده و می توان از آن در ارز دیجیتل نیز استفاده کرد. بسیاری از تحلیل گران ارز دیجیتال برای تحلیل هایشان از سایت تریدینگ ویو استفاده می کنند که می توان اندیکاتور فراکتال را برای ارز های دیجیتال نیز رسم کرد.

علاوه بر اندیکاتور می توان الگو های قیمتی تکرار شونده را بر روی کندل های قیمتی یافته و از آنها در معاملات ارز دیجیتال خود استفاده کرد.

استراتژی فراکتال در بازارهای مالی

استراتژی فراکتال در بازارهای مالی ، استراتژی معاملاتی می باشد که در آن معامله گر از ساختار فراکتال در معاملات خود استفاده می کند. به این صورت که معامله گر به صورت دستی الگو های قیمتی تکرار شونده در نمودار را یافته و بر اساس آنها معامله می کند و یا از اندیکاتور فراکتال بهره می برد.

همانطور که بار ها بیان کرده ایم اندیکاتور فراکتال خود به تنهایی کافی و معتبر نبوده و بهتر است از آن در کنار سایر اندیکاتور ها از جمله اندیکاتور تمساح و فیبوناچی بهره برد.

استراتژی فراکتال خود به تنهایی کافی نمی باشد. ولی برای برخی تریدر ها یکی از بهترین استراتژی های معاملاتی استراتژی فراکتال در بازارهای مالی می باشد. زیرا این افراد روش استفاده از این استراتژی را به خوبی آموزش دیده و از آن بهره می برند.

فراکتال در طبیعت

فراکتال ها در طبیعت به وفور قابل مشاهده هستند. برای درک و استفاده از ساختار فراکتال در فارکس بهتر است ابتدا با فراکتال در طبیعت و نمونه های بارز آنها آشنا باشید. فرکتال ساختاری است که با بزرگ کردن و به هم پیوستن چند فراکتال بتوان به همان ساختار اولیه با ابعاد بزرگ تر رسید.

فراکتال در طبیعت
فراکتال در طبیعت

از نمونه های بازار فراکتال در طبیعت می توان به دانه های برف ، ریشه درختان ، صدف های دریایی ، کهکشا های مارپیچی ، ریه انسان ، نورون های مغز ، انشعاب رودخانه ها ، سخره ها ، سرخس ها و … اشاره کرد.

فراکتال در ریاضی

فراکتال در ریاضی یک شکل هندسی با ساختار فراکتالی دقیق می باشد که این شکل خود از اجزای کوچکتری با ساختار فراکتالی کوچکتر تشکیل شده است.

بسیاری از فراکتال ها در مقیاس های مختلف مشابه به نظر می رسند. و اکثر آنها کاملا متقارن بوده و متشابه به نظر می رسند.

زینب اصغری
زینب اصغری

مدیر تولید محتوا - مشاور مالی

نویسنده این مقاله

به عنوان یکی از اولین اعضای تیم ایتسکا، از سال 2019 فعالیت خود را در بازار های مالی آغاز کردم. من تقریبا تمامی بروکر های موجود در وبسایت ایتسکا (بیش از 30 بروکر) را با پول واقعی مورد بررسی قرار داده ام. همه اطلاعاتی که در خصوص بروکر ها در این وبسایت قرار گرفته را بازبینی کرده ام و سعی کرده ام که تمامی خطاهای احتمالی را اصلاح کنم. سوابق حرفه ای من شامل فعالیت در بخش بانکی و مدرک دانشگاهی در حوزه اقتصاد است. در حال حاضر یکی از مدرسین فارکس در سبک اسمارت مانی در ایران هستم. علاقمندی های من شامل تحقیقات در خصوص استراتژی های فارکس، مدریت سرمایه و ربات های معامله گر فارکس است.

تعداد 0 نظر
میانگین امتیاز به این مطلب: