الگوی مثلث برگشتی یکی دیگر از الگو های مهم در پرایس اکشن و تحلیل تکنیکال می باشد. در این مقاله نحوه تحلیل و استفاده از الگوی مثلث را در تغییر روند در پرایس اکشن و نیز تحلیل تکنیکال فارکس آموزش خواهیم داد.
در این دوره به آموزش پرایس اکشن به سبک البروکس پرداخته ایم. و تمامی درس ها الهام گرفته از این سبک و به همان نظم و ترتیب می باشد. اما در این درس علاوه بر آموزش های البروکس مطالب آموزشی تکمیلی از قبیل اندیکاتور الگوی مثلث و نیز آموزش الگوی مثلث در تحلیل تکنیکال نیز به انتهای درس اضافه شده است. پیشنهاد می کنیم جهت آموزش الگوی مثلث مقاله را انتها مطالعه نمایید.
این دوره توسط وبسایت ایتسکا به صورت کاملا رایگان و به زبان فارسی ایجاد شده است تا کاربران ایرانی راحتتر بتوانند از یک منبع معتبر آموزشی پرایس اکشن استفاده کنند.
الگوی مثلث چیست؟
هر حرکتی در چارت قیمتی که از سه گام تشکیل شده باشد ، الگوی مثلث triangle نامیده می شود. الگوی مثلث نوعی کانال می باشد. یعنی می تواند یک خط در بالا و یک خط در پایین باشد و مانند مثلث واقعی شامل سه ضلع مشخص نباشد.
این الگو نوعی روند رنج Trading Range باریک می باشد. یعنی میان سقف و کف روند رنج فاصله کمی وجود دارد. این الگو مانند روند رنج مثل آهنربا رفتار می کند. و در بسیاری از موارد الگوی مثلث همان final flag می باشد. یعنی بعد از شکست خط روند حدود 5 الی 10 کندل بعدی بازار برای تست کردن مثلث دوباره بر می گردد.
گاهی اوقات شاهد برگشت روند در بازار هستیم. در این الگو شکست در جهت روند احتمال بیشتری دارد. به عنوان مثال اگر در روند صعودی الگوی مثلث مشاهده شود ، احتمال شکست در جهت صعودی بسیار بیشتر خواهد بود.
اما اگر پرچم نهایی در روند صعودی مشاهده شود ، بازار به سمت مثلث برگشته و روند نزولی ادامه خواهد یافت.
چون این الگو نوعی روند رنج می باشد پس مانند آن عمل کرده و بعد از رسیدن به سقف و یا همن ضلع بالایی مثلث به احتمال زیاد برگشته و احتمال کمی برای شکست سقف و یا کف وجود دارد.
الگوی مثلث معمولا با عنوان پرچم نهایی در برگشت روند شکل می گیرد. مثلث ها می توانند بزرگ و یا کوچک به اندازه دو کندل اینساید بار (ii) و یا سه کندل اینساید بار (iii) باشند. الگو های کوچکتر در تایم فریم های پایین تر قابل مشاهده هستند.
انواع الگوی مثلث
- الگوی مثلث انقباضی (Contracting)
- الگوی مثلث باز شونده (Expanding)
- الگوی مثلث افزایشی (Ascending)
- الگوی مثلث کاهشی (Descending)
- در صورتی که این الگوی مثلث شیب داشته باشد ، به آن الگوی کنج پارابولیک گفته می شود.
الگوی مثلث را می توان در دو دسته کلی نیز دسته بندی کرد :
الگوی مثلث برگشتی و ادامه دهنده
الگوی مثلث ادامه دهنده را قبلا در مقاله بهترین الگو های ادامه دهنده بررسی کرده ایم. در این درس نیز الگوی مثلث برگشتی که یکی از الگو های برگشتی در پرایس اکشن می باشد، بررسی می کنیم. در چهار درس قبلی این دوره آموزشی که لینک آن را ابتدای مقاله برایتان قرار داده ایم ، 4 الگوی برگشت روند را آموزش داده ایم و این درس یعنی الگوی مثلث پنجمین روند برگشتی می باشد.
الگوی مثلث برگشتی در انتهای روند صعودی
الگوی مثلث در قسمت های مخلتفی از یک نمودار می تواند ایجاد شود. در این مقاله تمامی موارد را بررسی و تحلیل خواهیم کرد. فرض کنید در یک روند صعودی قرار داریم و در بالای نمودار یک مثلث ایجاد شده است که همان الگوی مثلت برگشتی است. حال می تواند این مثلث به بالا شکسته شود یا به برگشنت روند منجر شود.
مثال زیر یک روند صعودی بوده و در سقف نمودار شاهد تشکیل الگوی مثلث برگشتی هستیم. این الگو به سمت بالا شکسته نشده و پایین آمده است. پس الگو در سقف نمودار ایجاد شده است.
بعد از تشکیل این الگو در روند صعودی شاهد تغییر روند و برگشت در بازار هستیم. در اکثر موقع شکست الگوی مثلث موفقیت آمیز نیست و بازار برمی گردد تا مثلث را تست کند. در شکل بالا می بینید بازار بعد از حدود 10 کندل و یا بیشتر برگشت به روند نزولی دوباره به بالا برگشته و تلاش است تا مثلث را تست کند.
به مثال زیر توجه کنید. در شکل زیر در یک روند صعودی قرار داریم. در قسمت A شاهد شکل گرفتن یک الگوی مثلث هستیم.
(البروکس هر الگویی که سه گام داشته باشد را مثلث در نظر می گیرد.)
گام ها با شماره در شکل زیر مشخص شده اند.
در قسمت A با وجود اینکه یک الگوی مثلث در روند صعودی ایجاد شده است ، چون در روند صعودی قوی قرار داریم بهتر است نفروشیم و منتظر بمانیم. در هر دو قسمت A و B الگو ها اندیکاتور مویینگ اوریج را نیز تست کرده اند.
بعد از این الگو بازار تقریبا وارد یک روند رنج شده است. در قسمت B دوباره یک الگوی مثلث را می بینید. این الگو ابتدا به بالا شکسته شده و دوباره پایین برگشته است. چوند در ابتدای برگشت کندل های نزولی قوی را می بینید ، پس به حتمال بالایی بازار نزولی خواهد شد. پس بهتر است در کندل هایی که با فلش مشخص کرده ایم سفارش فروش خود را قرار دهید و سوئینگ کنید.
اگر به قسمت B دقت کنید ، در این قسمت الگوی mtr را نیز خواهید دید. حتی می توان آن را الگوی سقف دوقلو نیز در نظر گرفت.
همانطور که در درس های قبلی گفته ایم ، در الگو های برگشتی احتمال موفقیت در معامله 40 درصد می باشد. اگر فرض کنیم فقط 40 درصد احتمال موفقیت در مثال بالا را داریم ، آنگاه اگر نسبت سود به ریسک دو برابر باشد ، باز هم معامله سودآوری خواهیم داشت.
الگوی مثلث در انتهای روند نزولی (کف Bottom)
فرض کنید در یک روند نزولی قرار داشته و شاهد یک الگوی مثلث در این روند هستیم. ماند شکل زیر
در شکل بالا الگوی مثلث را در انتهای روند نزولی رسم کرده ایم. در این مثال الگوی مثلث را می تواند هم به صورت خطوط آبی رنگ و هم با دو خط باریک تر نیز مانند شکل بالا رسم کرد. هر دو مثلث سیگنال خوبی برای رگشت روند نزولی به صعودی هستند.
در مثال بالا برگشن رود ماژور با کف بالاتر را نیز داریم. که در این موقعیت همان الگوی کف دوقلو نیز محسوب می شود. کندل هایی که با فلش قرمز رنگ مشخص کرده ایم مکان های مناسبی برای ورود و خرید هستند. این کندل ها ، کندل های شکست مناسبی برای تغییر روند و شکست هستند.
الگوی پرچم صعودی مثلث
در شکل زیر در یک روند صعودی قرار داریم. در داخل این روند صعودی سه گام نزولی را می بینید. هم می توان خطوط آبی رنگ را به عنوان الگوی مثلث در نظر گرفت و هم خطوط نارنجی.
زمانی که در نمودار سه گام صعودی و یا سه گام نزولی دیدید ، الگوی مثلث می باشد. قرار نیست همیشه به شکل مثلث باشد. مانند شکل بالا
الگوی مثلث بالا مانند یک کانال باریک عمل می کند و ممکن است در جهت صعودی و یا نزولی شکسته شود. در این مثال می توانید با مشاهده کندل مشخص شده با فلش در بالای این کندل خریده و حد ضرر خودتان را در ابتدای این کندل قرار دهید.
الگوی مثلث باز شونده expanding Triangle
الگوی مثلث باز شونده همان الگوی برگشت روند ماژور می باشد. در این الگو دومین ، سومین و چاهرمین گام همیشه خط روند را می شکند.
سپس میانگین متحرک را تست کرده و یا به آن نزدیک می شود. حتی اگر شکست خط روند قدرت زیادی نداشته باشد ، اگر سیگنال بار و کی بار خوب بوده و موقعیت مناسبی داشته باشد ، آنگاه مانند الگوی برگشت روند ماژور معامله می کنیم.
الگوی مثلث بازشونده در روند صعودی
در شکل زیر یک روند صعودی را می بینید.
الگوی مثلث بازشونده را که شامل سه گام است برای چارت بالا رسم کرده ایم. این الگو همان الگوی برگشت روند ماژور می باشد. با اینکه در انتهای مثلث یک کندل صعودی قوی می بینید ؛ ولی به احتمال زیادی این کندل کلایمکس می باشد. در این مورد می توانید صبر کنید تا نمودار روند نزولی به خود گرفته وبعد سفارش فروش باز کنید.
کندل دوجی بعد از کندل کلایمکس و نیز کندل سیگنال فروش بعدی مکان های مناسبی برای سفارش گذاری Short هستند. می توانید در انتهای کندل مشخص شده فروخته و حد ضرر خود را نیز بالای کندل سیگنال قرمز رنگ قرار دهید.
اگر به شکل دقت کنید ، سومین گام نزولی میانگین متحرک را تست کرده است.
الگوی مثلث بازشونده در روند نزولی
در شکل زیر در روند نزولی قرار داریم و در انتهای ورند الگوی مثلث بازشونده شکل گرفته است.
تمامی الگو های مثلث بازشونده در کف ، همان الگوی برگشت روند ماژور با کف پایین تر هستند.
در شکل بالا سه گام نزولی داریم که در شکل نشان داده ایم. و ضلع بالا نیز میانگین متحرک را تست کرده است.
اعتبار الگوی مثلث
هر چه شکل ظاهری الگوی مثلث بدتر بوده و ظاهر آن شباهت کمتری به مثلث داشته باشد ، اعتبار آن کمتر خواهد بود. هر چه اعتبار الگو کمتر باشد ، تاثیر کمتری بر حرکات بعدی خواهد داشت. الگو هایی که شکل خوبی ندارند بود و نبودشان تاثیری در نمودار ندارد.
در شکل زیر یک الگوی مثلث صعودی در روند نزولی را می بینید که الگوی بدی بوده و توانایی تغییر روند نزولی را ندارد.
تا این قسمت به انتهای آموزش الگوی مثلث از سبک البروکس رسیدیم. در ادامه مقاله مباحث تکمیلی این الگو را برایتان آورده ایم که می تواند برایتان مفید باشد.
الگوی مثلث در تحلیل تکنیکال
اگر بخواهیم الگوی مثلث را از دید تکنیکال دسته بندی کنیم می توان آن را در سه دسته قرار داد:
- الگوی مثلث افزایشی (صعودی)
- الگوی مثلث کاهشی (نزولی)
- الگوی مثلث متقارن
الگوی مثلث افزایشی
الگوی مثلث افزایشی هم در روند صعودی و هم در روند نزولی می تواند وجود داشته باشد. در این الگو گام ها یکی پس از دیگری بالاتر قرار می گیرند. مانند شکل زیر
الگوی مثلث کاهشی
الگوی مثلث کاهشی هم در روند صعودی و هم در روند نزولی ایجاد شده و با تجه به موقعیت آن تحلیل های متفاوتی می تواند داشته باشد. دراین الگو گام های مثلث یکی پس از دیگری پایین تر قرار می گیرند.
در شکل بالا یک الگوی مثلث کاهشی در روند صعودی را می بینید.
الگوی مثلث متقارن
در الگوی مثلث متقارن ضلع بالا و پایین مثلث همزمان به سمت یکدیگر حرکت می کنند. یعنی ضلع پایین به سمت بالا و ضلع بالا به سمت پایین حرکت می کند. مانند شکل زیر
تحلیل الگوی متقارن نسبت به دو مدل قبلی کمی مشکل تر بوده و بعد از این الگو به سختی می توان تشخیص داد مثلث به سمت بالا و یا پایین شکسته خواهد شد. البته اگر مقاله و آموزش های البرئکس را به دقت مطالعه کرده باشید ف حتی با الگوی متقارن نیز به راحتی خواهید توانست روند بازار و حرکات بعدی را تشخیص دهید.
اندیکاتور الگوی مثلث در متاتریدر 4
بعضی تریدر ها جهت راحتی کار ترجیح می دهند الگوی مثلث را با استفاده از اندیکاتور مثلث رسم کنند. ما فایل دانلود این اندیکاتور را برایتان قرار داده ایم. ولی پیشنهاد می کنیم به جای استفاده از اندیکاتور در لحظه و موقعیت های مشخص خودتان الگوی مثلث را بر روی چارت رسم کنید.
بعد از مدتی تحلیل و ترید حتی نیازی به رسم الگو نخواهید داشت و به صورت چشمی خواهید توانست الگو ها را بر روی نمودار رسم کنید. برای دانلود اندیکاتور الگوی مثلث بر روی لینک زیر کلیک کنید.
بعد از دانلود فایل ، آن را بر روی متاتریدر نصب کرده و از قسمت اندیکاتور ها آن را بر روی نمودار رسم کنید. اگر با نحوه نصب اندیکاتور در متاتریدر آشنایی ندارید روی لینک زیر کلیک کنید.
در شکل زیر با استفاده از این اندیکاتور الگوی مثلث را بر روی نمودار رسم کرده ایم.
نظرات و بررسی های کاربران
ممنون